Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bac-ul în universitãti, neagreat la Neamt

Bac-ul în universitãti, neagreat la Neamt

• „Sînt convinsã cã dacã ar fi sã se dea examenul în alt judet, multi candidati ar renunta pentru cã e vorba de cheltuielile materiale pe care le-ar avea de acoperit“, a declarat inspectorul general adjunct Gabriela Banu • nici subiectele care se postau pe internet nu sînt vãzute cu ochi buni de cãtre dascãlii nemteni • de la anul se va renunta la aceastã idee •

Bacalaureatul ar putea avea loc de anul viitor în universitãti. Aceasta este propunerea pe care Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor o va face Ministerului Educatiei, pentru a înlãtura suspiciunile de fraudã care planeazã asupra examenului, dupã dezastrul din acest an. Doar cã propunerea ei nu este sustinutã de cãtre reprezentantii învãtãmîntului nemtean, dat fiind faptul cã în felul acesta s-ar recunoaste, definitiv, cã în România toti profesorii sînt hoti si nu se poate organiza un concurs în conditii de sigurantã. „Cred cã bacalaureatul ar trebui sustinut în liceul în care elevul a terminat studiile. Asa s-ar respecta o ierarhie a valorilor si nu cred cã un elev care patru ani a fost în coada clasamentului ar mai putea urca dintr-o datã în rîndul celor mai buni la BAC. Tin minte cã eu cînd am dat acest examen nici nu stiam cine este presedintele comisiei. Nici nu mã interesa asta. Mã interesa sã nu mã fac de rîs în fata profesorilor mei. De ei îmi era jenã si îmi pãsa, nu de presedintele comisiei. Din pãcate, în fiecare an izbucneste cîte un scandal de pe urma cãruia profesorii sînt fãcuti hoti, dar cred cã e mai mult folclor în acest caz si toatã lumea merge pe aceeasi idee, din pãcate. Foarte corect mi se pare ca BAC-ul sã se dea acolo unde elevul absolvã. Sînt convinsã cã dacã ar fi sã se dea examenul în alt judet, multi candidati ar renunta pentru cã e vorba de cheltuielile materiale pe care le-ar avea de acoperit. Si apoi, profesorii corectori vor fi tot din rîndul preuniversitarilor, pentru cã universitarii nu stiu materia si nu pot intra la evaluare. Si atunci, ce se întîmplã? Aduci din atîtea judete si elevi, si profesori, ca sã îi pui la un loc?! Care e ratiunea? Haideti sã dãm cu totii încredere colegilor de la catedrã si sã avem convingerea cã un elev care n-a învãtat patru ani nu va reusi sã corupã proprii profesori tocmai la BAC“, a declarat profesor Gabriela Banu, inspector scolar general adjunct.

„Din ‘90 încoace, în fiecare an apar noutãti la BAC“

De aceeasi pãrere este si profesorul Mihai Obreja, directorul Colegiului Petru Rares. „Cred cã bine ar fi ca bacalaureatul sã se dea tot în licee, pentru cã aici are loc pregãtirea candidatilor si aici se încheie un nivel de studii. Sã fie la fel în universitãti, unde se sustine licenta. ÃŽn demersul doamnei Andronescu se au în vedere numai aspectele legate de organizare si nesigurantã în prezentarea subiectelor, ceea ce e prea putin fatã de cîte trebuie fãcute pentru desfãsurarea examenului. Eu cred cã se pot gãsi solutii pentru ca subiectele sã fie bine pãstrate si sã nu se mai întîmple ca în acest an. La noi, BAC-ul e pe model francez. Si procentul de promovabilitate e cam acelasi. Am vãzut cã si la ei sînt destule comentarii atît din zona academicã, cît si din cea preuniversitarã, pentru cã subiectele nu rãspund unor aspecte legate de experienta zilnicã de viatã. Numai cã schimbãrile acestea dese la asta duc, la discutii si nemultumiri. Din ‘90 încoace, în fiecare an apar noutãti la BAC. Elevul ar trebui sã stie, cînd intrã în liceu, cum va da examenul final. Or la noi asta se aflã cu cîteva luni înainte de examen, ceea ce nu e normal“, a declarat directorul Mihai Obreja.
Conform noilor planuri ministeriale, de la anul, mare parte din responsabilitãti revin presedintilor comisiilor de bacalaureat, care vor fi instruiti si care vor deveni responsabili de faptele profesorilor aflati în subordine. Ei trebuie sã se asigure cã membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrãrilor scrise.
La evaluarea lucrãrilor scrise, profesorii evaluatori nu vor face sublinieri sau mentiuni pe acestea. De asemenea, proiectul precizeazã cã, în afarã de candidat, pot solicita sã vadã lucrãrile de BAC doar membrii comisiei judetene sau ai Comisiei Nationale de Bacalaureat, în scopul reevaluãrii lor. Un alt element de noutate este acela cã din comisia judeteanã de bacalaureat poate face parte si inspectorul scolar de educatie fizicã si sport, care rãspunde de întreaga organizare si desfãsurare a probelor practice la educatie fizicã si sport. Toate aceste informatii sînt supuse dezbaterii publice începînd de acum timp de o lunã. Cei interesati sã aducã argumente, propuneri si sugestii în privinta bacalaureatului sau tezelor cu subiect unic, o pot face electronic pe adresa de e-mail [email protected] sau, în scris, pe adresa Centrului National pentru Curriculum si Evaluare în ÃŽnvãtãmîntul Preuniversitar - str. General Berthelot nr. 26, Bucuresti.

Fãrã subiecte pe internet

Liceenii care vor da bacalaureatul anul viitor, nu vor mai avea parte de subiecte afisate cu cîteva luni înainte pe internet. Este modificarea majorã din seria pe care reprezentantii Ministerului Educatiei intentioneazã sã le aplice de anul viitor în privinta probelor de examen. „Afisarea subiectelor pe net presupunea o canalizare a pregãtirii strict pe aceste subiecte, iar programele pe discipline, fie ele de examen sau nu, nu se mai realizau asa cum ar fi trebuit. Elevii solicitau solutionarea subiectelor postate. Eu cred cã e cazul sã se lucreze la ceea ce se vrea sã se facã în anul terminal. Bacalaureatul trebuie sã aibã o importantã deosebitã si accentul sã se punã pe iesirea din liceu. Cã tot avem învãtãmînt obligatoriu de zece clase. Deci cei care nu vor liceu, se duc la SAM, pentru cã asa trebuie. Sã nu se mai meargã pe schimbãri produse doar de dragul schimbãrii, ale cãrora consecinte se vor vedea peste 30-40 de ani, dupã cum aratã studiile. Ne mirãm cã acum nu mai avem ingineri sau cã elevii nu mai învatã în liceu. Probabil nu s-a umblat unde trebuie si nu s-au luat mãsuri astfel încît învãtãmîntul sã fie pe un anume drum. Pãrerea mea este cã nu toti profesorii sînt hoti si nu toate examenele au fost fraudate. Trebuie pusã la punct o strategie pe termen lung si analizat foarte bine continutul programelor preuniversitare. Ce spune doamna Andronescu este strict despre gestionarea subiectelor, pentru cã asta îi doare pe universitari, care nu mai pot alege studentii pe care îi vor în facultãti. ÃŽn aceastã situatie avem toti o parte din vinã, indiferent de ierarhie, dascãli, elevi, pãrinti si cei implicati politic. Scoala va salva România, dacã acei implicati în actul decizional îsi vor da mîinile si vor duce învãtãmîntul pe calea cea bunã“, a mai spus profesorul Mihai Obreja.

Articol afisat de 1707 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective