Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hop si Tãriceanu pe Siret

Hop si Tãriceanu pe Siret

• premierul României a vizitat zona Tãmãseni, lovitã de inundatii • acesta a oferit o diplomã unui patron care a ajutat la mentinerea digului de la Rãchiteni • statul îi va despãgubi pe nãpãstuiti • celor mai nevoiasi le vor fi reconstruite casele • ministri, secretari de stat sau oficialitãti judetene dau asigurãri cã problemele vor fi rezolvate pînã la iarnã • asta poate presupune montarea de locuinte modulare •

Primul ministru al României, Cãlin Popescu Tãriceanu, a fãcut ieri, 1 august, o vizitã „fulger“ în zona lovitã de viiturã, lîngã Roman, alãturi de o întreagã suitã de demnitari, pentru ca sã anunte sprijinul Guvernului pentru oropsiti. Oficialitãtile au fost primite, pe de o parte cu vociferãri si cuvinte dure iar de cealaltã cu multã sperantã pentru acordarea ajutorului. Elicopterul premierului a aterizat în jurul orei 15, pe terenul de sport situat la intrarea în comuna Tãmãseni, imediat acesta fiind înconjurat de cãtre oamenii supãrati. Mai toate întrebãrile vizau ceea ce se va întîmpla de-acum încolo, luînd în considerare cã apele s-au retras încet, dar sigur. Vociferãrile localnicilor se refereau, în primul rînd, la ruperea voitã a unei portiuni de dig din zona Mircesti si, în cel de-al doilea, la „divizarea“ comunei în douã, prin practicarea unui sant de scurgere prin asfalt. „Comuna noastrã a fost «sacrificatã», pentru ca Romanul sã nu aibã de suferit. Mai mult decît atît, nici nu am putut lua legãtura cu rudele rãmase în celãlalt capãt al satului, din cauza santului de scurgere. Oamenii au dormit pe cîmpuri si vreo douã zile nu au primit nimic de mîncare ori apã“, se lamentau oamenii. O sãteancã i-a arãtat, chiar, primului ministru, cortul rãmas „în picioare“, în marginea unui lan de porumb, unde a stat alãturi de copii, încã din cursul weekend-ului trecut. Cãlin Popescu-Tãriceanu a încercat sã linisteascã spiritele, spunînd cã a venit în zonã tocmai ca un semn al faptului cã Guvernul se intereseazã de nãpãstuiti.

Vizitã cu masina

Primul ministru a mers în coloana oficialã în „punctul fierbinte“ din satul Tãmãseni, acolo pe unde s-au scurs suvoaiele în ultimele zile, fãrã sã coboare din microbuz. Spre deosebire de presedintele Bãsescu, acesta s-a rezumat doar la „baia de multime“, renuntînd la cea în mîlul adus de Siret, care încã bãltea prin curti. Acesta a intrat în sediul primãriei comunei, alãturi de ceilalti reprezentanti ai executivului si oficialitãtile judetene si locale, pentru a fi pus la curent cu situatia existentã. Din delegatie au mai fãcut parte Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei dar si Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltãrii Durabile. De asemenea, au mai fost de fatã Gheorghe Albu, ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii si Raed Arafat, ministru secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii Publice, alãturi de alti membri ai Guvernului. Prefectul Toader Mocanu, alãturi de primarul comunei Tãmãseni, Ironim Andrici si seful ISU Neamt, colonel Ioan Niticã, au fost gazdele. Discutiile, în spatele usilor închise, au durat aproximativ un sfert de orã, timp în care, afarã, spiritele s-au „inflamat“. Importante forte de ordine de la Politie si Jandarmerie, alãturi de lucrãtorii SPP, au încercat sã asigure o atmosferã cît mai calmã pentru discutii, fãrã sã încerce sã ia cuiva, indiferent de starea de surescitare în care se afla, dreptul la opinie si cuvînt.

Bravo, Neculai Balascã!

Neculai Balascã, patronul unei firme de transport din Tãmãseni, care si-a pus toate resursele umane si materiale în scopul protejãrii satului de viiturã, prin consolidarea digului de la Rãchiteni, a primit o diplomã de onoare din partea Guvernului. „Trebuie sã spun cã unul dintre motivele pentru care am poposit aici sînteti si dumneavoastrã, domnule Balascã. Vã felicit pentru efortul fãcut si solidaritatea fatã de comunitate. Probabil, dacã ar fi fost mai multi oameni ca dumneavoastrã, situatia ar fi fost alta“, a spus premierul Tãriceanu, primind la rîndul sãu multumirile celui felicitat, care a tinut sã sublinieze si contributia decisivã a autoritãtilor. Reamintim cã, timp de cîteva zile, fortele de interventie si voluntarii au lucrat non-stop pentru consolidarea digului de la Rãchiteni, care a rezistat desi ajunsese la limitã. Necazul a venit, însã, din ruperea altui dig, la Mircesti, de unde apa a venit apoi peste Adjudeni si Tãmãseni „prin învãluire“.

Promisiuni printre huiduieli

Primul ministru Cãlin Popescu-Tãriceanu a tinut o scurtã conferintã de presã, prin care si-a explicat motivele vizitei. Acesta a dat asigurãri cã situatia de crizã poate fi depãsitã. „ÃŽn ultima sedintã de Guvern, de joi, s-a stabilit ca sã fie acordate despãgubiri în functie de gradul de afectare. Vor avea prioritate bãtrînii si persoanele singure, alãturi de cei cãrora le-au fost distruse locuintele în întregime. Pentru acestia din urmã se va opta inclusiv pentru reconstructie, în rest vor fi oferite materiale de constructie. Banii anuntati initial ca «despãgubiri» dupã cum s-a vehiculat în anumite mijloace de informare în masã, au fost de fapt ajutoare de urgentã. Nu cã vrem, trebuie ca asta sã se întîmple pînã la iarnã“, a precizat premierul României. Nici de aceastã datã, ca de altfel si la vizita presedintelui Traian Bãsescu, nu au lipsit acuzele dure. ÃŽn timpul cît oficialii discutau în spatele usilor închise, grupuri putin numeroase de sãteni încercau sã agite spiritele, într-un fel de amalgam al politicii cu administratia. Nu au lipsit nici vorbele de genul „animalule“. Chiar, un individ ce pãrea bãut, a dat sã strige „Scoateti-i afarã, sã-i omorîm“. Bineînteles, au urmat de fiecare datã cînd cineva „sãrea calul“ dupacii majoritãtii, situatia rãmînînd în limitele suportabilului. Cãlin Popescu-Tãriceanu a discutat cu fiecare om care a dorit sã-l întrebe ceva, lait-motivul fiind intentia Guvernului de a oferi sprijin. „Sînt comisii care se ocupã de evaluarea pagubelor, dar acest lucru nu se poate încheia înainte ca apele sã se retragã complet. Fiti convinsi cã vor fi sprijiniti toti cei care vor avea nevoie. Deja, sînt purtate discutii inclusiv cu cei care vor sã ofere ajutoare, pentru ca ele sã fie date în functie de criterii obiective“, a mai declarat Cãlin Popescu-Tãriceanu.

„Nu-i loc de smecherii“ cu ajutoarele

Toate cele sase localitãti din zona Romanului, afectate de inundatii, sînt în atentia guvernantilor, fiind întocmite comisii pentru evaluarea pagubelor. Cîte o asemenea structurã functioneazã la Doljesti, Roman, Ion Creangã, Sagna, Gîdinti si Icusesti, la Tãmãseni-Adjudeni fiind douã. Responsabilul pe judetul Neamt din acest punct de vedere este ministrul secretar de stat de la Agriculturã, Gheorghe Albu. „Sînt reprezentanti din sase ministere, care se ocupã ca totul sã meargã bine. Eu am atributii de coordonare si supraveghere a tuturor comisiilor de acest gen din Neamt. Am fãcut instructajul si, în maxim douã zile, vom sti o situatie clarã a imobilelor si terenurilor calamitate. Am experientã, am mai fost în asemenea situatii, dar, deocamdatã, cifrele nu sînt centralizate. Ca o noutate fatã de anii anteriori, acum toate donatiile constînd în cereale vor fi centralizate la silozul din Roman, iar materialele de constructie care vor veni vor fi puse tot într-un asemenea spatiu. Nu se va mai face o repartizare haoticã sau «pe ochi frumosi» a ajutoarelor. Primãriile si comisiile vor trebui sã emitã liste clare, avizate de domnul prefect, pentru sinistrati“, a precizat Gheorghe Albu. Ministrul secretar de stat, Raed Arafat, a precizat cã a fost plãcut impresionat de modul în care comunitatea s-a îngrijit de asigurarea actului medical în perioada de restriste. „Am douã zile de cînd sînt în zonã si trebuie sã precizez cã la Tãmãseni-Adjudeni nu am întîmpinat probleme. Existã ceva disfunctii la nivel de aprovizionare cu vaccinuri, dar campania a început. Va mai dura ceva vreme pînã ce totul va reveni la normal, dar eu îi asigur pe colegii mei doctori de familie de tot sprijinul“, a precizat Raed Arafat.

Oamenii necãjiti sînt „rãi“?

Prefectul Toader Mocanu a tinut sã sublinieze încã o datã cã autoritãtile judetene au fãcut tot ceea ce a fost posibil pentru ca efectele viiturii sã fie cît mai mici. Acesta a rãspuns si celor care îl acuzau de inundarea intentionatã a luncii, prin spargerea unui dig. Ministrul Attila Korodi i-a sustinut ideea, afirmînd cã în zona Mircesti a fost detonat intentionat doar un mic mal de pãmînt, pentru a permite apelor acumulate dupã dig sã se scurgã înapoi în Siret. „ÃŽn special la Tãmãseni au existat o serie de «zvoneri sefi». Nu trebuie umbrit, totusi, efortul comunitãtii care, alãturi de cadrele ISU a luptat pînã în ultima clipã sã apere satul. La Tãmãseni, prin acel canal, pentru care am tot fost acuzat, la fel ca si seful ISU, cã l-am fãcut pentru a proteja Romanul sau astfel de prostii, se prevãzuse montarea initialã de tuburi pentru mentinerea circulatiei, dar apa a venit prea mare. De acum, însã, urmeazã o activitate poate la fel de dificilã, de evaluare a pagubelor si distribuire a ajutoarelor. Toatã lumea trebuie sã aibã unde sã stea pînã la iarnã, chiar dacã, temporar, vom recurge la locuinte modulare iar apoi la ANL“, a precizat prefectul de Neamt.

Articol afisat de 1759 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 02.08.2008 03:38
Alt titlu de rahat !
Stiu ca va doare la lingurica faptul ca domnul Tariceanu este prim-ministru, dar ati putea face un mic efort sa demonstrati ca sunteti persoane educate - chiar si in situatia de sustinatori ferventi ai lui Pinalti !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective