Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fãrã otrãvuri în chiscurile din scoli

• din toamnã, alimentele si bãuturile nesãnãtoase nu vor mai exista în chioscurile din cadrul scolilor • mãsura trebuie completatã de interzicerea vînzãrii acestor produse în apropierea unitãtilor de învãtãmînt si cu educarea copiilor si pãrintilor • printre alimentele interzise se aflã cartofi prãjiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, prãjituri, bomboane, sucuri carbogazoase, etc •

Decizia scoaterii alimentelor dãunãtoare sãnãtãtii din chioscurile situate în incintele unitãtilor de învãtãmînt îi bucurã pe directorii de scoli, care sînt de pãrere cã dupã stoparea acestor produse cãtre copii acestia vor avea o mai mare putere de concentrare si vor fi mai putin agitati la ore sau în restul timpului. O astfel de declaratie a fost datã de cãtre profesorul Ioan Mihut, directorul Scolii nr. 3 Piatra Neamt, unitate în curtea cãreia existã un astfel de chiosc alimentar. „Din pãcate, în momentul de fatã elevii nostri nu consumã produse dintre cele mai indicate pentru vîrsta lor. Mãnîncã chips-uri, beau tot felul ded sucuri, cu cofeinã si acestea le provoacã o stare de agitatie. Ceea ce au stabilit acum reprezentantii Ministerului Sanãtãtii este foarte bine, dar cum rãmîne cu chioscul de peste drum, în care se vor vinde în continuare de toate! Mãsura e bunã, dar trebuie o amplã colaborare si cu celalate unitãti de desfacere, si cu pãrintii, si cu copiii. Pentru eficienta deciziei, trebuie fãcutã o educatie a copiilor si pãrintilor lor. Sînt elevi care primesc bani si cumpãrã cîte un cartus de sucuri si timp de cinci-sase ore cît stau la scoalã consumã toate cele 12 doze. De aceea sînt atît de agitati. Din pãcate, copiii sînt atrasi de aceste produse nesãnãtoase si de internet. Tinerii preferã sã stea în fata calculatorului decît sã facã plimbãri în aer liber“, a declarat directorul Ioan Mihut.
„S-a dovedit în nenumãrate rînduri cã toate sortimentele de chips-uri, sticks-uri, snacks-uri, acadele sau sucuri carbogazoase sînt dãunãtoare sãnãtãtii, dar publicitatea care li se face îi atrage pe copii. Hrana nesãnãtoasã îi face pe elevi irascibili sau fãrã putere de concentrare. Vinovati sînt si pãrintii, care le oferã bani sã-si cumpere pachetelul pe care si-l doresc, fãrã a-i convinge sã aleagã ceva sãnãtos în locul pungilor cu diverse alimente dãunãtoare sãnãtãtii. Alimentatia nesãnãtoasã duce la aparitia cazurilor de obezitate. ÃŽn Scoala nr. 3 nu existã foarte multe cazuri de copii obezi, dar acesta poate fi un început“, a declarat Cãtãlin Pãcean, profesor de matematicã la Scoala nr. 3 Piatra Neamt.

Amenzi pentru cei care nu vor respecta cererea

Proiectul de ordin privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor conform recomandãrilor specialistilor în nutritie a fost publicat, marti, 12 august, pe site-ul Ministerului Sãnãtãtii Publice (MSP). „Proiectul de ordin va fi afisat pe site-ul MSP timp de 30 de zile, în care se asteaptã observatii si propuneri. Imediat dupã ce va fi aprobat de ministrul Sãnãtãtii, va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial“, a declarat secretarul de stat Mircea Manuc. De asemenea, el a precizat cã legea a intrat în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial, adicã în data de 2 iulie, si nu contine expres un termen pînã la care trebuia elaboratã lista. Manuc a mai spus cã este de pãrere cã pînã la începutul anului scolar, noua lege va putea fi aplicatã în unitãtile de învãtãmînt. Alimentele care vor fi interzise în scoli sînt: cartofi prãjiti, chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune, prãjituri, bomboane, acadele, sucuri carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente sã fie înlocuite cu fructe, salate, lactate degresate si apã sau sucuri naturale. Seful inspectiei sanitare de stat din Ministerul Sãnãtãtii Publice, Antoaneta Drãgoescu, a precizat cã amenzile vor fi cumulative, între 5.000 si 10.000 de lei si se vor aplica în functie de neregulile constatate. Legea nu nominalizeazã centrele de plasament si unitãtile de învãtãmînt universitar, pentru cã acestea beneficiaza de cantine în care trebuie respectate aceleasi reguli.

Articol afisat de 1496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective