Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TORTURAT PÎNÃ LA MOARTE

TORTURAT PÎNÃ LA MOARTE

Bãtut în cãtuse si dus la anchetã în portbagaj...


• un bãrbat din Poienari a murit în spital dupã o bãtaie cruntã, primitã, spun oamenii, de la doi politisti • victima a fost lovitã si dusã în portbagaj la post • primarul localitãtii s-a plîns Consiliului Judetean • „L-au urcat într-o masinã particularã, ca pe un animal“, afirmã un martor • „I-au dat cu spray de trei ori pînã a cãzut, i-au pus cãtusele pe mîini si l-au bãtut bine“, afirma un altul • rudele îndoliate voiau sã ducã sicriul în fata postului de Politie din sat • printre incriminati se numãra si fiul sefului de post, un adolescent • la Roman si Poienari s-au declansat anchete ample •

Un caz bizar, sfîrsit cu moartea fulgerãtoare a unui bãrbat în floarea vîrstei, stã de cîteva zile pe buzele locuitorilor din Poienari, oamenii din sat, în frunte cu primarul, acuzînd de crimã, rãspicat, pe ajutorul sefului de post, un coleg al acestuia, din Pîncesti, alãturi de bãiatul sefului de post. Din „poveste“ nu lipsesc amãnunte de genul victimei duse în portbagajul masinii la audieri sau bãtutele repetate, primite inclusiv de la un politist dezbrãcat la bustul gol, în drum si la sediu. Culmea, totul a pornit de la o stupizenie, o ceartã între viitoarea victimã si o vecinã, functionarã la primãrie, de la niste boboci de gîscã. Oficial, nu se pomeneste deocamdatã nimic despre asa ceva, cazul fiind încadrat într-un dosar penal pentru moarte suspectã, cu anuntarea procurorului criminalist. Ieri, 1 septembrie, a fost efectuatã necropsia însã, fiind vorba despre o anchetã în plinã desfãsurare, rezultatele nu fuseserã comunicate nici mãcar familiei. Cert este faptul cã în Roman si Poienari a descins o întreagã „armatã“ de politisti din Piatra Neamt, din mai multe structuri, inclusiv SIPI, dupã cum afirmã mai multe surse. Rudele îndoliate, doar cu cei 10 milioane de lei vechi în buzunar, dati ca ajutor de urgentã de cãtre primãria localã, nu-si reveniserã din starea de soc. Ioana Vartolomei, concubina defunctului Constantin Avãdãnii, alãturi de una dintre „cumnate“, Elena Enache si o nepoatã, Elena Ciotu, erau decise sã ia mortul de la spital si sã-l ducã în fata Postului de Politie Poienari. „Politia l-a omorît, Politia sã-l îngroape“, spuneau acestea. La orele prînzului, mai multe persoane, printre care si martori la incidentele sfîrsite tragic, se adunaserã în centrul comunei, în asteptarea sicriului, în semn de solidaritate. Primarul Emilian Vasile Dascãlu i-a sustinut pe oameni, sfãtuindu-i sã spunã tot ceea ce stiu, în fata autoritãtilor. Acesta a fãcut si o plîngere cãtre conducerea Consiliului Judetean Neamt, în legãturã cu cele întîmplate.

Socant

Cea mai plauzibilã ipotezã legatã de moartea bãrbatului în vîrstã de 48 de ani este omorul. Comunitatea afirmã cã victima a fost bãtutã si apoi lãsatã sã zacã în casã, de cãtre cei care trebuie sã apere legea. Primarul din Poienari a afirmat cã defunctul a fost un bãrbat la locul lui, ce abia venise de la muncã, din Bucuresti, acesta nefãcînd probleme nimãnui, cu toate cã obisnuia sã mai bea un pãhãrel. Constantin Avãdãnii nu era însurat, trãind alãturi de concubina sa, Ioana Vartolomei. Mai mult decît atît, familia defunctului pare lovitã de blestem, sora acestuia rãmînînd fãrã picioare din cauza unui accident iar un nepotel decedînd recent, electrocutat de firele rupte de furtunã, pe imas. Cei învinuiti cã au torturat pînã la moarte un bãrbat sînt relativ recent înrolati în Politie si, se pare, cunoscãtori de arte martiale. „Costel Avãdãnii venise de trei sãptãmîni acasã si iatã cã acum trebuie sã fie îngropat. Adevãrul despre el si ce i s-a întîmplat trebuie spus, indiferent care ar fi acela. Eu am aflat lucruri oribile, pe care oamenii ce le-au vãzut s-au temut la început sã le spunã, de frica unei «musamalizãri» a cazului. Pe 27 august, Tincuta Florea, care lucreazã ca si agent agricol la noi la primãrie, a sunat la 112, din cauza faptului cã s-a certat cu respectivul. Costel Avãdãnii venea cu furca în mînã de la adunat fîn si s-a luat la hartã cu femeia, vecina sa, din cauza unor boboci de gîscã. A fost mai mult un schimb verbal de replici, însã Tincuta Florea a cerut ajutorul Politiei. Au venit cu masina un ajutor de sef de post de aici din sat, cu un prieten al sãu, politist la Pîncesti, ultimul fiind, din cîte spune lumea, dezbrãcat pînã la jumãtate. Oamenii care au vãzut au zis cã mai întîi i-au dat cu sprayul din dotare în ochi, dupã care l-au legat si l-au bãtut mãr. L-au aruncat în portbagajul masinii si l-au dus, mai spune lumea, la Politie. L-ar fi bãtut si acolo si apoi l-au adus si l-au lãsat acasã“, a declarat primarul comunei Poienari.

Consãtenii nu-l vor îngropat „neîmpãcat“

Conducerea IPJ Neamt a emis un comunicat „sec“ în acest sens. Din acesta reiese cã victima ar fi fost de vinã pentru scandal, fapt pentru care se alesese cu un triplu dosar penal. Fapta a avut loc pe 27 august, o zi mai tîrziu rãnitul ajungînd la spital, unde a decedat sîmbãtã, 30 august. Oamenii legii au mai comunicat cã bãrbatul nu a putut fi audiat, deoarece se afla în stare gravã. De mentionat cã sãteanul a fost internat cu traumatism cranio-cerebral acut, traumatism toraco-abdominal, decedînd la Sectia ATI, cel mai probabil din cauza unor complicatii. ÃŽn urma lui Constantin Avãdãnii a rãmas multã durere, revolta oamenilor fiind strigatã în gura mare. „Monitorul“ a descoperit ceea ce, timp de cîteva zile, Politia se pare cã nu a putut, oameni care sã demaste crima, ca martori oculari. „Eram în curte si fãceam mîncare, cînd vecinul Costache a trecut la vale. Dupã cîtva timp, am vãzut cã lua bãtaie. ÃŽl lovea politaiul cel tînãr, înalt. Era jos, lîngã masinã. Mai era un politist în pielea goalã pînã la jumãtate. Amîndoi îi dãdeau cu picioarele. Pe urmã, l-au ridicat în fund si i-au dat un pumn dupã cap, punîndu-l în masinã, în portbagaj, ca pe un porc. Dupã aceea au acoperit cu nisip urmele de sînge“, a declarat Marta Nitã.
Un alt sãtean dezvãluie amãnuntele socante: „L-au bãtut «seful de post» cel tînãr si cu «seful de post» de la Pîncesti. ÃŽi dãdeau numai cu pumnii si cu picioarele. Dupã aceea l-au urcat într-o masinã particularã, ca pe un animal, în portbagaj, si l-au dus la Politie unde l-au bãtut din nou“, a precizat Iulian Nitã. Rudele defunctului abia au bani sã-si ducã zilele, darãmite sã mai facã si o înmormîntare. Cuvintele lor sînt, de asemenea, dramatice. „Cînd am ajuns acasã, l-am vãzut lat în pat si l-am întrebat ce s-a întîmplat. «Politia m-a bãtut», a rãspuns, cerîndu-mi o sticlã cu apã mineralã. A bãut din ea dar a vãrsat imediat, iar eu am sunat la 112. Au venit Salvarea si Politia, care l-au întrebat din nou ce a pãtit iar el le-a zis cã l-au bãtut trei politisti. Era un om cuminte, vrednic. Din cîte am aflat, în ziua respectivã (miercuri, 27 august, n.red.) a fost la muncã si s-a certat cu o vecinã. A venit Politia, i-au dat cu spray de trei ori pînã a cãzut, i-au pus cãtusele pe mîini si l-au bãtut bine. L-au ridicat, i-au tras una dupã cap si l-au bãgat în portbagaj, dupã care l-au dus la post. Acolo l-au bãtut din nou, participînd si bãiatul sefului de post. La urmã l-au adus acasã si l-au lãsat singur, venind dupã un timp sã vadã dacã trãieste“, a declarat Ioana Vartolomei.
Sãtenii s-au unit si sînt decisi sã nu lase fapta nepedepsitã. „Politia l-a bãtut. L-au «sfãrîmat tot». Nu stiu de ce nu s-a bãgat seful de post si a dat fiul lui în el. Pentru orice faptã omul trebuie sã trãiascã“, a spus Costicã Cotfasã. Aceasta, cu atît mai mult cu cît Constantin Avãdãnii era un om respectat. „Politia nu-si face datoria. Trebuia sã-l lege si sã-l dea pe mîna justitiei. ÃŽn schimb, ei l-au bãtut ca pe un sac de box si l-au «sfãrîmat», ca sã spunã cã a cãzut de pe un stog de fîn“, a declarat Romel Carp. Oamenii din Poienari vor sã facã plîngeri la toate autoritãtile si sã-si caute dreptatea. „Noi pînã la urmã o sã ne unim toatã lumea si o sã «desfiintãm» Politia de acum din Poienari. Asta, pentru cã nu-si fac datoria“, a precizat Maria Nitã.

Seful Politiei Neamt a dispus o anchetã

ÃŽn paralel cu investigatiile desfãsurate de procurorul criminalist Dorin Cautis, seful Politiei Neamt a dispus efectuarea unei anchete care sã stabileascã veridicitatea afirmatiilor rudelor victimei. „Acuzatiile aduse celor doi lucrãtori de la Postul de Politie Poienari sînt în atentia conducerii Politiei Neamt. Domnul comisar sef Aurelian Vasea Soric a dispus trimiterea la fata locului a doi ofiteri de la Compartimentul Inspectie Internã pentru a-i audia atît pe cei implicati, cît si pe cei care îi acuzã pe politisti. Deocamdatã nu ne putem pronunta, pentru cã ancheta este în plinã desfãsurare. ÃŽn paralel, domnul procuror criminalist efectueazã investigatii urmînd ca si dînsul sã se pronunte cu privire la aceste acuzatii“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al IJP Neamt.
Procurorul criminalist Dorin Cautis a confirmat existenta acuzatiilor la adresa celor doi politisti. Pînã ieri la prînz fuseserã audiati concubina si nepoata victimei, care sustin cã bãrbatul a fost bãtut de politisti. Procurorul urma sã audieze si alte persoane care ar putea sã clarifice acest caz. Mai trebuie spus cã moartea victimei, conform raportului de necropsie, s-a datorat unui politraumatism cu multiple fracturi costale si a unui soc traumatic.

Articol afisat de 2786 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU; Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective