Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BÃSESCU, NAVETIST BUCURESTI - DOLJESTI

BÃSESCU, NAVETIST BUCURESTI - DOLJESTI

• presedintele a intrat în case pentru a le face pe plac oamenilor • multi dintre acestia nu aveau pagube însemnate, dar au vrut sã aparã la televizor • SPP-istii au interzis accesul presei în locuinte • presedintele Traian Bãsescu i-a criticat pe sinistratii care au luat ajutoare cu ambele mîini • ministrul David împarte pomana diferit pentru sinistrati • prezent în comuna Tãmãseni, el a declarat cã ajutoarele nu vor fi aceleasi pentru cei care au avut case construite ilegal •

Presedintele Traian Bãsescu s-a întors, pe 9 august, în comuna Doljesti, de data aceasta pentru a vizita casele sinistratilor din satul Rotunda. Acum o sãptãmînã, seful statului a zãbovit mai bine de o orã în satul Buruienesti, pentru a sta de vorbã cu oamenii si pentru a evalua singur situatia la fata locului. ÃŽntors sîmbãtã în comuna Doljesti, direct de la festivitatea de începere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, presedintele Bãsescu nu a mai avut acelasi succes ca la prima vizitã. Oamenii i s-au plîns, fie cã nu au primit o mostenire de la rude, fie cã nu au luminã sau i-au cerut sã le intre în gospodãrii doar pentru a se lãuda cã au primit vizita primului sef în stat. ÃŽnconjurat de SPP-isti, Bãsescu nu a mai fãcut „baia de multime“ la fel de încrezãtor ca prima datã, dar a acceptat invitatia a zeci de localnici pentru a le trece pragul. ÃŽn schimb, fortele de ordine au interzis accesul presei în casele oamenilor, desi acestia au luat cu asalt jurnalistii pentru a le filma si lor gospodãriile. Fatã de prima vizitã, presedintele a mers în locuinte unde peretii încã nu erau prãbusiti si unde casele puteau fi reparate. Sinistratii cu case distruse nici nu erau în sat, acestia fiind adãpostiti în corturile si locuintele modulare de la marginea localitãtii. ÃŽnsotit de consilierii personali, de prefect, de autoritãtile locale, dar si de oficialii din Roman si de primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, presedintele Bãsescu a încercat sã fie alãturi de suferinta celor calamitati, dar nu a avut cum sã nu observe cã, în unele cazuri, necazul s-a transformat în lãcomie.

„Sînt oameni care au rãmas fãrã sprijin“

„Se observã un lucru, care tine de moralitatea comunitãtii, nu vã spun cã am intrat în gospodãrii unde am vãzut cosuri pline cu cartofi si sacul de cartofi luat azi de la ajutoare. Am intrat în curti cu oameni fãrã putere, care nu reusesc sã primeascã ajutoare. Sînt oameni care nu au ajuns sã se înghesuie la masinile cu ajutoare si au rãmas fãrã sprijin“, a spus Traian Bãsescu. Acesta nu a zãbovit foarte mult în comunitate, grãbit fiind si pentru a ajunge înapoi la Bucuresti, la întîlnirea CSAT. ÃŽntrebat de modul în care alege zonele pe care sã le viziteze, presedintele Traian Bãsescu a spus cã se decide pe loc, nu neapãrat în functie de situatie. Asa se face cã, în decurs de o sãptãmînã, seful statului a mers de douã ori în aceeasi comunã, în timp ce în alte sate din Neamt, si ele afectate de inundatii, nu a mai ajuns. Desi a recunoscut cã personal nu-i poate ajuta pe sinistrati, presedintele Traian Bãsescu a subliniat cã rãspunderea revine Guvernului si mai ales autoritãtilor locale. Guvernul trebuie sã asigure ajutoarele, iar autoritãtile împãrtirea lor în mod echitabil. Unii dintre locuitori au spus cã unele ajutoare au ajuns la persoane care nu provin din zonele sinistrate, pentru cã pachetele cu ajutoare au fost lãsate la intrarea în comune. ÃŽn urma celor care au dat buzna în preajma presedintelui, pentru a-i arãta fisura din perete sau parchetul umflat de la ape, au rãmas casele prãbusite, bunurile strivite sub chirpici si vietile distruse de ape.

Critici de la seful Internelor

În vizitã la Neamt a sosit si ministrul Internelor si Reformei în Administratie (MIRA), Cristian David, care a fost extrem de
dur la adresa autoritãtilor care au permis ridicarea de locuinte fãrã
autorizatie si a precizat cã sinistratii care nu au respectat legea nu vor beneficia de aceleasi ajutoare cu ceilalti. Sîmbãtã, 9 august, oficialul sosit în zona comunei Tãmãseni a inspectat împreunã cu oficialitãtile locale digurile de la Mircesti, Rãchiteni si Adjudeni si a atras atentia în special asupra modului în care se dau autorizatiile de constructie a locuintelor. „Mai sînt de lãmurit problemele legate de casele care, din pãcate au fost afectate, dar care au fost ridicate ilegal, fãrã avize si autorizatii de constructie. Sînt locuinte unde nu a existat un plan urbanistic zonal aprobat la nivelul autoritãtii locale, astfel încît situatia este mai dificil de gestionat. Casele au fost construite ilegal, însã si acesti oameni trebuie sprijiniti. Am solicitat ca pînã luni sã fie elaborat un raport, prin care sã stim dacã aceste case au fost sau nu supuse impozitãrii. ÃŽn privinta acordãrii ajutoarelor, totul depinde de legalitate. Dacã locuintele au fost ridicate legal, atunci în mod sigur oamenii vor primi ajutor. Dacã nu, vom încerca sã gãsim o solutie de compromis. Ajutoarele nu-i vor ocoli pe acesti sinistrati, dar nu vor fi la fel cu cele de care vor beneficia cei afectati si care au avut case construite legal“, a declarat ministrul Cristian David. Situatia mentionatã de oficiali este una realã în judetul Neamt, poate cele mai multe probleme fiind întîmpinate în comuna Tãmãseni. Cu toate acestea, reprezentantii Inspectoratului de Stat în Constructii oferã totusi garantii cã situatia ridicatã de ministru nu are efecte negative în zona sinistratã din Neamt. „ÃŽn mai 2005, în Tãmãseni - Adjudeni erau 450 de case fãrã autorizatie, construite dupã anii 1990. Am sanctionat primarul, iar în timp problema legalitãtii a fost rezolvatã, terenurile pe care erau construite casele fiind introduse în intravilan. Nu avem la aceastã datã case neautorizate afectate, ci eventual bucãtãrii de varã sau anexe. Aceste locuinte prãbusite la inundatii sînt vechi, construite înainte de 1980“, a precizat Andrei Ignat, seful ISTC.

Articol afisat de 2119 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 11.08.2008 11:23
nu-i este rusine acestui nenorocit?
tot ce poate fi mai rau la un om are acest nesimtit, pus cu japca de americani sa ne conduca. Asa ne pedepseste Dumnezeu pentru pacatele noastre, dandu-ne pe cap asemenea lichele si paraziti, care mai si pozeaza in justitiari, etc. Nu mai au pic de rusine nici ei nici cei care fac sluj in fata lor( STEFAN, PRUTEANU,ROGIN,S.A.) Sa ne mai lase in pace canaliile astea ca aduc mai mult rau decat orice fenomen meteo. Pana nu punem mana pe par nu scapam de satanistii astia care ne infometeaza de 20 de ani, apoi se transforma in salvatorii nostri, si vin tot ei cu idei salvatoare,dar de fapt si mai inrobitoare.
Ad�ugat de Tzepelica la data 11.08.2008 13:25
Tot nu mai pupa alt mandat, asa ca se osteneste degeaba !
Ma mir însã ca n-o lua cu el si pe madam Udrea in balerini albi, cât si pe toanta de fi-sa cu pungi de la magazine de fite ! Ca sã fie tabloul complet.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Ploile
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective