Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COPIL ELECTROCUTAT, E-ON DOAR REGRETÃ

COPIL ELECTROCUTAT, E-ON DOAR REGRETÃ

• întreg satul Poienari este revoltat împotriva E-ON, dupã ce un copil a murit electrocutat • Mãdãlin Ciotu va fi înhumat azi • acesta si cei trei frati cresteau fãrã tatã • autoritãtile au oferit bani pentru înhumare • conform furnizorului, nimeni din Poienari nu a anuntat cã ar fi fost stîlpi rupti si cabluri cãzute • E-On regretã si recomandã un mai mare grad de educatie a tinerilor, prin intermediul scolii •

O familie din Poienari se pregãteste de înmormîntarea copilului de nici 10 ani, care a pus mîna pe un cablu electric rupt de furtunã, înainte ca lucrãtorii de la E-ON sã catadicseascã sã vinã în zonã. Cu tatãl plecat în Italia, fãrã sã-i pese prea mult de cei patru micuti lãsati acasã, pe motiv cã a gãsit pe altcineva, si cu o bunicã rãmasã fãrã picioare din cauza unui accident, cei trei frati ai victimei si mama lor se pot, doar, uita la Cer si la cei din jur, în speranta cã vor primi ajutor. Durere mare în familia Avãdãnii, din Poienari, ieri, 21 iulie, în momentele premergãtoare aducerii acasã a trupului neînsufletit al bãietelului. Revoltã, în rest, din partea oamenilor din sat si a celor care-i conduc, împotriva factorilor care ar fi putut evita nenorocirea. Astãzi, 22 iulie, Mãdãlin Ciotu va fi înhumat, la cimitirul din sat.

Lovitã de soartã de douã ori, asa este familia copilului din comuna de la limita judetului, care a murit în ziua de Sfîntul Ilie, pe 20 iulie, electrocutat de la un cablu din reteaua smulsã de furtunã, fãrã ca, asa cum ar fi fost normal, cineva sã intervinã în timp util pentru eliminarea pericolului. Rudele îndoliate, vecinii si autoritãtile locale aratã cu degetul într-o singurã directie - E.ON Moldova, societate fãcutã rãspunzãtoare pentru moartea unui copil. Ieri, 21 iulie, doliul se asternuse peste locuinta Elenei Avãdãnii, bunica micutului, care îsi astepta acasã „între patru scînduri“ unul dintre cei patru nepoti. Bãtrîna este tinuitã la pat deoarece, de trei ani, un picior i-a fost amputat, din cauza unui sofer inconstient care a intrat cu masina peste ea si un grup de oameni ce stãteau pe marginea santului. Cu lacrimi în ochi, în asteptarea fiicei ce trebuia sã se întoarcã de la Roman cu tot cu sicriul lui Mãdãlin Ciotu, aceasta a spus dintr-o suflare ce nenorocire i-a lovit din nou. Alãturi de dînsa, douã fetite si un bãietel, cu vîrste între 3 si 12 ani, urmau sã fie martorii unui eveniment traumatizant. „Duminicã, l-au strigat copiii pe Mãdãlin sã meargã la gîrla de lîngã sat, pentru ca sã se scalde. Au plecat cu totii pe «suhatul» pentru vite si, dupã ceva vreme, s-au întors prietenii lui, spunîndu-ne cã a murit «curentat». A pus mîna pe un fir si asta i-a fost. Sãrãcutul, el era sprijinul nostru, un bãiat foarte harnic, pe care, acum, trebuie sã-l bãgãm în pãmînt“, a spus Anica Avãdãnii, bunica îndoliatã.

E-ON e de vinã?

Femeia a istorisit cum tatãl celor patru nepoti pe care i-a avut a plecat de cîtiva ani în Italia, de unde a anuntat cã nu mai vrea sã „audã de familie“, trimitînd doar sume modice acasã. Aceasta este revoltatã la culme pe E-ON, pe motiv cã nu s-a fãcut nimic pentru a preîntîmpina tragedia. „Pe noi cine ne ajutã? Cine a gresit va fi tras la rãspundere?“, se întreba, cu ochii în lacrimi, femeia. Oamenii din sat erau la fel de revoltati. „Dacã nu îti plãtesti curentul, ti-l taie imediat, dar dacã se întîmplã ceva din vina lor nu mai este nimeni rãspunzãtor. Copiii se jucau pe suhatul unde au crescut generatii întregi, fãrã sã fie nici un pericol. Cine se putea gîndi cã se va electrocuta?“, s-a întrebat si Angela Sofronia. Autoritãtile locale au multe cuvinte „grele“, de asemenea, pentru E-ON. „Numai ei sînt vinovati, pentru cã i-am anuntat cu o zi înainte de tragedie cã s-a rupt reteaua si nu s-a fãcut nimic. ÃŽn zonã sînt stîlpi din lemn, putrezi, cu grad mare de risc, situatii anuntate de acum un an si ceva, fãrã ecou. Au mai existat accidente, de genul electrocutãrii de animale, dar nu a mai fost moarte de om. Situatia trebuie luatã cît se poate de în serios“, a precizat Emil Dascãlu, primarul comunei Poienari. Autoritãtile publice locale au ajutat, deja, familia îndoliatã cu 15 milioane de lei vechi, urmînd sã o sprijine în continuare. Politia Roman l-a audiat, ieri, pe „primul gospodar“ al Poienarilor, de la care a primit aceeasi declaratie, deloc favorabilã angajatilor E-ON. „ÃŽn cauzã a fost întocmit un dosar penal, acuzatiile putînd merge de la neglijentã în serviciu la ucidere din culpã, în functie de ceea ce vom constata“, a declarat subcomisarul Dragos Bãlãu, comandantul Politiei Municipiului Roman.

E-ON regretã tragedia

E-ON Moldova Distributie regretã tragedia de la Poienari si observã cã acest caz nu este singular, iar pentru eliminarea producerii acestor nenorociri specialistii companiei recomandã un mare mare grad de educatie a tinerilor, prin intermediul scolii, unde furnizorul va demara, din aceastã toamnã, un program în acest sens. „Este regretabil ceea ce s-a întîmplat, mai ales cã, în nenumãrate rînduri, am atras atentia asupra riscurilor care apar la contactul direct cu instalatiile electrice. Din pãcate, cazul nu este singular si, de aceea, din toamnã, vom începe în toate scolile din zona noastrã de activitate un program de prevenire a accidentelor de naturã electricã“, a declarat Sorin Munteanu, purtãtor de cuvînt al E-On Moldova. Pe de altã parte, acesta sustine cã, în urma analizelor efectuate, s-a constatat cã nimeni din Poienari nu a anuntat despre cabluri rupte sau stîlpi doborîti la pãmînt, lucru care ar fi dus la întreruperea imediatã a alimentãrii de cãtre E-ON. „Din analiza apelurilor primite la Call Center rezultã cã din Poienari au fost sesizate pe 19 iulie trei deranjamente individuale la consumatori, dar nu am fost informati despre eventuali stîlpi rupti sau conductoare cãzute la pãmînt. Nici din înregistrarea convorbirii, prin care domnul primar al comunei a anuntat doar un deranjament la o locuintã, nu rezultã acest lucru. Ca regulã generalã, în cazul în care sîntem sesizati despre conductoare sau stîlpi rupti, sau despre alte situatii cu potential de producere de accidente, procedãm imediat la întreruperea alimentãrii în toatã zona, cu riscul de a avea consumatori nealimentati pentru o perioadã de timp. Apoi, identificãm si izolãm zona periculoasã, dupã care reluãm alimentarea la consumatorii pentru care acest lucru este posibil“, a mai declarat Sorin Munteanu. Acesta a mai spus cã, în momentul de fatã, evenimentul se aflã în ancheta institutiilor competente, cãrora E-ON Moldova Distributie le va oferi tot sprijinul în vederea determinãrii cauzelor si împrejurãrilor în care s-a produs accidentul. Pe copilul mort nu-l va mai învia nimeni. Si pe islazul din Poienari un stîlp rupt stã mãrturie cã o avarie a fost.

Articol afisat de 1752 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective