Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ultimele zvîcniri ale viiturii

Ultimele zvîcniri ale viiturii

• revãrsarea Siretului a produs pagube si în noaptea de marti spre miercuri • Lutca a fost lovitã de viiturã „prin învãluire“, ieri dimineatã, la ora 4.30 • sute de oameni din zona Roman au fost salvati cu bãrcile • numãrul persoanelor evacuate era de 9.433, cu aproape 2.000 mai multe decît marti • oamenii care si-au pãrãsit locuintele sînt din localitãtile Ion Creangã, Horia, Gîdinti, Sagna, Tãmãseni, Doljesti si cartierul romascan Nicolae Bãlcescu • circa 2.000 de case si anexe erau afectate în diferite stadii de apele revãrsate • oamenii s-au sãturat de pribegie si vor sã se întoarcã cît mai repede acasã •

Aproape 9.500 de persoane din zona Roman au avut sau încã mai au serios de suferit din cauza viiturii de pe Siret, situatia dramaticã perpetuîndu-se. Pe mãsurã ce cotele apelor au scãzut în zona Tãmãseni, acestea au crescut la Lutca, sat ajuns si el pradã puhoaielor. Siretul se anunta periculos încã de ieri dimineatã, 30 iulie, cînd avea cu 95 de centimetri mai mult decît cota de pericol. Problemele au fost multe, avînd în vedere numãrul mare de persoane sinistrate, autoritãtile strãduindu-se sã le facã fatã. „Au fost afectate sase comune, alãturi de municipiul Roman. La nivelul zilei de miercuri erau evacuate 9.433 de persoane, dintre care 134 au fost efectiv salvate de fortele de interventie. Ca si misiuni, precizez în primul rînd faptul cã trei ofiteri si 51 de subofiteri de la Detasamentele de Pompieri Piatra Neamt si Roman, alãturi de 50 de voluntari ai SVSU Sagna au construit un dig din aproximativ 10.000 de saci cu nisip pentru a asigura protectia locuitorilor satului Lutca. De asemenea, 11 pompieri din Roman si doi lucrãtori de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor au trecut la o misiune de evacuare din zona Cartierului Nicolae Bãlcescu. Zona Roman a fost si rãmîne prioritatea noastrã, astfel, subofiterii unitãtilor din Piatra Neamt si Tîrgu Neamt trebuind sã execute misiuni de salvãri ale unor persoane surprinse de inundatii în locuinte, care au ignorat ordinul de evacuare. Acestea au avut loc în localitatea Tãmãseni, din cifra de 134 de persoane salvate, 63 fiind copii“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtor de cuvînt al ISU Petrodava Neamt. ÃŽn ultimele douã zile nu au lipsit nici lucrãrile pirotehnice, pentru deblocarea sectiunilor de scurgere a unor canale de irigatii, din zona satului Lutca, pentru favorizarea evacuãrii apei provenitã de la Tãmãseni si Adjudeni. Totodatã, eforturile salvatorilor s-au axat si pe evacuarea apei cu mai multe motopompe, dintre care si unele de mare putere, din zonele de risc. Ieri, la ora închiderii editiei, reprezentantii Comandamentului pentru Situatii de Urgentã monitorizau lucrãrile de apãrare ridicate pe malurile Siretului, cu sprijinul a 30 de jandarmi mobilizati la Tãmãseni, Sagna si Roman. De asemenea, 40 de politisti nemteni, cu 18 autospeciale, vegheau Tãmãsenii, Gîdintiul, Sagna, Ion Creangã, Doljestiul, Horia si Cartierul Nicolae Bãlcescu pentru prevenirea sustragerii bunurilor. Orasul a scãpat „mai mult cu spaima“, totusi, fiind blocate cãile de acces spre Gîdinti si Bîra (pod Lutca). Circulatia pe DE 583, spre Iasi, a fost reluatã ieri dimineatã, cãtre Ion Creangã putînd ajunge doar masinile mici.

Lutca nu a scãpat

Inevitabilul s-a produs miercuri dimineatã, 30 iulie, pentru locuitorii din Lutca, comuna Sagna, s-ar pãrea ultima localitate în care viitura Siretului a mai avut putere sã loveascã. Puhoaiele au nãpãdit în jurul orei 4.30 dimineata, culmea, nu asa cum se asteptau la început sãtenii, dinspre Siret, ci de pe imasul de la intrarea în sat, dinspre Roman. Practic, pe acolo si-a gãsit loc apa care a inundat întîi Tãmãseniul, loc de scurgere înapoi spre albia „mamã“. Nimeni nu a fost luat prin surprindere, în conditiile în care Lutca era deja pustie de trei zile, urmare a ordinelor de evacuare. Oamenii, care au sperat pînã în ultima clipã cã vor fi ocoliti de ghinion, se refugiaserã fiecare pe unde a putut, la rude, cunostinte, în adãposturile de la Roman sau în corturile Protectiei Civile. Unii, care au vrut cu orice pret sã rãmînã aproape de case sau de animalele duse în zona înaltã, au rãmas la „traditionalele“ celofane si cosurile cãrutelor. Viitura nu a lovit, totusi, foarte puternic, afectînd doar casele si grãdinile din marginea satului, o mare cantitate de apã fiind preluatã de canalele de irigatii si baltã. „Suvoiul a venit pe la ora 4.30, iar de atunci apa a mai crescut cam o jumãtate de metru. Noi am decis sã rãmînem în casã, mai ales cã nu am strîns lucrurile. Curtea este inundatã, însã am protejat animalele“, a spus Dorina Cojocaru care, alãturi de sotul sãu, Ioan, privea cu îngrijorare la apa ce stãtea sã treacã printre sacii cu nisip pusi în usa casei. Oamenii din Lutca mai spuneau cã au mai prins o viiturã, în 1969, cînd satul nu era protejat de dig iar apa ajunsese aproape de calea feratã cãtre Buhãiesti si intrarea în Roman. „Astãzi se fac trei zile de cînd stau pe cîmp, alãturi de animale. Au mai fost oameni care s-au plîns si au vorbit «Ã®n fel si chip», dar eu, una, sînt multumitã cã autoritãtile au avut grijã de noi. Mi s-a adus mîncare si apã pentru vite. ÃŽn plus, au venit si oameni din oras, care i-au hrãnit pe toti cei de aici. Personal, chiar am spus «bogdaproste». Sperãm sã se termine cît mai curînd totul si sã mergem acasã. Este o lege pe care trebuie sã o respectãm si este pãcat cã unii nu înteleg si numai se plîng. Pãcat de satul ãsta, atît de aproape de oras, cã nu e civilizat deloc“, a spus Ileana Ignea.

O razã de sperantã

La Tãmãseni lucrurile pãreau, dupã zile lungi de incertitudine si teamã, sã se apropie de intrarea în normal. Convinsi, probabil, de presedintele Traian Bãsescu, sosit marti în zonã, sinistratii au renuntat, în proportie de peste 90%, sã mai stea în cîmp. Acestia s-au îndreptat spre adãposturile din sat, comunele învecinate sau Roman, unde au putut beneficia inclusiv de hranã caldã. Apele începuserã sã se retragã, ieri, 30 iulie, începînd actiunea de canalizare a suvoaielor încã rãmase prin tuburi de beton, astfel încît traficul sã poatã fi reluat, acolo unde autoritãtile spãrseserã strada de necesitate. ÃŽn conditiile în care multi dintre sãtenii Tãmãseniului si Adjudenilor erau nerãbdãtori sã se întoarcã acasã, fortele de ordine au avut mult de parlamentat, în special cu soferii nervosi, care doreau sã forteze blocajele. Coloana de masini parcate pe ambele sensuri ale drumului, depãsise cu mult un kilometru. 125 de locuitori ai comunei Tãmãseni au fost cazati în Sãbãoani în sala de sport a Liceului «Vasile Alecsandri» si în bisericã. „Acesti oameni au primit saltele iar sãbãonenii cu suflet le-au adus perne, pãturi si plapume. ÃŽn privinta hranei oamenii aflati în necaz au primit conserve, fructe, sucuri, ceai si prin grija comunitãtii din Barticesti, comuna Botesti, chiar si o masã caldã. ÃŽn aceastã dupã amiazã (miercuri, 30 iulie n.red.), oamenii vor fi transportati cu autobuzele în comuna Tãmãseni“, a declarat Valerica Dascãlu, primarul comunei Sãbãoani. Oamenii erau resemnati, gîndurile majoritãtii îndreptîndu-se spre ceea ce va fi de fãcut în viitor si la eventualul sprijin. „ÃŽncã nu am reusit sã ajung acasã, dar cu sigurantã este «jale». Nici nu mã gîndesc ce o sã gãsesc. Bine, totusi, cã sîntem sãnãtosi, eu si familia, si ne vom putea reconstrui totul. Sã vedem cum ne va ajuta Guvernul; am vãzut cã asa a zis si presedintele statului, cã vom fi sprijiniti“, a spus Mihai Dancã, din comuna Tãmãseni. De mentionat cã forurile centrale au anuntat deja cã persoanele afectate de viiturã vor primi cîte 300 de lei, ca ajutoare de urgentã. Sumele vor fi suplimentate la 800 de lei pentru familiile care au casele distruse în totalitate, 500 de lei pentru cei cu locuintele afectate în proportie mai mare de 50% si cu 300 de lei pentru imobilele distruse în proportie mai micã. Ulterior, vor fi luate mãsuri de la nivelul Guvernului, în functie de raportãrile pagubelor, pentru despãgubiri si reconstructii. „Sã dea Dumnezeu sã se întîmple si asta“, a mai spus Mihai Dancã.

Greu se mai retrag apele...

ÃŽn comuna Doljesti, care a fost izolatã timp de cinci zile, chiar dacã Siretul nu s-a retras pînã la o cotã linistitoare, oamenii au început sã revinã pe la casele lor. Multi dintre sãtenii din Rotunda si Buruienesti au rãmas cu imobilele în picioare, însã agoniseala de o viatã a fost luatã de apele învolburate. ÃŽn urmã va rãmîne doar nãmolul. Va fi greu pentru multi sã revinã la o stare de normalitate, iar de cîte ori vor privi spre Siret, vor retrãi cu sigurantã clipele de groazã si de deznãdejde. „Apele Siretului s-au mai retras din Buruienesti si Rotunda, însã tot mai sînt case sub apã. 10 «s-au dus». Cu toate acestea, oamenii s-au întors la gospodãriile lor, pentru a vedea dacã a mai rãmas ceva. Vor avea mult de muncã pentru înlãturarea efectelor dezastrului. S-a dovedit cã, la greu, mai existã solidaritate. Agentii economici au acordat ajutoare în alimente, la fel ca si Prefectura Neamt. Oamenii nu au suferit de foame sau sete si au avut si unde dormi în conditii acceptabile. Am primit asigurãri de la reprezentantii E.On Electrica cã în comunã vor fi deplasate echipe pentru reluarea alimentãrii cu energie electricã“, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti. Apele au început sã se retragã si în comuna Ion Creangã, unde 12 case din satul Recea au fost luate de viiturã. Autoritãtile locale nu pot avea încã o situatie clarã a pagubelor, însã o comisie va stabili exact valoarea acestora. „Comisia ce va fi instituitã va avea si rolul de a stabili ce oameni au nevoie de ajutor. Am primit un telefon din judetul Ialomita, de unde s-au trimis spre comuna Ion Creangã ajutoare pentru sinistrati. Oamenii s-au întors pe la casele lor si încearcã sã mai salveze ce se mai poate salva“, a declarat primarul comunei Ion Creangã, Petricã Prichici.

Cifre fatidice

Miercuri, 30 iulie, 9.433 de persoane - cele mai multe din Tãmãseni, si peste 3.700 de animale erau evacuate din localitãtile Ion Creangã, Horia, Gîdinti, Sagna, Tãmãseni, Doljesti si municipiul Roman, respectiv cartierul Nicolae Bãlcescu. Peste 2.000 de case erau afectate în diferite stadii. Anexele afectate sînt, pînã acum, în numãr de aproximativ 174, din care distruse - 29. „Numãrul si starea caselor si anexelor afectate este estimativ. El se modificã în functie de evolutia situatiei si de retragerea apelor, cînd va fi posibilã evaluarea“, a precizat Daniela Savu, purtãtoarea de cuvînt a Perfecturii. „Situatia este grea. Se depun toate eforturile pentru ca pagubele sã fie cît mai mici, iar oamenii în afara oricãrui pericol. Se distribuie alimente si apã. Cînd se vor retrage apele, moment pe care toatã lumea îl asteaptã, comisiile desemnate vor putea sã înceapã evaluarea pagubelor. Vom cere fonduri de la Guvern si poate, si cu sprijinul unor alti oameni de bine, îi vom ajuta pe cei afectati sã-si refacã locuintele si infrastructura“, a mai declarat prefectul Toader Mocanu.
Ieri, în judet mai era o linie electricã aerienã de medie tensiune scoasã partial din functiune. 20 posturi de transformare erau nealimentate, consumatori fãrã energie electricã fiind în zonele Adjudeni, Gîdinti, Rotunda, Lutca si Slobozia.

Articol afisat de 2323 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, T. CIOBOTARU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective