Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPÃLARE DE BANI LA TRANSMOLDAVIA

SPÃLARE DE BANI LA TRANSMOLDAVIA

• patronul de la Transmoldavia este acuzat cã a repatriat în Olanda o parte din valuta pe care a fost obligat sã o investeascã cînd a devenit actionar majoritar • firma sa, care avea peste 70% din Transmoldavia, i-a prestat acesteia servicii de 302.710 de euro • s-a stabilit cã acel contract a fost unul lipsit de obiect, iar prestatiile nu puteau fi reale • Hendrik Van Regteren a refuzat sã dea declaratii la urmãrirea penalã •

Hendrik Van Regteren, de 66 de ani, cetãtean olandez cu domiciliul în localitatea Pîngãrati, a fost trimis în judecatã de procurorii Parchetului Judetean, în sarcina sa fiind retinute mai multe infractiuni. Patronul de la Transmoldavia Piatra Neamt este acuzat de înselãciune, folosirea cu rea credintã a bunurilor sau creditului societãtii în scop contrar intereselor acesteia, evaziune fiscalã si spãlare de bani. ÃŽn fapt, procurorii au retinut faptul cã învinuitul a încheiat în fals un contract de prestãri servicii, la data de 1 octombrie 1999. Folosindu-se de acesta a spãlat suma de 302.710 de euro, prin intermediul celorlalte trei infractiuni de care este acuzat. Pe parcursul cercetãrilor olandezul a uzat de dreptul sãu legal de a nu da nici un fel de declaratie referitor la faptele pentru care a fost pus sub învinuire. Dar iatã cum a avut loc „afacerea“. Firma olandezã Retom Holand BV, al cãrei unic actionar este inculpatul, a devenit actionar majoritar al firmei nemtene Transmoldavia în anul 1998, cînd a cumpãrat pachetul majoritar de actiuni de la fostul FPS. Conform clauzelor de cumpãrare, pînã în iunie 2001 noul actionar avea obligatia de a face investitii în valoare totalã de 577.543 de dolari. Olandezul si-a asumat obligatiile contractuale si a cumpãrat pentru Transmoldavia mijloace de transport. Dar nu de oriunde, ci chiar de la firma sa, Retom Holand BV din Olanda. Masinile au fost luate în leasing si au fost achitate partial de Transmoldavia, iar diferenta de 238.705 de dolari de firma olandezã. La data de 1 octombrie 1999, Transmoldavia, reprezentatã de van Regteren, a încheiat un contract de prestãri servicii cu Retom Holand BV, prin care aceasta din urmã se obliga sã furnizeze servicii de consultantã în domeniul transportului, leasing, import autobuze, afaceri si managementul firmei românesti, totul pentru suma de 30.000 de dolari pe lunã. Contractul a devenit functional abia în ianuarie 2003, cînd s-a schimbat si moneda de platã. Astfel firma olandezului a încasat de la Transmoldavia cîte 30.000 de euro, în perioada ianuarie 2003-noiembrie 2004. ÃŽn total a fost vorba de un total de 302.710 euro, sumã pe care inculpatul a primit-o în conturile firmei din Olanda pentru „serviciile“ pe care le-ar fi prestat cãtre Transmoldavia.
Anchetatorii au stabilit cã inculpatul a spãlat aceastã importantã sumã de bani pe care a repatriat-o în tara sa de origine, Olanda, în contul capitalului investit la preluarea formei pietrene. Mai mult, Retom Holand BV nu a prezentat la efectuarea plãtilor de cãtre Transmoldavia nici un fel de act care sã justifice prestarea serviciilor, iar unele facturi au fost emise de prestator înaintea efectuãrii serviciilor.

Dosar plimbat de la Ana la Caiafa ani de zile

Conform actului de inculpare, contractul dintre pãrti nu respecta legea prin faptul cã din partea Transmoldavia era semnat de contabilul Vasilica Cretu, iar de la firma olandezã de acuzat. Pentru a fi valid actul ar fi trebuit semnat de cineva din conducerea Transmoldavia, unul din directori, membri ai consiliului de administratie. Retom Holand nici nu putea încasa bani de la Transmoldavia, pentru o prestatie dealtfel ipoteticã, atît timp cît era actionar majoritat al firmei nemtene. Despre aceste fapte s-au sesizat mai întîi politistii de la Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Neamt, care a informat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spãlãrii Banilor, iar în februarie 2005 a fost înstiintat Parchetul de pe lîngã Înalta Curte de Casatie si Justitie. Timp de 2 ani, pînã în ianuarie 2007, dosarul a fost plimbat pe motiv de competentã între diferite structuri ale DIICOT si DNA, de mai multe ori, pînã ce a poposit la Parchetul local Piatra Neamt, si via Parchetul de pe lîngã Înalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns la Parchetul Judetean Neamt, unde a si fost finalizat. Initial si Vasilica Cretu a fost cercetatã penal, dar a fost scoasã de sub urmãrire, deoarece s-a stabilit cã a fost încredintatã de Van Regteren cã trebuie sã semneze în locul lui. În aceastã cauzã penalã sînt douã pãrti civile, Transmoldavia SA Piatra Neamt, firma pe care s-a realizat infractiunea în scop de spãlare de bani a sumei de 302.710 de euro. Cea de-a doua parte civilã este Directia Generalã a Finantelor Publice Neamt, pentru suma ce reprezintã impozitul pe veniturile persoanelor nerezidente aferent celor 302.710 de euro. Totusi, în limita acestei sume, ce depãseste 300.000 de euro, parte responsabilã civilmente pentru faptele comise de inculpat este firma olandezã Retom Holand BV.
Am încercat sã-l contactãm si pe Hendrik Van Regteren pentru a afla un punct de vedere în legãturã cu acuzele ce i se aduc. Nu am reusit, angajatii firmei refuzînd sã furnizeze un numãr de telefon al patronului. De asemenea, am transmis cã îl cãutãm într-o problemã ce-l priveste personal si cã poate dumnealui sã ne contacteze. Pînã la închiderea editiei acest lucru nu s-a petrecut.

Articol afisat de 2984 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 17.07.2008 05:34
Oare dl Hendrik Van Regteren n-a cotizat unde si cat trebuie ?!
Daca ar fi luati toti "investitorii" care spala bani negri la Piatra Neamt, ar ramane judetul fara distinsii oameni de afaceri !
Ce se aude insa cu fruntasii PD-L care au cumparat pamant de la fostul staret de la Manastirea Neamt ?! Nici o stire, acolo, cat de mica ?!
Ad�ugat de olteanu la data 18.07.2008 13:18
SPÃLARE DE BANI LA TRANSMOLDAVIA
Se spala in continuare milioane de euro la Transmoldavia.Soferii nu-si iau salariile cu anii, isi pun motorina singuri, nu dau bilete pentru ca-i dau chirie patronului pe km parcurs desi sunt angajati ai firmei, iar firma este in faliment si are datorii de 4-5 milioane de euro.Dar ei sunt stat in stat ,iar olandezul se foloseste de angajati pentru a duce linistit valuta in Olanda.Oare cine-i in spatele olndezului si pentru cat timp?!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective