Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 16 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Adevãrul despre Mormintele Ceausestilor

Curtea de Apel Bucuresti a dat luni, 30 iunie 2008, sentinta definitivã si irevocabilã în ceea ce s-ar putea numi Procesul mormintelor lui Nicolae si Elena Ceausescu. Prin aceastã sentintã, MApN e obligat sã prezinte lui Valentin Ceausescu si Mircea Oprean dovezi certe care sã ateste dacã sotii Ceausescu au fost îngropati în Cimitirul Ghencea. Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost dezbãtutã intens în ziare si la televiziuni. Urmãrind tratarea subiectului în media, am regãsit, prompt, trei dintre notele care definesc starea de plîns a presei noastre:
1) Abordarea amatoriceascã, avîndu-si cauza în faptul cã nici moderatorii, nici invitatii n-aveau habar cît de cît de dosarul Procesului. Ca de obicei, la televiziuni au fost invitati analistii în stare sã vorbeascã ore în sir despre orice subiect - crimã, motiune de cenzuã, comertul cu purici vii si cresterea broastelor pentru export, coruptie si portjartierele starletelor.
2) Abordarea senzationalistã, gata sã apeleze la tentatia românilor de a vedea peste tot fenomene paranormale, în care sînt specialiste cu brevete vrãjitoarele Visinica si Ciresica.
3) Abordarea anticomunistã de tip bolsevic.
Acea abordare pe care o stii cã va urma de cum ai vãzut semnãtura. Sub acest semn, toate materialele s-au fixat exclusiv pe solicitarea fãcutã de Zoia Ceausescu. Procesul a fost vãzut drept unul interesînd exclusiv urmasii lui Nicolae Ceausescu. La 10 martie 2005, Zoia Ceausescu a actionat în judecatã MApN si Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane cerînd deshumarea pãrintilor sãi si efectuarea unei expertize medico-legale. Fãrã a exclude raportarea la familia Ceausescu, noi credem cã stabilirea adevãrului despre mormintele Ceausestilor e necesarã si dintr-un alt punct de vedere: cel politic. Asa-zisul Proces al Ceausestilor contine o enigmã nici azi dezlegatã: executarea sentintei. Filmul Procesului redã totul pînã în momentul cînd cei doi sînt legati la mîini. Vin apoi secventele cu cadavrele celor doi. Operatorul a justificat absenta unui moment capital - cel al executiei - prin faptul cã i se descãrcaserã acumulatorii. Absenta de pe peliculã a acestui moment a fãcut sã înfloreascã, din decembrie 1989 si pînã acum, o uriasã cantitate de legende: de la cea potrivit cãreia ar fi tras toti militarii, în chip spontan (doveditã falsã) pînã la cea potrivit cãreia în locul celor doi ar fi fost executati altii. N-a lipsit nici legenda potrivit cãreia sotii Ceausescu au fost torturati înaintea executiei. Bizarei absente i se adaugã si faptul cã la fata locului n-a fost nici un medic legist, iar Vladimir Belis, fost sef la Medicinã legalã, a semnat certificatul de deces fãrã a face autopsia, asa cum cerea Codul Penal. Din acest punct de vedere, dupã opinia noastrã, sentinta Curtii de Apel Bucuresti nu clarificã lucrurile. Chiar dacã MApN va aduce dovezile necesare cã Nicolae si Elena Ceausescu au fost înmormîntati la Ghencea Civil, rãmîne misterul felului în care au fost executati. Acest mister e dezastruos nu numai în plan istoric, dar si în cel politic. Dat fiind cã Ion Iliescu, dusmanul declarat al lui Traian Bãsescu, e atacat si pentru cazul Ceausescu, pãstrarea misterului dã posibilitatea ca în campania electoralã sã fie regizate multe diversiuni mediatice.

Articol afisat de 1890 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective