Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Venituri care scapã de impozitare

• cei care doresc sã economiseascã fãrã a da bani la stat trebuie sã se orienteze cãtre anumite instrumente • veniturile din depozite datoreazã un impozit de 16% •

Comparativ cu primele luni din acest an, cînd euro o luase razna si bancherii nu puteau face recomandãri în ce priveste creditele si depozitele, în acest moment, cînd piata este stabilã, specialistii recomandã încredere în moneda nationalã. Tot acum si dobînzile bancare sînt în crestere, ceea ce face ca depozitele în lei sã fie recomandate si chiar apreciate de populatia care detine economii. Totusi, în aceastã situatie este bine de stiut cã anumite forme de economisire scapã de birurile cãtre bugetul de stat, în timp ce unele venituri din dobînzi sînt dijmuite cu cota unicã de impozitare de 16%.
„Conform Codului fiscal veniturile obtinute din dobînzile aplicate conturilor curente, precum si cele de la depozitele la vedere, nu se impoziteazã. De asemenea, nu datoreazã impozit veniturile din dobînzile titlurilor de stat si obligatiuni municipale, precum si dobînzile din contractele de economisire-creditare pentru achizitionarea sau renovarea locuintei“, a declarat Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt.
Conturile de economii lansate în sistemul bancar au prins foarte bine la populatie din douã considerente. Au dobînzi bune, care tind spre 10% pe an si titularul poate umbla la ele în orice moment, astfel încît nu pierde dobînda. Practic aceste instrumente de economisire se apropie foarte mult de principiul conturilor curente prin aceea cã oricînd se pot retrage sau depune numerar. În schimb se deosebesc de acestea prin dobînda avantajoasã, care se calculeazã lunar, la sold. Veniturile din aceste dobînzi nu sînt impozitate, iar acest lucru este un mare avantaj pentru populatia dispusã sã economiseascã. Depozitele la termen, indiferent de banca unde sînt constituite, sau de duratã (de o lunã, trei luni, 6 luni sau un an) nasc venituri impozabile. Tot ceea ce se cîstigã cu titlu de venit din dobînzi datoreazã impozit cãtre bugetul de stat, în cotã de 16%. Calculul si virarea sumelor cu titlu de impozit la buget se face de banca care a încheiat contractele de depozit. În aceste conditii, pe o piatã care oferã foarte multe sisteme de economisire, titularul trebuie sã cîntãreascã foarte bine cît este avantaj si cît nu, informatia utilã referindu-se la impozit. Optiunea unui potential client poate fi ajustatã si în functie de informatiile pe care banca le pune la dispozitie, referitor la dobîndã dar si la instrumentele ale cãror venituri din dobînzi sînt impozitate sau nu. Într-un top al veniturilor obtinute cu titlu de dobîndã din mai multe forme de economisire a banilor cel mai avantajos este contul de economii, deoarece nu datoreazã impozit.

Articol afisat de 2182 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective