Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se „coc“ feliile uninominale ale judetului

• fiecare partid îsi va prezenta propriul decupaj al colegiilor uninominale pentru alegerile din toamnã • de principiu, s-au înteles asupra celor 8 colegii de deputati si 3 de senatori, dar mai sînt mici dispute pe comunele aflate la limita decupajului • colegiile vor fi stabilite definitiv sãptãmîna viitoare

Dupã ce au colorat harta politicã a judetului Neamt la alegerile locale de luna trecutã, politicienii s-au apucat sã-si facã temele pentru la toamnã, cînd dau piept cu alegerile parlamentare. Dat fiind votul uninominal introdus ca sistem în premierã, cea mai dificilã sarcinã este desemnarea candidatilor. Pentru cã nu se mai pun vedete în capul listei pentru a trage dupã ele o seamã de ilustri necunoscuti, ci fiecare candidat merge pe colegiul lui. Or, ca sã pui omul potrivit, trebuie sã ai locul potrivit, ceea ce înseamnã un colegiu uninominal trasat pe mãsura si putinta fiecãrui partid. Prin urmare, fiecare organizatie a început sã-si facã socotelile si decupajele care o aranjeazã mai bine si, deci, o dezavantajeazã pe adversarã. ÃŽn cazul judetului Neamt, harta fusese împãrtitã de principiu înainte de alegerile locale, conform unei schite fãcute de Ioan Munteanu pentru PSD. PNL si PD-L erau, declarativ, de acord cu asta. ÃŽntre timp, PD-L s-a umflat datoritã rezultatelor bune de la locale, PSD s-a dezumflat din acelasi motiv, iar colac peste pupãzã s-a constatat cã nemtenii n-au mai fãcut copii în ultimii patru ani, ceea ce a tãiat de pe listã un post de senator. Zilele acestea, decupajul colegiilor uninominale a fost reluat ca temã de discutie si negociere între politicieni. Fãrã nici un rezultat concret. ÃŽntelegerile anterioare au picat cu brio, rãmînînd doar la stadiul de principiu. Si nimeni nu mai stie ce si cum. „A existat o primã discutie în privinta colegiilor uninominale care vor fi la Neamt. Urmeazã ca parlamentarii nostri, din judet, sã sustinã aceste propuneri în Camera Deputatilor. Am cãzut de acord în mare, dar nu e nimic stabilit. Avem o schitã, dar nu este tocmai exactã. Domnul deputat Ioan Munteanu avea o schitã mai apropiatã de realitate“, spune Vasile Pruteanu, prim-vicepresedintele PD-L Neamt. Domnul deputat Ioan Munteanu are o schitã, însã o are pe-a lui. Care n-a fost pe placul celorlalti. „Eu n-am cãzut de acord cu nimeni. Am avut o întelegere înainte de locale, la început, dar de atunci s-au schimbat lucrurile. Am cãzut de acord cã fiecare îsi va depune propunerea lui la Camerã si comisia parlamentarã va decide pe a cui o preia sau ce combinatie face între toate propunerile. Nu stiu ce au fãcut ceilalti, eu spun doar cã joi voi depune propunerea noastrã, a PSD, si vedem ce iese“, a declarat parlamentarul social-democrat. Sloganul „ne-am înteles si nu prea“ a fost preluat si de liberalul Serban Strãtilã, care spune cã din întelegerea initialã n-a mai rãmas nimic. „Pãi nu prea am cãzut de acord. ÃŽn mare, ca zone, da, ne-am înteles. Dar discutînd pe comune, au apãrut opinii diferite. Pînã la urmã s-a decis ca fiecare sã meargã cu propunerea lui si sã decidã comisia sãptãmîna vitoare, cînd se întruneste sã le analizeze pe toate. Noi n-am reusit. Unul vrea mai multe comune într-un colegiu altul vrea mai multe în altul, fiecare pentru el“, a spus senatorul Strãtilã.

Variante

Judetul Neamt are 566.059 de locuitori, din care 478.694 sînt alegãtori cu drepturi depline. Asta înseamnã 11 locuri în Parlament: 8 la Camera Deputatilor si 3 la Senat. Potrivit calculelor fãcute de o parte a politicienilor locali, draft întocmit acum douã sãptãmîni, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor locale, cele 11 mandate ar putea fi repartizate la toamnã pe colegii dupã cum urmeazã:
Camera Deputatilor
Colegiul 1: jumãtate din Piatra Neamt, Gîrcina, Girov, Dobreni si Negresti.
Colegiul 2: cealaltã jumãtate din Piatra Neamt, Alexandru cel Bun, Dumbrava Rosie si Pîngãrati.
Colegiul 3: Roznov, Borlesti, Cîndesti, Costisa, Dochia, Mãrgineni, Piatra Soimului, Podoleni, Rediu, Români, Sãvinesti, Tazlãu si Zãnesti.
Colegiul 4: municipiul Roman, în totalitate
Colegiul 5: Bîra, Boghicea, Bozieni, Cordun, Doljesti, Gîdinti, Icusesti, Ion Creangã, Oniceni, Pîncesti, Poienari, Sagna, Sãbãoani, Stãnita, Tãmãseni si Valea Ursului.
Colegiul 6: Bahna, Bîrgãoani, Bodesti, Botesti, Ghindãoani, Dragomiresti, Dulcesti, Fãurei, Gherãiesti, Horia, Moldoveni, Rãzboieni, Ruginoasa, Secuieni, Stefan cel Mare, Trifesti, Tupilati, Vãleni si Crãcãoani.
Colegiul 7: Tîrgu Neamt, Agapia, Bãltãtesti, Brusturi, Drãgãnesti, Grumãzesti, Pãstrãveni, Petricani, Rãucesti, Timisesti, Tibucani si Urecheni.
Colegiul 8: Bicaz, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Ceahlãu, Dãmuc, Farcasa, Grinties, Hangu, Pipirig, Poiana Teiului, Tarcãu, Tasca si Vînãtori Neamt.

Lucruri mai complicate la Senat

La Senat, lucrurile sînt un pic mai complicate din cauza celor 3 mandate. Cînd erau patru, se stia cã unui colegiu de Senat îi vor reveni douã de Camera Deputatilor. Calculelele erau deja fãcute: colegiile 1 si 2 de la deputati erau colegiul 1 la senatori, colegiile 3 si 6 de la deputati erau colegiul 2 la senatori, colegiile 4 si 5 erau al treilea colegiu la Senat, iar ultimul era format din colegiile deputãtesti 7 si 8. Acum, cînd sînt trei de toate, judetul e greu de împãrtit. Cel mai probabil, colegiul 1 va include localitãtile din jurul oraselor Piatra Neamt si Roznov, colegiul 2 va reuni Valea Muntelui si zona Tîrgu Neamt, iar colegiul 3 va fi format de zona Roman si zona de mijloc a judetului.

Articol afisat de 2189 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective