„Program redus“ pentru animale, pe motiv de caniculã
• oamenii trebuie sã tinã animalele la adãpost în intervalul 11-19 • aceastã decizie este destul de greu de respectat, mai ales la sate • Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Neamt a elaborat o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sãnãtãtii si bunãstãrii animale si sãnãtãtii publice în sezonul estival 2008 în judet. „Avînd în vedere efectele dãunãtoare asupra sãnãtãtii animalelor si asupra sãnãtãtii publice veterinare care pot fi provocate de temperaturile ridicate din perioada sezonului estival, precum si pagubele materiale generate de acestea, se interzice transportul de animale în scop comercial sau alte scopuri, între orele 11 si 19. Se interzice miscarea de animale în scopul hrãnirii acestora - pe pãsune - sau în vederea efectuãrii de diverse munci - tractiune etc. - în intervalul orar 11-19. De asemenea, se vor adapta programele de actiuni sanitar- veterinare obligatorii, astfel încît sã nu se producã un stres suplimentar animalelor. Vor fi dirijate animalele puternic deshidratate si în imposibilitatea de a se deplasa, din considerente legate de protectia animalelor, cãtre abatoare, în vederea uciderii si trimiterii cadavrelor spre denaturare“, a declarat doctor Constantin Lipan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar- Veterinare Neamt. Reprezentantul DSV a mai atras atentia asupra faptului cã este necesar sã se controleze sursele de apã din punct de vedere al contaminãrii.
Sarcini pentru proprietarii animalelor din bãtãturã
Nemtenii care detin animale au obligatia de a respecta mãsurile dispuse de autoritãtile veterinare. Asta teoretic, pentru cã practic este greu de crezut cã în mediul rural oamenii vor renunta sã care fînul cu cãrutele trase de cai, în lipsa altor mijloace de transport. Proprietarii mai au obligatia de a proteja animalele de stresul termic. Ei mai trebuie sã asigure în permanentã apã pentru adãpat, la o temperaturã adecvatã si sã tinã dobitoacele în grajduri, umbrare sau tarcuri, cu ventilatie adecvatã. Temperatura corpului acestora va fi mentinutã mai scãzutã prin udarea la intervale regulate si prin asigurarea hranei în cantitãti mai mici decît de obicei. „Animalele trebuie supravegheate pentru a detecta semnele instalãrii hipertermiei: uscarea mucoaselor gingivale si oculare, cresterea frecventei cardiace si respiratorii, deshidratare, letargie, slãbiciune. ÃŽn cazul în care aceste semne sînt identificate, se vor intensifica actiunile de reducere a temperaturii corpului animalului si va fi anuntat medicul veterinar. Veterinarul trebuie anuntat si în cazul aparitiei de mortalitãti în rîndul animalelor proprii sau aflate în grija proprie“, a mai spus doctor Constantin Lipan.
|