Ouã puse la clocit în piata mare
Ouã puse la clocit direct pe tarabã, carne vînãtã în frigidere nebãgate în prizã, pui lãsati sã se bronzeze în soarele dogoritor. Doar vreo trei din abaterile constatate în piata centralã din Piatra Neamt. Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor au fãcut echipã cu cei de la Compartimentul Corp Control Audit al primãriei pietrene si au descins în piata mare marti, ca sã vadã cum respectã negustorii indicatiile pe vreme de caniculã. „Ca urmare a conditiilor climatice actuale, cu temperaturi deosebit de ridicate, dar si a numeroaselor reclamatii, au fost derulate actiuni de control la operatorii economici. Au fost urmãrite în mod special produsele alimentare perisabile, care pot constitui un real pericol pentru consumatori în situatia în care nu sînt respectate conditiile de etichetare, marcare, depozitare si expunere la comercializare. Adicã lapte si produse lactate, carne si produse din carne, ouã“, transmite Nicoleta Nica, purtãtorul de cuvînt al OJPC Neamt.
24 de comercianti au fost controlati si s-au gãsit nereguli la toti. Dar, unii vindeau carne de pasãre vrac, etalatã în afara frigiderului, la temperatura camerei cum s-ar zice. Altii vindeau cãrnuri neetichetate sau ouã a cãror datã de valabilitate nu se putea citi si care mai erau tinute si la peste 14°C. Aproape 6 kg de carne au fost gãsite într-o vitrinã frigorificã defectã, avînd mirosul si culoarea corespunzãtoare cu temperatura de afarã. 18 din negustorii prinsi cu nereguli au fost amendati, suma totalã ridicîndu-se la 33.000 de lei. Ceilalti sase au scãpat cu avertisment. „Pe toatã perioada cu temperaturi ridicate vom intensifica actiunile de control în zonele importante atît ca activitate de comercializare, cît si ca numãr de consumatori, acordînd de asemenea importantã si actiunilor de informare si educare a consumatorilor“, a mai spus Nicoleta Nica.
|