Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pericol de explozie

Pericol de explozie

• zona de la intrarea în satul Recea este „minatã“ de vestigiile rãzboiului al doilea mondial • pirotehnistii au de-a face cu un fost depozit de munitie lãsat, se pare, de trupele germane • Primãria Ion Creangã va monta plãcute de avertizare asupra pericolului • misiunile de asanare ar putea dura toatã vara •

Pirotehnistii din cadrul ISU Neamt s-au trezit în fata unei situatii fãrã precedent: descoperirea repetatã a unor cantitãti impresionante de „vestigii“ din al doilea rãzboi mondial i-a dus la concluzia cã la intrare în satul Recea, comuna Ion Creangã, se aflã un veritabil depozit de munitie. Autoritãtile, care la început doar au bãnuit cã despre asa ceva ar fi vorba, au intrat în alertã, luînd mãsuri de avertizare a populatiei cu privire la riscuri. ÃŽn zilele urmãtoare, specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Petrodava“ Neamt vor organiza misiuni de asanare în zonã, dar se pare cã acestia vor avea de lucru în zonã toatã vara. Asta în contextul în care au de a face cu cel mai mare depozit de materiale pirotehnice descoperit în judet, în ultimii ani. Primãria comunei Ion Creangã va face, de asemenea, demersuri pentru evitarea producerii unor nenorociri. „De cîteva zile, din zona învecinatã cu punctul «Cotul lui Bãlan», de lîngã satul Recea, specialistii ISU Neamt gãsesc în continuu munitie de rãzboi. Pirotehnistii, sositi ultima datã miercuri, 16 iulie, la fata locului, în prezenta sefului institutiei, colonelul Ioan Niticã, au afirmat cã nu au vãzut în viata lor asa ceva. Culmea, unele dintre bombe, grenade sau cartuse sînt în stare perfectã de conservare si sînt foarte periculoase“, a declarat Petricã Prichici, primarul comunei Ion Creangã. Acesta a mai mentionat cã zona de risc maxim a fost delimitatã la aproximativ 2,5 hectare. Autoritãtile locale au dat comandã de trei panouri prin care sã avertizeze populatia cu privire la primejdie. „ISU Neamt are un plan special referitor la zonã. ÃŽn primul rînd, s-a dispus ca, începînd de zilele urmãtoare, sã fie pichetat perimetrul de risc. Ulterior, se va actiona pe parcele distincte, de cîteva sute de metri pãtrati, pentru cãutarea tuturor obiectelor periculoase. Cred cã actiunile vor dura toatã vara“, a mai mentionat primarul Petricã Prichici. Acesta a subliniat cã, în anul 1944, lîngã Ion Creangã, pe malul Siretului, au fost cantonate trupe germane, de pe urma cãrora se pare cã au rãmas aceste „amintiri“.

Focoase si grenade

Reprezentantii ISU Neamt au anuntat, de asemenea, cã echipa de asanare pirotehnicã a descoperit din nou în perimetrul punctului de lucru din pãdurea „Arinosu“ numeroase elemente de munitie. „A fost vorba despre 16 proiectile perforante calibrul 47 milimetri, 12 focoase loviturã de aruncãtor, douã focoase cap de proiectil exploziv si o grenadã de mînã, ofensivã, cu focosul rupt. S-a executat cercetarea cu detectorul de metale pe o suprafatã de 1.600 de metri pãtrati si prin sãpãturã la adîncimea de 0,4 metri, pe aceeasi suprafatã. Misiunea, începutã la ora 9 dimineata, s-a încheiat la ora 19.30“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU „Petrodava“ Neamt.
Reamintim cã, zilele trecute, la o balastierã de pe malul Siretului au fost descoperite zeci de bombe si cartuse. Pirotehnistii îi sfãtuiesc pe cei care dau întîmplãtor peste asemenea obiecte sã nu încerce, în nici un fel, sã le manipuleze si sã alerteze autoritãtile, prin intermediul Serviciului 112. Proiectilele si celelalte piese de munitie vor fi ridicate în conditii de sigurantã si transportate într-un loc sigur, în vederea distrugerii ulterioare, într-un poligon special.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective