Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SIRETUL, „FLUVIU“ DE DEZNÃDEJDE

SIRETUL, „FLUVIU“ DE DEZNÃDEJDE

• 2.471 de persoane au fost evacuate din zona Roman • si mii de animale • digurile de pe Siret au fost consolidare cu circa 25.000 de saci cu nisip si pãmînt • pericol maxim este în cartierul romascan Bãlcescu • si comunele Tãmãseni, Horia, Secuieni, Doljesti, Sagna, Gîdinti, Icusesti si Ion Creangã • la Sagna unii localnici au refuzat evacuarea • la Rãchiteni a fost prezent ministrul Mediului Attila Korodi, fiind asteptatã si venirea premierului Tãciceanu • pentru luni dimineatã se asteaptã cresterea debitului Siretului pînã la 2.000 m/s • ceea ce reprezintã o cotã istoricã • aproape 30.000 de persoane din Putna, Sucevita, Moldovita si Viscãul de Sus sînt izolate • în judetul Iasi peste 500 de gospodãrii sînt inundate •

Nouã localitãti de pe malurile Siretului sînt în alertã de cîteva zile din cauza amenintãrii de viiturã. Este vorba de Tãmãseni, Roman, Horia si Secuieni (de pe malul drept), precum si de Doljesti, Sagna, Gîdinti, Icusesti si Ion Creangã (de pe malul stîng). Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã s-a întrunit ieri la ora 15, la Roman, pentru a stabili mãsurile ce se impun. 2.471 de persoane fuseserã evacuate pînã ieri la ora 15, din care numai 98 au fost cazate în spatii amenajate de comitetele locale pentru situatii de urgentã, restul gãsindu-si adãpost pe la rude. Evacuarea a început încã de sîmbãtã noaptea, însã n-a fost lipsitã de incidente. Oamenii s-au lãsat greu convisi sã-si lase gospodãriile. 64 de localnici din Sagna au refuzat initial sã plece din calea puhoaielor. Pînã ieri dimineatã la ora 6, fuseserã evacuate 832 de persoane din Tãmãseni, 500 din Doljesti, 394 din Sagna, 47 din Roman si 3 din Horia. Ulterior, operatiunea s-a extins. 202 locuinte si acareturi erau inundate. Prefectul Toader Mocanu a fost în permanentã alãturi de cei care au fost mobilizati si a tinut legãtura cu autoritãtile din judetele vecine aflate avertizate hidrologic cu „Cod Rosu“ - Iasi si Suceava. „Am solicitat declararea stãrii de alertã în tot judetul, dar o aplicãm deocamdatã în aceastã zonã care este cea mai afectatã. Fac apel la toti cetãtenii aflati în zona de risc sã accepte sã fie evacuati de cei împuterniciti sã o facã, iar cei care se autoevacueazã sã nu-si pãrãseascã locuintele fãrã sã le lase în sigurantã. Ceea ce vreau sã spun este sã le închidã si sã le asigure pe cît posibil. Sîntem în continuare pe baricade. Solicitãm la ANRS sã ne repartizeze alimente la care au dreptul persoanele evacuate“, a declarat Toader Mocanu. Peste 2.000 de animale au fost luate din calea apelor: 1.500 de oi de la Ion Creangã, 290 de oi si 26 de vite de la Roman, 52 de vite, 26 de cai si 23 de porci din Sagna, plus încã 150 de vite de la Tãmãseni, 100 de la Doljesti si 30 de cai, tot din aceastã comunã. Malul drept al Siretului a fost consolidat în dreptul digului de la Rãchiteni, considerat a fi punctul nevralgic. S-au pus 25.000 de saci pe o lungime de 500 de metri, un total de 750 de tone de nisip si 320 de tone de pãmînt. Au fost desfãsurate forte impresionante: 100 de oameni de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt, 50 de la Iasi, 50 de jandarmi ieseni, 10 persoane de la Apele Române, 25 de jandarmi nemteni, 20 de militari, 10 voluntari din Rãchiteni si Adjudeni. S-au adus 2 autobasculante, 2 încãrcãtoare frontale, 1 wolã, un generator de la Ape.

Digul de la Rãchiteni, întãrit cu 25.000 de saci cu nisip

Instaurarea „Codului rosu“, încã de vineri, 25 iulie, s-a dovedit mai mult decît întemeiatã, mai ales cã a fost prelungit timp de douã zile. „Punctul fierbinte“ a fost digul de la Rãchiteni, la limita Neamtului cu Iasiul, de rezistenta cãruia a depins lunca Siretului în toatã zona Romanului. Spre orele amiezii, bilantul era deja dramatic, luînd în calcul numãrul oamenilor care au fost nevoiti sã îsi lase casele, zonele izolate de viiturã si situatia digurilor ce trebuiau sã protejeze localitãtile. Specialistii anuntaserã debitul istoric de peste 1.500 de metri cubi/secundã, cu o prognozã de 2.200 de metri cubi/secundã în noaptea de duminicã spre luni. Colonel Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, se afla de douã zile în zona de risc maxim, în încercarea disperatã de a pune stavilã puhoaielor. Digul a fost cît pe ce sã cedeze, iar cel de rezervã, construit cu peste 25.000 de saci adusi în zonã, nu oferea nici o certitudine în fata prognozei de crestere cu peste 40% a debitului. Pentru sinistrati au fost puse la dispozitie spatii în special în institutiile de învãtãmînt din localitãtile traversate de Siret, autoritãtile trebuind sã se îngrijeascã inclusiv de hrãnirea oamenilor. Multi sãteni, convinsi cu greu sã-si lase toatã agoniseala, au preferat sã plece pe la rude, pe timpul zilei stînd în gospodãriile în care au muncit o viatã. La fata locului a sosit ministrul Mediului, Attila Korodi, în cursul zilei de duminicã fiind anuntatã prezenta lîngã Roman a premierului Cãlin Popescu Tãriceanu si chiar a presedintelui Traian Bãsescu.

„Ne rugãm la Dumnezeu...“

Digul de la Rãchiteni, asigurã protectia a cinci comune în care trãiesc peste 30.000 de oameni. „Sîmbãtã, 26 iulie, pe tot parcursul zilei, pînã tîrziu în noapte, jandarmi, pompieri si voluntari, din Rãchiteni, Adjudeni si Tãmãseni au întãrit si înãltat digul cu 13.000 de saci umpluti cu nisip. Cotele apelor Siretului au crescut îngrijorãtor în cursul noptii, însã digul de protectie a rezistat presiunii. Ca o mãsurã preventivã, o parte dintre locuitorii satelor Tãmãseni si Adjudeni au fost evacuati în plinã noapte. ÃŽn primul rînd, au fost «convinse» persoanele bolnave, care au fost cazate la Scoala din Adjudeni. Au fost multi care s-au retras în zonele mai înalte, iar altii au fost îndrumati spre Grãdinita Misionarã de lîngã Biserica Adjudeni. ÃŽn cursul zilei de duminicã, din cauza înmuierii pãrtii superioare a digului, a fost necesar sã intervenim si sã întãrim din nou, cu alti saci, în zonele unde constructia ar putea ceda. Ne rugãm la Dumnezeu ca digul sã nu cedeze, pentru cã, altfel, întreaga zonã va fi inundatã, cu mari pierderi materiale. Vom rãmîne în stare de alertã pînã cînd situatia se va îndrepta“, a declarat Stefan Lucaci, viceprimarul comunei Tãmãseni. Alte persoane au fost evacuate în toiul noptii de sîmbãtã spre duminicã, în special în satul Rotunda, comuna Doljesti. „Acesti oameni au fost cazati la Scoala Doljesti si într-o clãdire administrativã. Unii locuitori au plecat în Roman, la rude sau copii, însã au rãmas si multi care n-au dorit sã îsi pãrãseascã domiciliile. ÃŽn vederea asigurãrii unor conditii minime pentru persoanele evacuate, au mai fost instalate corturi, în aer liber. Duminicã dimineatã, multi s-au întors la casele lor, dar starea de alertã încã existã si, probabil, dacã lucrurile se înrãutãtesc, sãtenii din Rotunda vor fi din nou evacuati“, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti. Apa înfuriatã a Siretului a pãtruns în casele oamenilor evacuati din satul Recea, comuna Ion Creangã. Si în aceste zone, Siretul este atent monitorizat de voluntari din cadrul Serviciilor comunale pentru Situatii de Urgentã din Ion Creangã si Icusesti. Jumãtate din comuna Sagna a rãmas izolatã din cauza apelor Siretului care, în localitatea Lutca, au acoperit o parte din DJ 207. Politia a interzis circulatia pe aceastã rutã si pe pod, în asa fel încît cei care doresc sã ajungã la Sagna, Bîra, Stãnita sau Boghicea n-au mai avut decît o variantã, un drum ocolitor prin comuna Oteleni, judetul Iasi.

Alertã la Spitalul Roman

Cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgente a Spitalului Roman au acordat îngrijiri, în week-end, pentru 12 bãtrîni cu vîrste cuprinse între 65-80 de ani, adusi de pompierii militari. Managerul Spitalului Municipal de Urgentã Roman, Petrut Claudiu Gafar, a declarat cã, duminicã dimineatã, 27 iulie, reprezentantii conducerii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt s-au întîlnit cu cei ai conducerii unitãtii sanitare romascane. „A fost întocmit un plan de mãsuri, Spitalul Roman fiind în situatia de cod rosu. Am luat o decizie în premierã, aprobatã de comitetul director. Directorul medical, Ionel Tubucanu, care trebuie sã se implice în situatii de dezastre si calamitãti pe linie spitaliceascã, se aflã în concediu de odihnã, fiind plecat din tarã, asa cã am hotãrît, de comun acord cu membrii comitetului director, numirea celui de-al doilea director medical, în persoana sefului Sectiei pediatrie, doctor Ioan Chereji. ÃŽn ce priveste persoanele sinistrate, spitalul le va oferi toate conditiile, pe perioada de «Cod Rosu»“, a precizat Petrut Claudiu Gafar. Acesta a mai precizat cã si sugarii cu vîrsta de pînã la un an vor fi internati la Sectia pediatrie, dacã situatia o va impune. Cadrele medicale de la Statia de Ambulantã Roman au venit în sprijinul celor aflati în zonele sinistrate. Ambulantele s-au deplasat în localitãtile de pe malul Siretului, fãcînd ocol pe la Butea-Iasi. De asemenea, au fost adusi toti cei dializati, din localitãtile Valea Ursului, Chilii, unii fiind internati în spital, altii gãsindu-si adãpost la rude. De la Buruienesti a fost fãcut un apel la Serviciul 112, pentru un bãrbat muscat de cîine. ÃŽn cursul dupã-amiezii de duminicã, un echipaj al Statiei de Ambulantã Roman s-a deplasat tot cu ocol, în localitatea Todireni, comuna Stãnita, în cazul unui bãrbat agresat.

Romanul, în mare pericol

Autoritãtile locale din Roman au asigurat încã de ieri dimineatã toate conditiile pentru evacuarea a 420 de gospodãrii în cazul în care prãpãdul s-ar adeveri. Pentru cele 1.250 de persoane s-au identificat deja mai multe spatii, cu conditii civilizate, în care sã fie adãpostite. Duminicã dupã-amiazã, 27 iulie, primarul Laurentiu Leoreanu s-a întîlnit si cu directorii de scoli pentru a discuta eventualitatea gãsirii unor solutii de cazare. Siretul a atins la marginea orasului cote nemaiîntîlnite, trebuind sã fie asezati saci cu nisip adusi de la SC Agrana. Consilierii locali, primarul si parlamentarii din Roman au trecut periodic pe la limita municipiului, unde Politia stãtea „gata“ sã închidã si podul de pe DN15, spre Gîdinti. Aici, Siretul atinsese o lãtime de circa trei kilometri. Victimã a fost si patronul de la „Enrico Prod“ - firmã de prelucrare a lemnului - care si-a vãzut curtea societãtii sub ape si a fost nevoit sã-si încarce lucrurile într-un TIR, lãsînd, în urmã, pradã suvoaielor vila abia finisatã.
Consilierii locali romascani au aprobat punerea la dispozitie a mijloacelor de transport necesare - autobuze si tractoare - pentru evacuarea localnicilor si animalelor acestora, în cazul în care cartierul Nicolae Bãlcescu ar fi inundat de apele Siretului.

Specialistii de la Administratia Nationalã Apele Române, Directia Apelor Siret, dau prognoze sumbre pentru zona Roman, privind debitul rîului Siret, care a înregistrat deja recorduri istorice, începînd din zona Lespezi. ÃŽn apropierea municipiului Roman, cea mai amenintatã zonã este cea a Rãchitenilor, unde e cel mai mare debit de pînã acum. Prognozele de luni, 28, iulie, în jurul orei 9, sînt mai mult decît îngrijorãtoare: se preconizeazã cã se va ajunge la peste 2.000 metri cubi pe secundã, tinînd cont de valorile înregistrate în amonte. „Maximul istoric al debitului Rîului Siret, în dreptul localitãtii Lespezi, a fost înregistrat în anul 1969, fiind de 1.133 metri cubi pe secundã, dar acum a fost depãsit, la 1.596 metri cubi pe secundã si se estimeazã un vîrf de 2.200 metri cubi pe secundã, duminicã, 27 iulie. De aceea, prognozãm cã, în cursul diminetii de luni, debitul Siretului va fi de peste 2.000 de metri cubi pe secundã si în dreptul localitãtii Rãchiteni. Viitura va ajunge la Roman, în zona cartierului Nicoale Bãlcescu, în jurul orei 17, în ziua de luni, 28 iulie, în acest ultim punct debitul istoric înregistrat fiind de 919 metri cubi pe secundã, în anul 2005“, a declarat Irina Lucavetki, director tehnic la Directia apelor Siret.

Articol afisat de 4391 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica ROMAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 28.07.2008 07:17
DUREROS
DEZASTRUL CUPRINDE SI ZONA ROMANULUI.APA SI-A IESIT DIN MATCA,IAR SIRETUL[transformat intr-o mare mica]SE APROPIE VIJELIOS SI FURTUNOS DE CASELE OAMENILOR.IERI ,LA ORELE 16,COMANDAMENTUL PRIMARIEI,JANDARMII,POLITIA MASINI ALE ...ARMATEI SAU JANDARMERIEI,VEGHEAU PENTRU A-I AJUTA PE ROMASCANI IN CAZ DE CALAMITATE.PREA MULTA DURERE SI MULTE GRIJI SE ABAT ASUPRA NOASTRA.CRED CA A SOSIT TIMPUL SA APELAM LA SPECIALISTI,LA OAMENI COMPETENTI [indiferent de culoarea politica]si sa construim diguri,sa nu mai aprobam construirea de locuinte pe malul apelor,sa respectam mai mult natura si sa nu mai aruncam deseuri la voia intamplarii,sa nu mai defrisam paduri,sa plantam salcami [ACOLO UNDE SE ERODEAZA SOLUL]ETC.SA NE DAM MANA [mai mult]ATUNCI CAND SEMENII NOSTRI SE AFLA IN NEVOIE[unii plang si se agita disperati,altii petrec in crasme]
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective