Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ultimul drum, interzis prin oras

Ultimul drum, interzis prin oras

• „interziceti procesiunile în oras“, spune un pietrean celor din primãrie • „nu numai cã se creeazã ambuteiaje, dar e foarte neplãcut sã privesti un cortegiu funerar“, spune un altul • „foarte corect: respect decedatilor, dar la cimitir“, considerã un alt pietrean • primãria anuntã cã, în mãsura în care tine de ea, va lua mãsuri legale •

Din ce în ce mai multi pietreni nu vor sã mai vadã morti plimbati cu camionul sau cu Dacia papuc la groapã. Primãria a început sã primeascã tot mai multe sesizãri cu privire la cortegiile funerare care strãbat orasul de la un capãt la altul, în functie de locuinta în care a stat rãposatul si de cea în care îsi va petrece viata de apoi. „Interziceti procesiunile în oras“, spune un pietrean în adresa sa cãtre primãrie. „Dacã tot dorim un oras civilizat, un oras turistic, interziceti, vã rog, procesiunile de înmormîntare prin oras. Trãim totusi în secolul XXI si avem pretentia unui oras civilizat si turistic. Nu mai merge cu mortul prin oras! Si în alte orase au fost interzise. De exemplu, la Bucuresti, Iasi, Brasov, Arad. Se merge cu masinile pînã la cimitir si acolo, în incinta cimitirului, la rãspîntiile aleilor, îsi face popa traditiile. Dar nu prin oras si locuri publice“, mai spune omul, dînd exemplul zilei de joi, cînd s-a produs un ambuteiaj pe strada Petru Rares întrucît trecea un cortegiu funerar. „Era o înmormîntare de rromi, cu fanfarã si tot tacîmul. Haideti sã ridicãm orasul la standarde înalte din toate punctele de vedere - investitii, imagine, economie, culturã - dar si civilizatie“, mai spune cetãteanul respectiv. Nu este singurul pietrean care are aceastã pãrere despre plimbatul mortului la groapã . „Foarte corect! Nu numai cã se creeazã ambuteiaje rutiere, dar este foarte neplãcut (din toate punctele de vedere) sã privesti o astfel de procesiune. Nu este civilizat“, spune un altul. Desigur, sînt si pietreni care se gîndesc la durerea pricinuitã de disparitia cuiva drag. ÃŽnsã nu asta e tema discutiei. „Toatã lumea suferã dacã îi moare cineva apropiat, dar nu se mai poate face nimic, indiferent dacã faci o procesiune cu «plimbatul prin oras» sau dacã o faci mai discretã, mai civilizatã, mai adecvatã timpurilor în care trãim“, spun adeptii înmormîntãrilor discrete. „Respect decedatilor, dar la cimitir. Asa putem fi un oras european cu adevãrat. ÃŽn multe orase este interzisã aceastã practicã. Nu trebuie sã vadã toatã lumea cine a murit sau sã se blocheze traficul“, zic ei.
Primãria a primit sesizãrile si le-a luat în calcul. ÃŽnsã nu poate promite mãsuri întrucît nu stie sigur dacã e de competenta ei sã le ia. „ÃŽn principiu, existã niste norme de igienã privind mediul de viatã al populatiei, elaborate de Ministerul Sãnãtãtii, care, printre altele, prevãd conditii de înhumare, transport si dezhumare a cadavrelor umane. ÃŽn acelasi timp, desi este adevãrat cã procesiunile funerare nu au dispãrut de tot din Piatra Neamt, numãrul acestora s-a redus simtitor în ultimii ani, în principal datoritã normelor europene la care ne-am aliniat. Nu cred cã mai putem vorbi de o practicã a cortegiilor funerare pe strãzile orasului. Dar, repet, încã mai existã situatii. Nu cred cã putem face ceva sã le interzicem. Existã, e drept, multe firme specializate si se practicã din ce în ce mai mult doar cortegiul auto, cu aprobarea politiei, dar nu stiu dacã putem determina oamenii sã renunte la traditiile în care cred. Vom analiza aceastã problemã si, în mãsura în care va putea fi solutionatã prin mãsurile luate de noi, vom lua aceste mãsuri“, a declarat Nicoleta Husaru, purtãtorul de cuvînt al primãriei.

Articol afisat de 2249 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Gusterica la data 07.08.2008 10:05
alooooooooooo
mama ce vechi este acst subiect...ehh...vara asta...mai mult cu gandul la concedii decat la materiale...:)))
Ad�ugat de angelica la data 07.08.2008 10:19
UN MURITOR DE RAND
Sunt de aceeasi parere.Ce rost are sa plimbi mortul prin oras!Durerea e mare,in sufletul tau,in inima ta,in familia ta.De ce trebuie sa stie lumea cat de mult plangi sau nu,cum te manifasti?Iar cadavrul schimba f.f.mult imaginea celui plecat dintre noi.Eu personal,as dori sa-mi pastrati imaginea asa cum m-ati cunoscut,cum mi-am pregatit-o eu in fiecare moment,nu cum arat in,, ulimul moment"Si voi cred ca va doriti acest lucru.SA AUZIM DE BINE,AICI NU ,,ACOLO"
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective