Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Trei unitãti de învãtãmînt sînt afectate de inundatii

• rãmîne de vãzut dacã fundatia pentru viitorul campus de la Adjudeni va mai putea fi folositã, pentru cã a fost acoperitã de ape • de la bugetul statului se vor aloca fonduri pentru reparatiile necesare •

Puhoaiele revãrsate în ultimele zile peste mai multe localitãti din Neamt au afectat puternic trei unitãti de învãtãmînt din judet, în cazul celorlalte, care au fost înconjurate de ape timp de mai multe zile, urmele fiind firave. Profesorul Mihai Lãcãtusu (foto), inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean, a declarat cã probleme mari sînt în comuna Tãmãseni. În comuna Doljesti, unitãtile de învãtãmînt nu au fost afectate de ploi, desi inundatii au fost ca niciodatã pînã acum. Acolo existã o scoalã care a fost refãcutã în urmã cu trei ani, pentru cã vechea constructie a ars, dar nu se înregistreazã pagube asupra ei. Nici Corpul B al aceleiasi scoli din Doljesti nu a fost afectat de ape si nici constructia viitoarei unitãti de învãtãmînt, aflatã acum derulare. În satul Rotunda, ploile au pãtruns în grãdinitã, pentru cã aceasta este situatã pe un teren mai lãsat si nu are nici temelia înaltã.
„Spre norocul tuturor, apa care a pãtruns în grãdinitã avea un nivel de circa patru centimetri si nu a provocat distrugeri mari. Este afectatã dusumeaua, dar aceasta oricum ar fi fost înlocuitã peste cîtiva ani. La Adjudeni, fundatia pentru viitorul campus al Scolii de Arte si Meserii Adjudeni este acoperitã de apã si nu stim dacã va mai putea fi folositã. Vom cunoaste acest aspect dupã retragerea apei. Acea fundatie este situatã la circa 80 de metri de digul care s-a spart si de aceea s-a produs inundarea puternicã. Specialistii se vor pronunta dacã se poate continua sau nu lucrarea pe temelia respectivã“, a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general.
La Scoala Tãmãseni, apele au pãtruns într-o singurã încãpere, unde, dupã urmele lãsate pe pereti, au ajuns la o înãltime de circa un metru. În douã sãli alãturate, nivelul a fost atît de mic încît s-a putut strînge cu teul. Au scãpat de furia apelor unitãtile de învãtãmînt din Ion Creangã si Icusesti.
Pentru rezolvarea situatiilor disperate din localitãtile inundate, unele scoli au fost folosite pe post de centre de refugiere a sinistratilor. Astfel, la Scoala Adjudeni, comuna Tãmãseni, s-au adãpostit pe timp de noapte peste 290 de persoane, iar la Scoala Doljesti, circa 200. Si la Roman, scolile nr, 1, 7, 8 si Liceul cu Program Sportiv ar fi devenit refugii pentru sinistrati, dar situatia oamenilor a fost rezolvatã apelîndu-se la alte spatii. Marti, 5 august, conducerea Inspectoratului Scolar Neamt va intra în direct, în cadrul unei videoconferinte, cu conducerea MinisteruluI Educatiei, cãreia îi va prezenta situatia unitãtilor de învãtãmînt nemtene. „Noi am informat deja conducerea MECT despre situatia unitãtilor de învãtãmînt din Neamt, pentru cã se vor acorda bani pentru reparatii. Marti vom relua discutiile“, a mai spus generalul Mihai Lãcãtusu. Banii pentru refacerea constructiilor afectate se vor acorda pînã la începerea noului an scolar.

Articol afisat de 1613 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective