Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sfat de la E-On Gaz - aragazul nou face factura mai micã

• oficialii E-On Gaz îndeamnã populatia sã cumpere aragaze noi si sã-si izoleze bine locuintele, pentru a consuma mai putin gaz metan • consumatorii primesc zilele acestea primele facturi noi la gaze naturale • plata energiei consumate, nu a cantitãtii de gaze este o mãsurã în avantajul clientilor, sustin cei de la E-On Gaz

Cine n-are aragaz nou, sã-si cumpere! Pare a fi îndemnul celor de la E-On Gaz pentru populatia care vrea sã aibã facturi mai mici la gazele naturale. Frank Hajdinjak, presedintele Consiliului de Administratie al E-On Gaz România, considerã cã, dacã populatia ar folosi ustensile noi pentru gãtit si încãlzire, consumul de gaz s-ar diminua, iar factura lunarã n-ar mai fi o povarã pentru bugetul familiei. „O instalatie veche, sobã sau aragaz, de mai mult de 10-20 de ani, va consuma, evident, mai mult gaz decît un aparat nou. La fel, o casã bine izolatã va avea nevoie de mai putin gaz pentru încãlzire. Aparatele noi ar fi o solutie, mai ales cã tendinta si la nivel european este de a creste eficienta energeticã“, a declarat oficialul companiei. Frank Hajdinjak a precizat cã noul sistem de facturare introdus de la 1 iulie, ale cãrui efecte încep sã devinã vizibile în aceste zile cînd poporul primeste primele facturi noi la gaz, nu va duce neapãrat la sume mai mari pe care sã le plãteascã oamenii. Facturile nu sînt cu mult mai mari, însã pretul diferã totusi, în functie de puterea energeticã a gazului. „Trecerea de la sistemul de facturare bazat pe volum la cel bazat pe energie nu are nici o influentã asupra valorii facturii. Individual însã pot apãrea efecte din cauza schimbãrii. Consumatorii care locuiesc în zone cu un continut energetic mai mare al gazelor naturale vor plãti putin mai mult, iar consumatorii situati în zone unde gazele naturale au un continut de energie mai mic vor plãti ceva mai putin pentru acelasi volum de gaze consumate“, a declarat Hajdinjak. Altfel spus, calitatea costã. ANRE a împãrtit România în peste 300 de zone în care calitatea gazelor e omogenã si constantã. 166 din aceste zone sînt în grija E-On Gaz. Judetul Neamt este în categoria 5, gazele avînd putere calorificã pe la 10,600 kWh/mc. Nu este constantã, depinde de cîmpul de extractie si furnizor, însã diferentele sînt minime si doar la nivel de sutime dupã virgulã. De exemplu, de la Podoleni la Piatra Neamt si mai la vale spre Bacãu, puterea calorificã a gazelor a fost în luna iunie de 10,537kWh/mc. La Tazlãu, calitatea gazelor s-a ridicat pînã la 11,441 KWh/mc în aceeasi perioadã, iar în zonele Tîrgu Neamt si Roman, cu tot cu comunele dintre cele douã orase, puterea calorificã a fost mãsuratã la 10,612 kWh pentru fiecare metru cub. Calitatea gazelor e mãsuratã permanent de producãtori (Romgaz si Petrom), transportatori (Transgaz) si distribuitori, buletinul fiind comunicat furnizorilor (cum ar fi E-On Gaz) pentru ca acestia sã calculeze factura lunarã.

Calitate, nu cantitate

Factura pe luna trecutã va fi calculatã în functie nu de metri cubi de gaze arse, ci de energia datã de ei. Factura nemtenilor este egalã cu energia consumatã înmultitã cu pretul fixat de ANRE pentru fiecare megawatt orã. Pentru un consumator obisnuit, care nu are palate si nici aparaturã de sudurã în dormitor, acest pret este de 104,41 lei pentru fiecare MWh. Pretul se înmulteste deci cu energia consumatã. Aceastã valoare se calculeazã înmultind metri cubi consumati (cititi de pe contor, ca si pînã acum) cu puterea calorificã stabilitã de Transgaz respectiv 10,537 kWh - 11,441 kWh. Un nemtean care a consumat 100 mc gaze naturale în luna iulie (si cam aceasta e media) va avea de plãtit cam 100-110 lei la gaz. Singurul punct în care ar putea apãrea dubii este buletinul de analizã care zice puterea calorificã, dat fiind cã laboratorul nu este unul independent. Clientul poate solicita însã analiza gazelor pe care le-a primit în instalatia casnicã în situatia în care are nelãmuriri. La fel, cei de la E-ON Gaz au anuntat cã vor sta la dispozitia consumatorilor cu informatii legate de acest nou sistem de facturare. „Avantajele noului sistem de facturare sînt clare. Clientii au posibilitatea sã compare mai usor costurile legate de diverse solutii de încãlzire. Vor constata astfel cã în cazul încãlzirii cu gaze naturale, costurile sînt cu circa 25% mai scãzute decît costul încãlzirii cu energie termicã si de aproximativ 3 ori mai mici decît costurile încãlzirii cu energie electricã“, a precizat Frank Hajdinjak.

Articol afisat de 3147 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 08.08.2008 17:07
INCA O CHELTUIALA?
ASTIA AU SI FABRICA DE ARAGAZE?MAI OAMENI BUNI,EU CRED CA SUNTETI SANATOSI LA MINTE[vad ca de bani nu duceti lipsa],DAR INDEMNUL VOSTRU NE PUNE PE GANDURI.LA CAT NE-ATI FURAT,NU AVETI DECAT ,SA NE DARUITI CATE UN ARAGAZ NOU.ASTEPT OFERTA!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective