Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Politistii, suspecti principali, la anchetã

• Constatin Avãdãnii a fost dus la groapã în mod traditional, cu un car tras de boi • jalea a sfîsiat inimile celor de fatã, revolta rãbufnind în cuvinte grele • rudele îndoliate au afirmat cã anchetatorii vor relua cercetãrile în zonã abia joi • oficial, încã, nimeni nu va fi tras la rãspundere pentru moartea omului •

La nici 40 de zile dupã ce au trebuit sã „bage în pãmînt“ un copil electrocutat din cauza unui accident stupid, membrii unei familii din Poienari l-au condus, ieri, 2 septembrie, pe ultimul drum, pe Constantin Avãdãnii, în vîrstã de 48 de ani, despre care se bãnuieste cã a fost omorît în bãtaie de cãtre politisti. Ceremonialul funebru a fost unul traditional, sicriul mortului, jelit cu lacrimi care nu se mai sfîrseau de apropiati, fiind dus la biserica cimitirului de un car tras de boi. Jalea i-a cuprins pe toti cei de fatã, care nu au putut sã-si stãpîneascã revolta fatã de cei suspectati de moarte de om: „criminalii“, „ucigasilor“, „nu existã dreptate“, „cum, Doamne, sã nu te mai putem vedea de acum?“,
„cine ne va mai cãlca pragu?“, „nu-i pasã nimãnui de noi“, erau tipetele Elenei Ciotu, nepoata victimei. Ioana Vartolomei, fosta concubinã a lui Constantin Avãdãnii si Elena Enache, una dintre surori, care au putut urma cortegiul, alãturi de zeci de oameni din Poienari, nici nu mai aveau lacrimi, chipurile fiindu-le albite de durere si lesinurile repetate. Procesiunea, condusã de preotul paroh, a pornit în jurul orei 12 de la locuinta parcã „lovitã de blestem“, ajungînd dupã aproape o jumãtate de orã la cimitir. Lacrimile celor care l-au cunoscut pe bãrbatul despre care se crede cã a fost torturat si ucis în bãtaie de fortele de ordine nu au contenit, de fatã fiind inclusiv primarul localitãtii, Vasile Emilian Dascãlu. Constantin Avãdãnii s-a întors în tãrînã fãrã ca organele abilitate sã fi stabilit un vinovat. Rudele sale au declarat cã au fost audiate de cãtre procurorul care coordoneazã ancheta, acesta precizîndu-le cã abia joia aceasta urmeazã sã fie audiati eventualii martori. Aceasta, în conditiile în care inclusiv în cortegiul funebru erau persoane care au relatat cã au fost de fatã cînd bãrbatul a fost „sfãrîmat“ în bãtaie de un politist din Poienari si unul din Dulcesti. Printre lacrimi, apropiatii lui Constantin Avãdãnii au mentionat cã au aflat de la anchetatori cã victima avea multiple fracturi toracice si de bazin, cu afectarea unor organe vitale.

Cînd se face „luminã“?

Reamintim cã acest caz bizar, sfîrsit cu moartea fulgerãtoare a unui bãrbat în floarea vîrstei, stã de cîteva zile pe buzele locuitorilor din Poienari, oamenii din sat, în frunte cu primarul, acuzînd de crimã, rãspicat, pe ajutorul sefului de post, un coleg al acestuia, din Pîncesti, alãturi de bãiatul sefului de post. Din „poveste“ nu lipsesc amãnunte de genul victimei duse în portbagajul masinii la audieri sau bãtutele repetate, primite inclusiv de la un politist dezbrãcat la bustul gol, în drum si la sediu. Culmea, totul a pornit de la o stupizenie, o ceartã între viitoarea victimã si o vecinã, functionarã la primãrie, de la niste boboci de gîscã. Primarul Emilian Vasile Dascãlu i-a sustinut în continuare pe oameni, sfãtuindu-i sã spunã tot ceea ce stiu, în fata autoritãtilor, în conditiile în care cea mai plauzibilã ipotezã legatã de moartea bãrbatului în vîrstã de 48 de ani rãmîne omorul. Comunitatea afirmã cã victima a fost bãtutã si apoi lãsatã sã zacã în casã, de cãtre cei care trebuie sã apere legea. Primarul din Poienari a afirmat cã defunctul a fost un bãrbat la locul lui, ce abia venise de la muncã, din Bucuresti, acesta nefãcînd probleme nimãnui, cu toate cã obisnuia sã mai bea un pãhãrel. Constantin Avãdãnii nu era însurat, trãind alãturi de concubina sa, Ioana Vartolomei. Mai mult decît atît, familia defunctului pare lovitã de blestem, sora acestuia rãmînînd fãrã picioare din cauza unui accident iar un nepotel decedînd recent, electrocutat de firele rupte de furtunã, pe imas. Cei învinuiti cã au torturat pînã la moarte un bãrbat sînt relativ recent înrolati în Politie si, se pare, cunoscãtori de arte martiale. „Pe 27 august, Tincuta Florea, care lucreazã ca si agent agricol la noi la primãrie, a sunat la 112, din cauza faptului cã s-a certat cu respectivul. Costel Avãdãnii venea cu furca în mînã de la adunat fîn si s-a luat la hartã cu femeia, vecina sa, din cauza unor boboci de gîscã. A fost mai mult un schimb verbal de replici, însã Tincuta Florea a cerut ajutorul Politiei. Au venit cu masina un ajutor de sef de post de aici din sat, cu un prieten al sãu, politist la Pîncesti, ultimul fiind, din cîte spune lumea, dezbrãcat pînã la jumãtate. Oamenii care au vãzut au zis cã mai întîi i-au dat cu sprayul din dotare în ochi, dupã care l-au legat si l-au bãtut mãr. L-au aruncat în portbagajul masinii si l-au dus, mai spune lumea, la Politie. L-ar fi bãtut si acolo si apoi l-au adus si l-au lãsat acasã“, asa s-ar putea sintetiza povestea sustinutã de oamenii din Poienari, prin vocea primarului Dascãlu.

Politistii sînt suspectii principali

Cei doi subofiteri acuzati de agresiune, sînt, cel putin deocamdatã, principalii suspecti în dosarul privind moartea lui Constantin Avãdanii. În cauzã a fost întocmit un dosar penal, cercetãrile urmînd sã fie efectuate sub aspectul comiterii infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte. Procurorul criminalist Dorin Cautis a confirmat faptul cã politistii sînt suspecti în acest dosar, declarînd cã cei doi subofiteri vor fi audiati astãzi. Tot astãzi vor fi audiati si martorii propusi de concubina victimei.
Pe de altã parte, în urma investigatiilor celor doi ofiteri de la Inspectie Internã, s-a stabilit cã cei doi politisti acuzati nu ar avea nici o vinã în cazul mortii bãrbatului. „Din primele verificãri, nu au fost constatate elemente care sã ducã la cercetarea prealabilã a celor doi politisti. Aceasta este concluzia preliminarã, însã ancheta privind acuzatiile aduse politistilor este de competenta procurorului criminalist“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al IJP Neamt.

Articol afisat de 2268 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de hiddenhost la data 03.09.2008 10:08
automutilare....
Cata barbatie,sa-i dai omului cu spray paralizant in ochi,sa-i legi mainile la spate si sa-l bati!si Badeanca cica: "nu au fost constatate elemente care sã ducã la cercetarea prealabilã a celor doi politisti"
Voi nu aveti demnitate?!
Ad�ugat de angelica la data 03.09.2008 13:01
TRIST!
DUMNEZEU SA-L IERTE PE ACEST OM.ERA NECAJIT,CU FOARTE MULT BUN SIMT.IL VEDEAM UNEORI LA BISERICA.REGRET CELE INTAMPLATE SI SPER CA ADEVARUL SA IASA LA IVEALA.OAMENII SUN FOARTE SUPARATI SI INDIGNATI,IAR FAPTUL CA IL AU PE PRIMAR ALATURI[care primar se mai ia cu POLITIA],SPUNE FOARTE MULT!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective