Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 19 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copiatul - o mostenire comunistã?

Cei doi responsabili directi de felul în care s-a desfãsurat, anul acesta, Bacalaureatul, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învãtãmîntul preuniversitar, au iesit în fata opiniei publice pentru a da seamã de scandalurile care au zguduit examenul: acuzatii de fraudã în masã, subiecte aiuristice la Limba si literatura românã, anchetarea de cãtre DNA a unor suspiciuni de coruptie la cîteva licee din tarã. Urmãrindu-le asertiunile, ne permitem a observa cã ele nu trec de hotarele cliseelor cu care ne-au obisnuit, de nouãsprezece ani încoace, demnitarii postdecembristi în efortul de a reactiona la scandaluri în departamentele pe care le administreazã.
Am regãsit astfel cu usurintã:
1) Contestarea vehementã a acuzatiilor cã în acest an desfãsurarea Bacalaureatului a evidentiat grave slãbiciuni. Atît ministrul, cît si secretarul de stat au minimalizat lipsurile, taxîndu-le drept nesemnificative, semnificativ - au declarat domniile lor - fiind faptul cã lucrurile au stat în general bine. Dincolo de împrumutul fãcut de la propaganda comunistã prin operarea cu distinctia semnificativ-nesemnificativ, cei doi au pus lipsurile pe seama grelei mosteniri. Doamna Svetlana Preoteasa a tinut sã sublinieze cã actuala conducere a ministerului e prima de coloraturã PNL din 1990 încoace. Ea, aceastã conducere, a mostenit un sistem de la „alti ministri care s-au aflat la conducerea ministerului“.
2) Contracararea scandalurilor prin atribuirea lor unor comploturi politice. Mãrturisitor al tezei conspirationiste de tip OTV, Cristian Adomnitei a denuntat astfel ceea ce domnia sa a numit „o sabotare premeditatã, cu implicatii politice, a acestui examen national“.
Acuzatia de sabotaj a fãcut esenta dictaturii staliniste în România.
Iat-o reînviatã în 2008! Si nu de un politician venit din nomenclatura anilor 50, ci de unul foarte tînãr.
3) Gãsirea tapului ispãsitor în eterna invocare post-decembristã a mentalitãtilor comuniste. Cei doi n-au negat cã în acest an s-a copiat la examen. Domnul ministru a identificat copiatul ca fiind „o practicã nedoritã pe care am mostenit-o încã din perioada comunismului“. Ce sã întelegem de aici?
Nici mai mult, nici mai putin decît cã elevii au copiat doar în comunism. Asta ar însemna cã, pe lîngã alte nenorociri, comunismul s-a mai lãfãit si în aceasta: i-a învãtat pe elevi sã copieze. Sã lãsãm la o parte faptul cã în comunism copiatul era un fenomen mai redus decît în capitalismul de azi. Sã lãsãm la o parte faptul cã în 2008 au fost semnalate cazuri de copiat în masã cu complicitatea profesorilor mituiti sub pretextul fondului de protocol.
Sã semnalãm doar faptul cã domnul ministru e de profesie inginer.
Dacã ar fi fost cadru didactic ar fi priceput cã unii elevi încearcã sã copieze indiferent de regimurile politice. Iar unii tipi bat cîmpii indiferent de epoci istorice!

Articol afisat de 1547 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Callisto la data 21.07.2008 06:08
nu e asa... inainte f putini elevi indrazneau sa copieze...
... pentru ca riscau pe bune eliminarea din examen, sau la facultati, exmatricularea. asta e o scuza ieftina, tot ce nu ne convine este, vezi Doamne!, de sorginte comunista. acuma daca nu copiezi esti luat de fraier. din pacate.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective