Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Crizã la Urgente

Crizã la Urgente

• Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Neamt se confruntã cu o crizã acutã de angajati • în loc de 15 medici, cîti sînt necesari, sînt angajati numai cinci • mai e nevoie de trei asistenti, nouã infirmieri si zece brancardieri • personalul existent face fatã cu greu numãrului extrem de mare de pacienti • într-o gardã de 24 de ore la sfîrsit de sãptãmînã, la UPU se înregistreazã, în medie, 130 de pacienti •



Unitarea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Neamt se confruntã cu o crizã acutã de medici. Desi conform normativelor în vigoare, la cea mai mare unitate sanitarã din judet, în acest sector de activitate ar trebui sã lucreze 15 medici, UPU nu are decît cinci. Acestia, ajutati de medici urgentisti de la Serviciul Judetean de Ambulantã Neamt, în ceea ce priveste efectuarea gãrzilor pe timp de noapte si la sfîrsit de sãptãmînã, fac fatã unui volum de activitate imens. Dupã cum spun legile sãnãtãtii, de cîteva luni încoace, toti pacientii care ajung la Spitalul Judetean trec mai întîi prin UPU. Dupã cum spune si numele serviciului, aici ajung în primul rînd cele mai grave cazuri, aflate la hotarul dintre viatã si moarte: victime ale accidentelor de circulatie, accidentelor de muncã, ale agresiunilor extrem de dure care pun viata în pericol. Tot aici ajung cei care mai au o suflare dupã ce au încercat în diverse feluri sã îsi punã capãt zilelor, cardiacii aflati în diverse stadii ale crizei acute, bolnavii cu afectiuni neurologice extrem de grave. La UPU mai sînt consultati, investigati, diagnosticati si dirijati, în functie de problema medicalã pe care o au, cãtre sectia adecvatã toti cei care, simtindu-se rãu, fie sunã la Ambulantã, fie ajung aici pe picioarele lor sau cu vreo masinã.
Categorii „speciale“ de pacienti care beneficiazã de investigatii, îngrijire medicalã, cazare si igienizare sînt boschetarii si cei „morti“ de beti, culesi de prin santuri, ori de pe stradã.

Cînd medicii de familie nu-s...

În aceste conditii, la sfîrsit de sãptãmînã, medicii de la UPU au gãrzi de 24 de ore în care vãd si trateazã, în medie, 130 de pacienti. Au fost si gãrzi cu 150 sau 160 de prezentãri. Fãcînd un simplu calcul matematic, în cazul gãrzilor cu 130 de pacienti consultati în 24 de ore, adicã 1.440 de minute, rezultã cã fiecãrui bolnav ajuns la UPU îi sînt alocate cîte 11-12 minute. Numai cã în cazul unui pacient ajuns aici în stop cardiac, lupta cu moartea poate dura zeci si sute de minute. În astfel de situatii, manevrele de resuscitare se fac pe rînd, pînã la epuizare, de cãtre medici si asistenti cu experientã în astfel de tehnici de repornire a inimii. Foarte mult timp, o atentie deosebitã si supraveghere din partea cadrelor medicale necesitã si pacientii intoxicati cu medicamente ori cu substante necunoscute, cei cu soc hipotermic etc.
Într-un sector medical cum e UPU, toti pacientii necesitã atentie deosebitã. Numai cã, în functie de cît de gravã este starea pacientului, se definesc prioritãti. Iar într-o zi foarte aglomeratã, pacientii care nu prezintã risc vital cam au de asteptat la rînd pînã sã fie consultati, diagnosticati, dirijati cãtre o sectie anume, sau trimisi acasã cu un tratament adecvat prescris pe o retetã.
„Lucrãm într-un ritm infernal, numãrul de bolnavi care ajung aici creste vertiginos de la o zi la alta, de la lunã la lunã. Registrele noastre de consultatii aratã cã fatã de acum trei ani, numãrul de pacienti care au trecut prin UPU a crescut cu 10.000. Dacã anul trecut am înregistrat 37.000 de pacienti în UPU, anul acesta vor fi cu circa 3.000 mai multi, dacã de gîndim cã la sfîrsitul lunii iunie ajunseserãm la 20.000. Adresabilitatea pacientilor fatã de sectorul nostru este mare în fiecare zi, culminînd la finalul sãptãmînii, cînd medicii de familie nu sînt de gãsit. Este foarte greu sã facem fatã avalansei de bolnavi cu numãrul mic de angajati ai acestui serviciu. E nevoie de personal de toate categoriile. Sîntem doar cinci medici si ar trebui sã fim 15, mai avem nevoie de 3 asistenti, de 9 infirmieri si 10 brancardieri. Am fãcut în mai multe rînduri referat cãtre conducerea spitalului si am arãtat cã din cauza numãrului mic de cadre medicale din UPU, creste timpul de asteptare a pacientilor, ceea ce genereazã o stare de nervozitate maximã si de tensiune ÃŽn aceste conditii, este foarte greu de lucrat“, a precizat doctorul Cristian Pãsãlãu, seful UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Conducerea celei mai mari unitãti sanitare din judet a programat organizarea de concursuri, în vederea angajãrii de personal la UPU.

Articol afisat de 2299 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective