Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

În mediul rural contraceptia este încã o necunoscutã

• 814 nemtence au avortat în spitalele din judet, în primele cinci luni ale anului • mai bine de jumãtate dintre interventiile de acest tip au fost fãcute la cererea pacientelor • majoritatea femeilor care au recurs la asemenea interventii au vîrste cuprinse între 20 si 39 de ani si provin din mediul rural •

814 copii nedoriti de nemtence au fost ucisi înainte de a se naste, prin avorturi efectuate în spitalele din judet, în primele cinci luni ale anului în curs. Cele mai multe dintre aceste microinterventii chirurgicale - 430 - au fost efectuate la solicitarea pacientelor. Altele 384 de astfel de interventii traumatizante au fost fãcute fie pentru cã sãnãtatea gravidelor era pusã în pericol, fie pentru cã a fost vorba despre avorturi spontane. Majoritatea femeilor care nu au dorit sã aducã pe lume un suflet provin din mediul rural si au recurs la aceastã metodã extremã de contraceptie din motive de ordin material. 187 dintre femeile care au fãcut avort în perioada de referintã sînt incluse în categoria de vîrstã 30-34 de ani, 173 se înscriu în segmentul 25-29 de ani. În aceastã situatie s-au mai aflat 159 de tinere cu vîrste între 20 si 24 de ani, 144 de femei cu vîrste între 35-39 de ani, dar si 64 de paciente între 40 si 44 de ani. La categoria situatii extreme în ceea ce priveste avortul, se situeazã sase paciente cu vîrste între 45 si 49 de ani si 79 de adolescente cu vîrste cuprinse între 15 si 19 ani.
Au solicitat efectuarea avortului si douã fete cu vîrste mai mici de 15 ani. În primele cinci luni ale anului în curs, cele mai multe dintre avorturi, mai exact 370, au fost efectuate la Spitalul Roman, iar cele mai putine, 76, la Spitalul Bicaz. La Spitalul Judetean de Urgentã Neamt au fost înregistrate 263 interventii de acest gen, iar la Spitalul Orãsenesc Tîrgu Neamt - 105.
Numãrul mare de adolescente si tinere de pînã la 24 de ani care au solicitat întreruperea sarcinii demonstreazã cã metodele contraceptive reprezintã un capitol necunoscut. Se pare cã, de cele mai multe ori, tinerele care ajung în astfel de situatii apeleazã la cabinetele particulare, din motive de discretie, chiar dacã plãtesc mai mult decît la spital. În ciuda faptului cã legislatia specificã impune ca si cabinetele particulare unde se efectueazã avorturi sã raporteze aceste interventii la Autoritarea de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, acest lucru nu se întîmplã. Din statisticile întocmite de cãtre angajatii forului organizator al activitãtii medicale din judet reiese cã, în ultimii ani, numãrul avorturilor a scãzut considerabil. Pe de o parte, acest fapt se explicã prin faptul cã o bunã parte din populatia femininã tînãrã a judetului este plecatã în strãinãtate, ori la studii, în centre universitare, iar pe de altã parte, îsi spune cuvîntul si influenta pozitivã a activitãtii cadrelor medicale ale cabinetului de Planning Familial din cadrul policlinicilor din judet, care popularizeazã insistent metodele contraceptive.

Articol afisat de 1737 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective