Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
S-A RUPT CERUL!!!!!

S-A RUPT CERUL!!!!!

• ploile cãzute alaltãieri noapte au inundat 124 de gospodãrii din orase si comune • bustenii si aluviunile au blocat DN 15, care fac legãtura cu Ardealul • calea feratã Piatra Neamt - Bicaz a fost avariatã • la fel poduri si zeci de kilometri de drumuri • canalizarea în orase a refulat, digurile s-au rupt, malurile s-au surpat • Spitalul Bisericani a rãmas fãrã energie electricã • si 35 de localitãti din judet • la Oantu trei masini au fost luate de ape • probleme au fost si în zona Roman • presa localã din Neamt nu a apãrut ieri pe piatã din cauza unei avarii care a lãsat tipografia de la Sãvinesti fãrã energie •

În noaptea de miercuri spre joi s-au dezlãntuit stihiile peste judetul Neamt. În cele aproape zece ceasuri de ploaie continuã, cu fulgerele si trãsnetele aferente, s-au fãcut praf drumuri si poduri, iar oamenii s-au trezit cu gospodãriile pline de apã si mîl. N-a contat cã e oras sau comunã, potopul a mãturat tot în cale. Potrivit datelor anuntate la ora 13.30, ploile abundente si scurgerile de pe versanti au fãcut ravagii în peste 10 localitãti. În Roman au fost inundate o locuintã si douã anexe gospodãresti. În comuna Alexandru cel Bun apa a intrat într-o locuintã si douã anexe si a inundat 5 ha teren agricol, podetul de traversare pe Plopsor, a colmatat DN15, a erodat drumul spre Mãnãstirea Bistrita, a spãlat 1 km dintr-un drum comunal si a distrus un podet din tuburi. Douã masini au fost distruse, iar Sanatoriul Bisericani a fost lãsat fãrã energie electricã pînã tîrziu spre dupã-amiazã. Calea feratã Piatra Neamt - Bicaz a fost blocatã de copaci si aluviuni, ceea ce a dus la scoaterea din functiune a locomotivei trenului Bicaz - Bucuresti, care se afla în trafic. La Pîngãrati au fost inundate 19 gospodãrii, au fost distruse 11 podete din trei sate, iar mai multe drumuri comunale si poduri au fost erodate si colmatate. În Tarcãu s-a blocat podetul de subtraversare a DN 15, ceea ce a dus la inundarea a 9 gospodãrii din Straja, iar altele 10 au fost inundate de torenti. Mai bine de 10 km de drum sãtesc au fost afectati. În Agapia, pîrîul cu acelasi nume s-a revãrsat peste 3 podete, 4 km de drum comunal si 5 punti pietonale. Pagubele în Farcasa au fost doar la nivel de infrastructurã: 500 metri drum comunal afectat, 14 poduri si podete distruse, ziduri de beton, gabioane si garduri puse în pãmînt. Plus un camion luat de viiturã. Nici la Hangu n-a fost mai vesel: 5 case si 3 magazine inundate, patru poduri colmatate, drumuri comunale distruse pe bucãti bune, plus revãrsarea pîrîului Bocãnesti care a reactivat o alunecare de teren si a colmatat DN15. În comuna Tasca au fost afectate doar cîteva sute de metri dintr-un drum comunal si din canalele betonate ale pîrîurilor Tasca si Hamzoaia. La Poiana Teiului au fost inundate 15 gospodãrii, DN17B a fost blocat de copaci pe mai multe segmente, viitura ajungînd pînã la 100 mc, în timp ce la Borca au fost distruse cîteva diguri din Sabasa, a fost inundatã o gospodãrie si 6 hectare de teren agricol, plus o punte pietonalã distrusã. Drumul Sabasa - Borca a fost afectat pe 400 m, iar pe 100 m a fost distrus complet, lãsînd 15 case izolate în zona Capu Dealului. Au mai fost afectate liniile de medie tensiune, 11 localitãti rãmînînd fãrã curent electric.

Necazuri la Piatra Neamt

Si Piatra Neamt a fost mîluit din toate pãrtile, odatã cu apa venind bolovani, pietris si chiar busteni în toatã regula. Douã podete au fost blocate cu aluviuni, iar torentii au revãrsat în 75 de gospodãrii din Vãleni, blocînd si Aleea Tineretului pe o bunã bucatã de drum. Sistemul de canalizare de pe Petru Rares, Dimitrie Leonida si Aleea Ulmilor a cedat si a refulat în stradã. Subsolul blocului O2 din Obor a fost inundat. Tot cartierul Dãrmãnesti a rãmas în beznã. „Ni s-au semnalat probleme în Vãleni, pe Dragos Vodã si Stefan cel Mare, în Obor si foarte putin în strand. S-a intervenit prompt, încã de la 3 dimineata. Publiserv, Salubritas si Romprest au detasat de urgentã utilajele si s-au degajat zonele cu probleme. Deja pe la 8-9 era rezolvatã situatia în mai toate locurile. ÃŽn Vãleni erau mai multe utilaje sã curete noroiul si cãminele de canalizare, sã decolmateze. Situatia este sub control bine de tot si e în proportie de 80% rezolvatã. De asemenea, am dispus Directiei Tehnice sã întocmeascã în zilele urmãtoare o evaluare a pagubelor produse, în special în Vãleni, pentru cã ne gîndim foarte serios sã acordãm ajutoare de urgentã familiilor care au fost afectate de ploi si aluviuni. Dupã ce vom avea evaluarea, vom dispune si acordarea acestor ajutoare. Si poate nici nu mai plouã asa de mult“, a declarat viceprimarul Ana Monda.

Bicazul, sub teroarea torentilor

ÃŽn noaptea de miercuri spre joi ruperea de nori a slobozit asupra
zonei Bicaz mari cantitãti de apã, care aveau sã creeze mari
probleme. Pentru ca imaginile create de dezlãntuirea naturii la ceas de noapte sã capete proportii apocaliptice, ploaia a fost însotitã de un cortegiu întreg de tunete si trãsnete. Desi avertizarea hidrologicã transmisã în judet anunta cod galben cu începere de joi, 24 iulie, orele amiezii, natura a decis altceva, cu 12 ore înainte. Primele consecinte devastatoare ale puhoaielor de apã, nãmol si pietris aveau sã aparã la cel mult o orã - douã dupã începerea ploii. Afectatã a fost cu precãdere circulatia rutierã pe DN 15 Bicaz - Poiana Teiului si drumul forestier ce leagã Izvoru Alb de oras. Centrul Operativ cu Activitate Temporarã pentru Situatii de Urgentã Bicaz a fost convocat de cãtre primarul Constantin Catrinoiu, joi dimineata în jurul orei 3. Dupã prezentarea situatiei create peste noapte, s-a mers în teren pentru o primã constatare a consecintelor fenomenului. Primul popas a fost fãcut în amonte de baraj, în zona Motelului Cristina. Aici aluviunile blocaserã carosabilul pe o portiune de aproximativ 50 de metri, iar circulatia era întreruptã încã din jurul orei 1. Masini, care doreau sã ajungã la Piatra Neamt si mai departe, asteptau sã ia cineva mãsuri pentru remedierea situatiei. Primarul Catrinoiu a apelat la unul dintre localnici pentru deplasarea unui utilaj în zonã. Pînã la sosirea acestuia aveau sã aparã drumarii de la Districtul Drumuri Nationale Potoci. Asta în jurul orei 6, printr-un utilaj care în mai putin de o orã a fãcut posibilã circulatia pe una din benzi. Întîrzierea drumarilor a fost datoratã, conform celor declarate de cãtre seful Districtului, Constantin Mihai, unei alte interventii pe DN 15, în zona Potoci, ce a necesitat la rîndu-i cîteva ore de muncã.

Izvorul Alb, Izvorul Muntelui...

Al doilea punct de interventie ce fusese semnalat telefonic de cãtre localnici a fost la km 5 al drumului forestier Bicaz - Izvoru Alb. Odatã cu prezenta membrilor Centrului Local pentru Situatii de Urgentã la fata locului a sosit un utilaj trimis de cãtre o firmã din Izvoru Alb pentru deblocarea circulatiei. Cu acest prilej s-a putut afla si despre celelalte „puncte fierbinti“ din sat. Mai concret, faptul cã drumul a fost afectat în trei locuri, iar apa lacului format în urmã cu cîtiva ani în zonã, prin acea alunecare de teren, crescuse considerabil în urma ploii, din fericire, fãrã a afecta însã vreo locuintã. Dupã dispunerea primelor mãsuri de remediere a situatiei, s-a fãcut deplasarea pe drumul Izvoru Muntelui, loc în care, desi au existat unele pîraie ce se umflaserã peste noapte, situatia se afla sub control. Revenindu-se la sediul Primãriei Bicaz s-a constatat cã existã si alte zone, de astã datã, din cartierul Capsa, în care revãrsarea torentilor a creat unele probleme. Cîteva curti si grãdini inundate, unele scurgeri colmatate si, pe alocuri, strãdutele transformate în santuri de curgere pentru apã. Peste tot, însã, gospodarii se aflau la datorie si cãutau solutii practice de limitare a dezastrului. Desi bicãjenii au fost cuprinsi de groazã, mai cu seamã în noaptea de miercuri spre joi, cînd dezlãntuirea naturii a atins apogeul, asteptîndu-se la tot ce-i mai rãu în urma furtunii, dacã e sã facem o sintezã a celor petrecute, lucrurile n-au fost chiar grave. Numai cã asta nu trebuie sã ne bucure, dacã avem în vedere cã, an de an, situatia s-a tot repetat si a devenit, parcã, obsesivã. Nu întîmplãtor, primarul Bicazului avea sã-si aminteascã joi dimineata, aflîndu-se în zonele afectate de torenti, cã si-n urmã cu patru ani, primul sãu mandat a debutat cam cu aceleasi probleme.

Prãpãd la Oantu

Ploaia torentialã, care a durat aproximativ douã ore, a fãcut prãpãd în satele Oantu si Preluca din comuna Pîngãrati. Primarul Petru Bordea afirmã cã pagubele provocate sînt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. La Oantu, puhoiul a smuls, din curtile oamenilor, douã autoturisme si un utilaj Wola. Autovehiculele au fost luate de apele învolburate ale pîrîului Oantu si duse în aval sute de metri. Drumul comunal a fost distrus mai bine de jumãtate din cei 5 kilometri. „A fost prãpãd. ÃŽn viata mea nu am vãzut asa ceva. ÃŽn douã ore s-au produs pagube în valoare de zeci de miliarde de lei. Douã autoturisme si un utilaj au fost luate de ape si distruse. Este vorba de o Dacie papuc si un Volswagen al unor copii care veniserã în vizitã la pãrinti. Prãpãd a fost si în satul Preluca. Vom analiza situatia si vom vedea, împreunã cu autoritãtile judetene, ce mãsuri se impun“, a declarat primarul Bordea. Acesta a mai precizat cã nu au existat victime.

Romascanii, la un pas de „secetã“ la robinete din cauza furtunii

Aversele de ploaie, ce nu au mai contenit ore întregi, precum si grindina, care s-au abãtut, începînd din noaptea de 23 spre 24 iulie, asupra Romanului si a zonelor învecinate au produs avarii la retelele de alimentare cu apã, inundatii si rupturi de drumuri. Un grup de cetãteni din Cartierul Nicolae Bãlcescu din Roman a venit la primãrie sã se plîngã, pentru a nu stiu cîta oarã, cã strada Islazului este sub ape la fiecare ploaie. Conducerea administratiei a explicat cã problema va fi rezolvatã atunci cînd în zonã va fi construitã retea de captare a apelor meteorice, proiect ce este prins în planul de modernizare a retelelor de apã si de canalizare a municipiului. Ploaia a creat inconveniente însã si în zonele centrale ale orasului, unde canalizarea nu a mai reusit sã facã fatã, romascanii nemaiavînd pe unde ajunge la masini, magazine sau în case. ÃŽn plus, o cãdere de curent produsã la statia de captare era sã lase orasul fãrã apã. Timp de aproape jumãtate de orã, pînã la ora 9 dimineata, statia nu a functionat, însã bazinele AcvaServ de la repompare au putut alimenta orasul cu apã, astfel încît întreruperea nu a produs efecte majore asupra populatiei. Nici în zona ruralã nu a fost usor cu atîta potop de apã: sãtenii din localitatea Ion Creangã s-au „crucit“ ieri dimineatã, la ora 8, cînd apa pe drumuri a crescut si pînã la jumãtate de metru. Mai mult, drumurile au fost „curãtate“ pe o lungime de 5 km. „Pagubele vor fi evaluate de o comisie comunalã si probabil si de reprezentantii forurilor judetene. Pierderea unor sume importante s-a înregistrat pe unele tronsoane ale cîtorva drumuri comunale, pregãtite pentru asfaltare. Suvoaiele de apã au mãturat toatã piatra, drumurile respective urmînd a fi reprofilate si pietruite din nou, pe alti bani. Ca o primã mãsurã, vor fi identificate toate gospodãriile cu podete subdimensionate. Administratia se va ocupa de santuri, iar gospodarii vor fi convinsi apoi sã-si punã platforme betonate pentru ca apa sã nu mai reverse si sã producã pagube în gospodãrii“, a conchis primarul Petricã Prichici.

Articol afisat de 3812 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 25.07.2008 16:37
cosmar
nu exista cosmar mai mare decat acela de a fi inconjurat de ape peste noapte,de a nu-ti putea salva viata ta,a celor apropi-
ati,precum si agoniseala de o viata.Cred ca chipul batranilor disperati si infricosati de furia apelor nu-l voi uita niciodata.S-a rupt cerul,ne-a uitat DUMNEZEU!!VOM INTELEGE CEVA DIN ASTA???
Ad�ugat de mickey999 la data 25.07.2008 19:06
Inundatii....
Ei, lasa draga, nu-ti mai aprinde acum paie in cap ca nu rezolvi nimic. Decit sa faci aluzie la cele bisericesti mai bine dai colo si tu un banutz pentru aia de sufera de pe urma inundatiilor.
Mai mult ajuti in felul asta, nu crezi?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective