Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zor de toamnã prin scolile nemtene

• pregãtirile pentru ca unitãtile de învãtãmînt sã-si deschidã portile sînt pe ultima sutã de metri • se primesc manuale, se asteaptã microbuze, autorizatii sanitare, se aduc lemne pentru încãlzire la iarnã si se dau ultimele pensule de var • peste douã sãptãmîni, mii de copii si prescolari sînt asteptati în unitãtile de învãtãmînt •

Ultima sedintã între directorii nemteni si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt a avut, pe ordinea de zi, o radiografie a tuturor problemelor specifice începerii noului an de învãtãmînt: stadiului realizãrii lucrãrilor de investitii, reabilitãri si reparatii, igienizare, aprovizionarea cu combustibil, microbuzele scolare, manuale si rechizite, etc. Analiza a avut loc pe data de 28 august, fiind la a patra editie în aceastã varã, dupã 14 si 25 iulie si 14 august.
Anul acesta s-a transferat cãtre bugetele locale, respectiv, cãtre 23 de unitãti scolare, suma de 3.487.000 lei pentru investitii, reabilitãri si reparatii. Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a finantat lucrãri de 5.856.000 de lei, în 42 de unitãti de învãtãmînt. Pentru cã nu au cheltuit banii alocati, pentru 27 de unitãti scolare s-au retras sumele date. Valoarea acestor fonduri este de 6.525.000 de lei. Unitãtile de învãtãmînt rãmase cu visteriile goale vor primi fonduri dupã realizarea lucrãrilor, verificarea si facturarea acestora.

Igienizarea si aprovizionarea cu combustibil a scolilor

În momentul de fatã, aprovizionarea cu combustibil a unitãtilor de învãtãmînt din judetul Neamt s-a realizat într-un procent de aproximativ 85%, în timp ce lucrãrile de igienizare sînt fãcute în proportie de 80%. În cadrul activitãtilor de monitorizare si verificare întreprinse pînã în acest moment, s-au stabilit mãsuri care sã eficientizeze activitatea în acest domeniu prin monitorizarea în continuare a actiunilor de pregãtire a deschiderii noului an scolar de cãtre inspectorii de teritoriu.

Microbuzele pentru transportul elevilor

Scolile nemtene detin acum 68 de microbuze scolare. ÃŽn cursul anului 2008, prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt s-au solicitat încã 47 de microbuze. Inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu a declarat cã se vor primi din cele cerute, cel putin deocamdatã, doar 28. „Judetul Neamt va primi 28 de microbuze care vor fi distribuite conform repartizãrii stabilite prin ordin al ministrului educatiei, cercetãrii si tineretului, emis pe 25 august 2008“, a declarat generalul Mihai Lãcãtusu.
O altã problemã care este în grija reprezentantilor învãtãmîntului nemtean în aceastã perioadã este legatã de asigurarea mobilierului necesar si a celorlalte dotãri scolare (cabinete, laboratoare de fizicã, biologie, chimie, cabinete de informaticã, instrumente muzicale, echipament sportiv) necesare desfãsurãrii procesului de învãtãmînt.
La nivelul judetului, sînt în derulare contractele pentru achizitionarea de mobilier nou pentru un numãr de 350 de clase si pentru 125 de sãli de grãdinitã. „Apreciem cã dotarea existentã în unitãtile de învãtãmînt ale judetului asigurã conditii optime pentru desfãsurarea procesului instructiv-educativ. ÃŽn judetul Neamt s-a derulat contractul de achizitie pentru tehnicã de calcul de care au beneficiat alte 40 de unitãti. Prin economiile realizate la capitolele mobilier scolar si tehnicã de calcul, se va asigura dotarea si altor unitãti de învãtãmînt estimate - 181 de sãli de clasã si 5 unitãti noi. De asemenea, dotarea cu calculatoare si soft informational satisface, în linii mari, nevoile populatiei scolare a judetului“, a mai precizat inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu.

Achizitia de manuale scolare si rechizite

Pînã la finele sãptãmînii trecute se fãcuserã comenzile pentru manualele scolare la toate clasele si pentru toate disciplinele de învãtãmînt. Contractele au fost încheiate cu edituri care au publicat manuale si auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului. Pînã la finele sãptãmînii trecute, manualele au fost distribuite în scoli în proportie de 48,19% din totalul manualelor primite pînã la acea datã. Actiunea este în curs de desfãsurare si se va încheia pînã la 10 septembrie. Rechizitele scolare urmeazã sã fie primite si distribuite pînã la 15 septembrie în numãrul si cantitãtile solicitate.
Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a contractat 168.804 manuale, din care, pînã pe 28 august veniserã 103.135 bucãti, iar pînã la mijlocul sãptãmînii viitoare urmezã sã mai ajungã 65.669 de bucãti. Conducerea Inspectoratului Scolar face apel cãtre toti directorii nemteni sã se implice în preluarea manualelor ajunse în judet în scolile pe care le coordoneazã, întrucît ISJ nu dispune de spatiu suficient pentru înmagazinarea tuturor pachetelor.

Asigurarea securitãtii unitãtilor de învãtãmînt

În judetul Neamt sînt înaintate demersurile pentru obtinerea fondurilor în vederea asigurãrii securitãtii unitãtilor de învãtãmînt. De asemenea, au fost încheiate protocoale de colaborare între scoalã si posturile locale de politie, în realizarea unor actiuni menite sã sporeascã securitatea elevilor, fiind antrenate si comitetele de pãrinti. În regulamentele de ordine interioarã a scolilor vor fi incluse mãsuri de pazã specifice, care se vor realiza cu personalul propriu al scolilor.
La aceastã datã, din 158 de unitãti scolare cu personalitate juridicã din Neamt, 107 sînt autorizate sanitar (67%), iar 51 nu primiserã autorizatie pînã la finele sãptãmînii trecute (33%). „Din cele 51 de unitãti scolare, 41 au depus documentatia necesarã obtinerii autorizatiei, urmînd ca pînã pe 1 septembrie sã fie autorizate, în timp ce zece unitãti scolare nu pot fi autorizate din motive obiective: lipsa sursei de apã potabilã în localitãtile Piatra Soimului, Chilii - Valea Ursului, Stãnita, Oniceni, Mãdei - Borca s.a. Referitor la structurile scolare, situatia se prezintã astfel: sînt autorizate sanitar 89 de structuri (32%), si neautorizate, 164 de structuri (68%). ÃŽn toate unitãtile scolare, structurile si sectiile scolare din judet au fost create conditii optime de pãstrare a suplimentului alimentar oferit prin Programul cornul si laptele“, a încheiat seful învãtãmîntului nemtean, profesorul Mihai Lãcãtusu.

Articol afisat de 1729 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective