Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LE-A AJUNS CUTITUL LA OS

LE-A AJUNS CUTITUL LA OS

• sãtenii din Borca sînt la capãtul rãbdãrii • de ani de zile se chinuie sã intre în posesia unor terenuri care li se cuvin pentru cã au luptat pe front sau sînt urmasii veteranilor de rãzboi • Comisia Judeteanã de Fond Funciar a invalidat 174 de cereri • „La noi, la români, problema este rusinoasã. ÃŽn judetele Harghita, Covasna s-au dat terenuri cu acte de pe timpul Mariei Tereza“, „Ce sã vorbim despre Covasna cînd în zona noastrã printului Sturza i s-au dat 26.000 de hectare si lui tata, veteran de rãzboi cu douã brevete, nu-i dã pînã-n 5 hectare“, au afirmat, cu nãduf muntenii •

Un nou conflict riscã sã izbucneascã în comuna Borca. La baza acestuia stau nemultumirile celor 174 de nedreptãtiti la legile fondului funciar. Dupã ani de sperantã si asteptãri, veteranii de rãzboi si mostenitorii acestora, îndreptãtiti a fi împroprietãriti în baza Legii 187/1945, s-au trezit din nou cu dosarele invalidate de cãtre Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Miercuri, 6 august, o mare parte dintre oamenii din Borca s-au adunat la primãrie pentru a-i solicita sprijin primarului. Acesta considerã cã oamenilor li s-a fãcut o mare nedreptate. Dupã discutii aprinse, cetãtenii au hotãrît sã meargã la Prefectura Neamt, vineri,15 august, pentru a discuta cu prefectul, cãruia îi vor înainta si un memoriu. Nu vor accepta sub nici o formã discutii cu doamna Niculina Dobrilã, despre care au spus cã nu îi întelege. Dacã nu vor afla întelegere la Prefecturã oamenii sînt decisi sã blocheze drumul national în zona viaductului de la Poiana Teiului. Miercuri dimineata, 60 -70 de oameni din Borca s-au adunat nemultumiti de faptul cã 174 de dosare validate de Comisia Localã si înaintate Comisiei Judetene de Fond Funciar, primiserã refuzul acesteia din urmã. Ei au pichetat primãria cerînd explicatii si sprijin în vederea continuãrii actiunii, astfel încît sã fie, pînã la urmã, împroprietãriti asa cum fuseserã majoritatea celor trecuti în tabelele îndreptãtitilor în baza Legii 187/1945.

Unii au primit, altii nu

„Durerea noastrã constã în faptul cã, desi pãrintii au fãcut rãzboiul, fiind trecuti într-un tabel din 1945 ca fiind îndreptãtiti a fi împroprietãriti cu teren, o parte dintre noi, urmasi de drept ai acestora, n-am primit nimic si asta ca urmare a faptului cã desi existã articole de lege care ne dau dreptate, Comisia Judeteanã de Fond Funciar, condusã de domnul prefect Mocanu, se opune. Si asta, în conditiile în care, pentru altii s-a fãcut dreptate fiind deja pusi în posesie în baza aceleiasi legi si acelorasi documente justificative depuse la dosar. Ne întrebãm, unde-i dreptatea?“, a afirmat Petru Tãnase. „La noi, la români, problema este rusinoasã. ÃŽn judetele Harghita, Covasna s-au dat terenuri cu acte de pe timpul Mariei Tereza. Cine-a fost Maria Tereza si cine sîntem noi? Si nu-i vorba de un hectar - douã, ci de zeci de hectare. Eu, personal, cunosc pe cineva din Covasna care a primit 80 de hectare de pãdure. Dreptate-i?“, a intervenit si Dragomir Tãranu. „Ce sã vorbim despre Covasna cînd în zona noastrã printului Sturza i s-au dat 26.000 de hectare si lui tata, veteran de rãzboi cu douã brevete, nu-i dã pînã-n 5 hectare“, a adãugat Vasile Mujdei.
Din discutiile cu oamenii am aflat cã în tabelele îndreptãtitilor de rãzboi au fost trecuti 846 de persoane. Unui numãr de 574 de persoane li s-a fãcut dreptate, rãmînînd pe dinafarã, desi au luptat în cel de al doilea rãzboi, si sînt trecuti pe piatra Monumentului Eroilor 174 de oameni. Pentru acestia din urmã viata a devenit un adevãrat calvar. Bat de cîtiva ani la usa Prefecturii Neamt în cãutarea dreptãtii, dar aceasta li se refuzã, fiind îndrumati spre instantã. ÃŽn instantã se întîlnesc cu acceiasi prefecturã, care face întîmpinãri, ce devin obstacole de netrecut. ÃŽntre timp legile fondului funciar sînt „cosmetizate“ de cãtre legiuitor, dînd din nou sperante oamenilor. Cam asa stau lucrurile si în prezent, cînd cazul muntenilor din Borca si nu numai, la acestia adãugîndu-se si cei din Farcasa si Poiana Teiului, se analizeazã în baza Legii 193/2007.

„Undeva se greseste si nu-i corect“

Dar despre lungul drum al sperantei cãtre nedreptate, am cerut si noi sprijin primarului Vasile Aleca, ce avea sã ne spunã : „Tot necazul este cã, de cãtre Comisia Judeteanã de Fond Funciar 174 de dosare au fost invalidate, desi Comisia Localã Borca si-a dat acceptul. Consider cã nu e drept, deoarece asa cum li s-a fãcut dreptate la majoritatea celor trecuti în Tabelele îndreptãtitilor de rãzboi, asa ar fi trebuit sã li se rezolve problema si acestor oameni. Si asta, cu atît mai mult, cu cît este vorba de o suprafatã de doar 400-500 hectare de teren cu vegetatie forestierã. Undeva se greseste si nu-i corect. Mai mult decît atît, este de neînteles pozitia Autoritãtii Nationale pentru Restituirea Proprietãtilor, cãreia Prefectura Neamt i s-a adresat si din partea cãreia a primit si un rãspuns, pe care l-am primit si noi si care este foarte confuz. Eu personal nu sînt de acord, deoarece stiu foarte clar cã oamenii nostri au dreptate. Si-o sã vã citesc doar douã alineate care se bat cap în cap. Primul spune precum cã «apreciem cã, vointa legiuitorului a fost aceea de a include în categoria persoanelor cãrora li se putea reconstitui dreptul de proprietate si persoanelor îndreptãtite la împroprietãrire, înscrise în tabelele nominale, cu ocazia aplicãrii Legii nr. 187/1945», deci, cazul de la Borca, iar al doilea concluzioneazã cã «apreciem faptul cã, persoanelor prevãzute la art.36 din Legea 1/2000 nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestierã, textul de lege mentionat referindu-se la terenurile agricole care au fost atribuite sau urmau sã fie atribuite prin aplicarea Legii nr.187/1945». Ei, ce sã întelegem din toate acestea? Cînd si cum se respectã dreptul unor oameni care pînã la urmã nu cer altceva decît sã li se recunoascã un drept obtinut în urma unui rãzboi, prin care au apãrat aceastã tarã. Nedreptatea nedreptãtii este cã pentru unii statul român a fost mumã, iar pentru altul ciumã. Unora li s-a dat în baza aceleiasi legi, iar altora nu se mai poate. Oamenii au dreptate“, a declarat primarul Vasile Aleca.

Vinovat prefectul, dusman subprefectul

Nedreptãtitii din Borca considerã cã vinovatul principal este prefectul Toader Mocanu, ca sef al Comisiei Judetene de Fond Funciar, iar dusman subprefectul Dobrilã, care spun ei „ne duce cu zãhãrelul ori de cîte ori ne cãutãm personal dreptatea la Prefecturã“. Si totusi, miercuri, la întîlnirea contestatarã de la Primãria Borca, primarul Aleca a reusit din nou, pentru a cîta oarã, sã tempereze spiritele care stãteau gata sã izbucneascã într-un conflict spontan. Nu înainte însã de a le promite oamenilor cã-i va ajuta sã reia demersul avînd ca punct terminus mult-îndreptãtita împroprietãrire. Pentru a nu fi pierdut însã vremea în zadar, în acelasi cadru, nemultumitii au hotãrît, ca primã mãsurã concretã, deplasarea la Prefectura Neamt în chiar ziua de Sfînta Marie Mare, pentru a discuta cu prefectul. „Dacã nu vom fi primiti sau va refuza sã discute cu noi, cum de altfel a fãcut-o si altã datã, la întoarcere von bloca drumul în zona viaductului de la Poiana Teiului. Ne-a ajuns cutitul la os. Nu mai putem îndura. Cei mari nu stiu decît sã ne cearã votul o datã la patru ani, în rest îsi bat joc de noi“, aveau sã fie vorbele plini de nãduf ale multimii în momentul plecãrii din fata primãriei.

Prefectura în anchetã

Situatia de la Borca le este cunoscutã autoritãtilor judetene de mai multã vreme. Subprefectul Niculina Dobrilã, secretar al Comisiei judetene de fond funciar, a declarat cã toate problemele au apãrut datoritã multitudinii de legi si completãri care au fost emise în decursul anilor pe aceeasi temã. Dacã în 2001 o lege prevedea ca pentru acesti oameni „de pe liste“ sã se acorde despãgubiri constînd în teren agricol, de care judetul Neamt nu avea în excedent, ulterior au apãrut modificãri care le dãdea drept la teren împãdurit. „Acum, hotãrîrea Comisiei judetene de aplicare a legilor de fond funciar a fost datã în acord cu ultimele prevederi. Decizia aceasta nu este definitivã si irevocabilã, cetãtenii avînd dreptul sã o atace în instantã, demers de pe urma cãruia ar putea beneficia de o altã solutie decît cea datã interpretînd strict legea, pentru cã în instantã se analizeazã întregul context al problemei“, a declarat Daniela Savu, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt. De altfel, pentru a se lãmuri cum stau lucrurile, prefectul Toader Mocanu a dispus constituirea unei comisii formatã din trei specialisti, care sãptãmîna viitoare se va deplasa la Borca pentru a discuta cu pãrtile implicate în acest caz. Specialistii desemati pentru a merge pe Valea Muntelui sînt juristul Ioan Timofte, Viorica Ionescu, din cadrul Directiei Fond Funciar din Prefecturã si Codrin Cojocaru, din partea Directiei Silvice Neamt.

Articol afisat de 2216 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de maia la data 08.08.2008 07:17
revoltator
ce bine ca satenii din Borca sint uniti.Din conta in comuna vecina Grinties oamenilor le este frica sa coopereze si sa denunte pe anumiti "pradatori"ai padurii "bine protejati de organele administrative
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective