Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Vedete“ la mîna electorului

• PD-L, PSD si PNL si-au împãrtit frãteste localitãtile • colegiile electorale au fost decupate în functie de ponderea primarilor proprii • toatã lumea fiind multumitã, începe vînãtoarea vedetelor care sã candideze • sînt vehiculate numele lui Rãzvan Bobeanu, Serban Strãtilã, Dumitru Puzdrea, Liviu Cicioc, Valentin Handaric, Mihaela Stoica, Neculai Ivanov, Marius Rogin, Ioan Munteanu, Ioan Chelaru, Marius Munteanu, Ioan Bivolaru, Alexandru Tibulcã, Lucian Arvãtescu, Vasile Nica, Dorinel Ursãrescu, Andrei Ignat, Ovidius Mãrcutianu si Daniela Soroceanu •

Judetul Neamt a fost împãrtit ca un tort de nuntã pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Cei trei granzi ai politicii locale au cãzut de acord asupra unei variante de decupaj a colegiilor electorale care în noiembrie vor livra viitorii parlamentari de Neamt, iar propunerea va trece ca prin brînzã de comisia parlamentarã de profil, tocmai pentru cã toatã lumea a fost de acord cu ea. Sînt 11 mandate puse la bãtaie: opt de deputati si patru de senatori. Dacã nemtenii aveau grijã sã facã mai multi copii în ultimii ani, nu pierdeau un mandat de senator, iar împãrteala ar fi fost mai usor de fãcut, douã colegii pentru Camera Deputatilor urmînd sã formeze un singur colegiu pentru Senat. Asa, a durat un pic mai mult, dar a iesit pînã la urmã. Iar rezultatul a multumit pe toatã lumea, dat fiind cã fiecare partid a obtinut cel putin un colegiu care sã-i asigure victoria. Oficial, criteriul de bazã urmãrit a fost sã iasã la numãrãtoare alegãtorii, cum scrie la carte. De departe se observã însã cã a contat mai mult numãrul de primari pe care fiecare partid îl are în colegiul respectiv. Asadar, în premierã, vã prezentãm harta colegiilor în care se vor prezenta nemtenii la vot.

Camera Deputatilor:

- colegiul 1: jumãtate din Piatra Neamt (49.636 alegãtori), Dobreni, Gîrcina si Alexandru cel Bun.
- colegiul 2: cealaltã jumãtate din Piatra Neamt (52.602 alegãtori), Dumbrava Rosie si Sãvinesti.
- colegiul 3: Roznov, Bahna, Borlesti, Cîndesti, Costisa, Dochia, Mãrgineni, Moldoveni, Piatra Soimului, Podoleni, Rediu, Români, Tazlãu si Zãnesti.
- colegiul 4: Roman si Ion Creangã.
- colegiul 5: Bîra, Boghicea, Bozieni, Cordun, Doljesti, Gîdinti, Gherãiesti, Icusesti, Oniceni, Pîncesti, Poienari, Sãbãoani, Sagna, Stãnita, Tãmãseni si Valea Ursului.
- colegiul 6: Bîrgãoani, Bodesti, Botesti, Dragomiresti, Dulcesti, Fãurei, Girov, Grumãzesti, Negresti, Horia, Petricani, Rãzboieni, Ruginoasa, Secuieni, Stefan cel Mare, Tibucani, Trifesti, Tupilati si Vãleni.
- colegiul 7: Tîrgu Neamt, Bãltãtesti, Agapia, Brusturi, Crãcãoani, Drãgãnesti, Ghindãoani, Pãstrãveni, Rãucesti, Timisesti si Urecheni.

Senat:

- colegiul 1 va cuprinde colegiile 1, 2 si 3 de la Camera Deputatilor, cu o populatie de 206.991, din care 182.063 sînt nemteni cu drept de vot.
- colegiul 2 va cuprinde colegiile 4, 5 si 6 de la Camera Deputatilor, cu o populatie de 222.134, din care 185.695 persoane au drept de vot.
- colegiul 3 va cuprinde colegiile 7 si 8 de la Camera Deputatilor, cu o populatie de 136.934, din care 111.555 sînt nemteni înscrisi în listele electorale.

Ar mai fi ceva de discutat

Decupajul este pe placul tuturor, desi PD-L a anuntat cã va mai discuta sîmbãtã cîteva mici detalii. Vasile Pruteanu, prim-vicepresedinte al PD-L Neamt, a declarat cã, de principiu, formula gãsitã e bunã si democrat-liberalii nu au nimic împotrivã, nici o obiectiune. Social-democratul Ioan Munteanu, la fel, a spus cã e OK. Deputatul PSD nu stie dacã se putea face o tãieturã mai bunã, poate doar sã mai ia vreo douã comune de ici si sã le mute colo, în functie, dupã cum spuneam, de primarii fiecãrui partid. Dar, din punct de vedere pesedist, decupajul e bun. Liberalul Serban Strãtilã e mai mult decît multumit de delimitare, dat fiind cã PNL si-a propus mãcar trei mandate la toamnã (douã de deputati si unul de senator). Strãtilã spune cã liberalii trebuie sã cîstige voturi în toate colegiile, iar candidatii lor trebuie sã munceascã la fel de mult, indiferent pe ce colegiu candideazã. De altfel, asta e etapa urmãtoare: goana dupã nominalizare pe colegii. Oficial sînt doar doi candidati pînã acum: Rãzvan Bobeanu (PSD) si Serban Strãtilã (PNL), dar acesta din urmã a anuntat cã vrea sã se treacã printr-un filtru înainte sã depunã candidatura. În schimb, prin partide a început foiala si sînt aruncate nume din toate pãrtile. PD-L Neamt pare cã va miza pe oameni cu mare putintã financiarã - Dumitru Puzdrea (si acum deputat de Neamt), Liviu Cicioc (întreprinzãtor de Roznov), Valentin Handaric -, dar si pe nume sonore, precum Mihaela Stoica, Neculai Ivanov si Marius Rogin. PSD Neamt pare cã va paria în continuare pe parlamentarii care au deja experientã (Ioan Munteanu, Ioan Chelaru, Marius Munteanu, Ioan Bivolaru - cel care ar vrea un al saselea mandat), dar s-ar bãga în cursã si un Alexandru Tibulcã, un dr. Lucian Arvãtescu de la Roman sau un dr. Vasile Nica din Tîrgu Neamt. PNL Neamt scoate la înaintare vîrfurile: Dorinel Ursãrescu, Andrei Ignat, Ovidius Mãrcutianu, Daniela Soroceanu. Candidaturile definitive vor fi anuntate pînã la sfîrsitul acestei luni, de fiecare partid în parte.

Articol afisat de 2749 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective