Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Ciupeli“ la licitatiile pentru materiale de constructii pentru sinistrati?

• Negurã SRL a cîstigat licitatia organizatã de Bursa Românã de Mãrfuri pentru Agentia Nationalã pentru Locuinte • firma va livra circa 6.200 de metri cubi de cherestea la un pret de 715 de lei/mc • valoarea de piatã a lemului este de cel mult 500 lei/mc • la acest pret se adaugã transportul • reprezentantii BRM sustin cã au organizat licitatiile foarte corect • unele firme, care n-au intrat în cursã, sustin cã se fac oarece afaceri cu materialele de constructie pentru casele sinistratilor •

Cele douã licitatii organizate de cãtre Bursa Românã de Mãrfuri pentru desemnarea furnizorilor de materiale de constructii pentru casele sinistratilor dau loc unor speculatii. Firme care nu au participat la licitatii sau care au renuntat pentru cã nu le-a convenit pretul la care s-a ajuns sustin cã necazul sinistratilor este manã cereascã pentru cei declarati cîstigãtori. Acest lucru este contrazis de cãtre reprezentantii Bursei, care sustin cã s-a tras de pret pînã la ultimul bãnut. Ei explicã „discutiile din exteriorul problemei“ prin faptul cã unele firme nu au participat la licitatie. De partea cealaltã existã reprosuri cum cã licitatia nu a fost suficient mediatizatã, astfel încît sã afle toatã lumea de organizarea ei.

SC Negurã SRL a dat lovitura?

Licitatia organizatã de Bursa Românã de Mãrfuri pentru achizitionare de materiale de constructii în vederea refacerii caselor celor sinistrati de inundatii, a fãcut posibilã o tranzactie la un pret mai mare decît cel al pietei. Beneficiarul, Agentia Nationalã pentru Locuinte, a achizitionat de la firma nemteanã Negurã SRL, cherestea. Societatea a cîstigat licitatia pentru 6.278,15 metri cubi de cherestea. Pretul a fost stabilit la 715 lei/metru cub. Asta în conditiile în care în judetul Neamt un metru cub din acest produs se vinde la un pret mediu de 500 de lei. Cei interesati pot obtine chiar si un pret mai mic. ÃŽn principiu, valoarea pe unitate de mãsurã este undeva între 430-450 de lei, dar dacã cumpãrãtorul face un efort si ridicã marfa din curtea producãtorului poate ajunge sã achizitioneze cheresteaua chiar si cu 420 de lei/mc. Interesant este faptul cã lemnul achizitionat de ANL la un pret mai mare decît cel de piatã, va fi folosit pentru refacerea caselor sinistratilor. Este vorba de cei nãpãstuiti dupã revãrsarea Siretului în Neamt, Bacãu, Iasi, Suceava, Botosani sau Maramures. De asemenea, potrivit documentatiei, ANL îsi rezervã dreptul ca „(...) la contractare sã modifice cantitãtile solicitate cu cel mult 50% în plus sau în minus“, dupã cum era mentionat în comunicatul BRM.
Marilena Constantinescu, PR manager la Bursã, a precizat cã discutiile de pe margine nu îsi au temei. „Licitatia a fost deschisã, putea intra si asista oricine. Pentru asigurarea lemnului, s-au înscris patru firme: Negurã, Silvana, Romanel International si Dor Invest. Fiecare a depus în plic oferta pentru metru cub de lemn ecarisat. Licitatia a fost deschisã si cu strigarea pretului cel mai mic oferit, adicã 840 de lei mc. De la acesta s-a coborît la 835, 830 si apoi 810 lei pe metri cub, oferit de SC Negurã. Dor Invest s-a oprit la 840 de lei pe mc, Silvana la 815, iar Romanel la 825 de lei pe mc. S-a bãtut de trei ori cu ciocãnelul si a rãmas pretul de 810 lei pe mc, pentru Negurã. Apoi a intrat ANL în actiune si a demarat negocierile, în urma cãrora s-a ajuns la 715 lei pe metru cub. „Acestea au fost preturile care au intrat în cursã. Este usor sã vorbesti din afarã, dar s-a lucrat cu preturile de pe piatã, care includ transportul lemnului în cele sase judete calamitate“, a declarat managerul PR Marilena Constantinescu.
Mihai Negurã, patronul SC Negurã SRL, sustine cã un pret mai bun pentru ANL nu se putea obtine. „Avem de dus lemnul în vreo 89 de locatii, din sase judete - si în Maramures, si în Suceava, Iasi, Bacãu, Neamt - peste tot pe unde au fost inundatii. Toatã lumea se mirã de pret, dar trebuie avut în vedere faptul cã am îndeplinit trei conditii esentiale: asigurãm o ecarisare «deosebitã», îl livrãm într-o perioadã foarte scurtã si asigurãm la aceastã datã lemn cu diametru foarte mare, în conditiile în care exploatarea pentru asa ceva începe dupã 15 septembrie. Cea mai scurtã distantã la care ducem lemnul (cherestea si grinzi) este de 84 de kilometri, în Neamt. Sub un pret de 715 lei pe metru cub nu puteam coborî. Sînt atîtea firme în tarã. De ce nu s-au înscris si ele? Pentru cã nu le convenea pretul!“, a declarat Mihai Negurã.

Nisipul, balastul si otel betonul, la fel de criticate

Licitatia organizatã pe 11 august pentru balast si nisip a avut si ea competitorii ei. În plic, firmele ofertante de balast au pus preturi de cel putin 43,16 de lei pe metru cub. Au fost peste 20 de strigãri si în final s-a ajuns la pretul de 27 de lei pe mc. S-au concurat Asiri International, Bacon SA, TB Import Export si Dor Invest. A cîstigat Bacon, care va duce balast la Neamt si Bacãu, întrucît la cumpãrarea caietului de sarcini se prevede cã firmele nu erau obligate sã asigure toatã cantitatea, pentru cele sase judete. Cu urmãtorul pret, de 28 de lei mc, s-a împãcat Asiri International, care va duce în celelalte patru judete calamitate. Dor Invest n-a vrut sã coboare sub 60 de lei pe mc, iar TB Import Export a cerut nu mai putin de 228 de lei pe mc.
Otelul se livreazã sub douã forme - cu diametrul de 6 si de 12 milimetri. Pentru primul sortiment, cel mai mic pret gãsit în plicuri la licitatie (au fost tot patru firme) a fost de 3,58 de lei pe kilogram si s-a licitat pînã la 3,13 lei pe kg. La categoria „12 mm“, au licitat aceleasi firme si de la 3,2 lei pe kg s-a ajuns la 3,18 lei pe kg. Dupã bãtaia de trei ori cu ciocãnelul, casele sinistratilor nemteni vor fi ridicate cu otel livrat de Baduc Metal din Suceava, cu 3,13 lei pe kg la categoria 6 mm diametru si 3,18 lei pe kg, la categoria 12 mm diametru. Cantitatea totalã este de 244 kilograme otel mai subtire si 639,19 kg pentru cel mai gros.
Pentru livrarea nisipului s-au bãtut tot patru firme - Asiri, Bacon, TB Import Export si Dor Invest. Cea mai micã ofertã din plic, de la care s-a pornit licitatia - 66,27 lei pe mc si s-a ajuns la 62 de lei pe mc, pret agreat de Asiri. Bacon n-a vrut sub 63 de lei pe mc. TB Import Export a cerut 228 de lei pe mc, iar Dor Invest - 80 de lei pe mc. „Au fost la prima licitatie, de pe 11 august, 17 firme înscrise si au rãmas 14 dupã evaluarea documentatiei - procedurã tehnicã. Caietul de sarcini si documentatia au fost cumpãrate de 41 de societãti. Pentru licitatia de pe 25 august, au cumpãrat caietul de sarcini 43 de societãti si 17 au venit. Anuntul de licitatie a fost publicat în douã cotidiane centrale - Bursa si România Liberã si au fost transmise de la BRM comunicate de presã cãtre foarte multe firme de profil, pe care le avem în baza de date“, a mai declarat Marilena Constantinescu.

Si totusi...

Fãrã a interpreta în vreun fel rezultatul licitatiilor, meritã precizat faptul cã BRM sustine cã fatã de preturile de pornire la licitatie, ANL a economisit peste 1,8 milioane lei, cea mai semnificativã diferentã favorabilã de pret fiind la balast.
Din balastiere, nisipul se vinde cu circa 4,5-5 lei pe metru cub. Acesta este pretul perceput de Apele Române. Dar, dupã cum se vede, „este mai scumpã ata decît fata“. Adicã drumul e de vreo sase ori mai scump decît produsul în sine. Un constructor nemtean a declarat cã Asiri ar putea lãsa usor pretul, dar trebuie avut în vedere faptul cã din exploatarea pe care o detine la Cristesti si pînã în Maramures, e cale lungã, celelate judete fiind mai apropiate. Aceeasi sursã sustine cã e scump lemnul, care ecarisat nu ar trebui sã fie mai mult de 400 de lei mc. Dar iarãsi intervine transportul, care luat în calcul, ajunge si chiar depãseste usor 700 de lei metru cub. Balastul, la marginea rîului, se vinde cu 15-16 lei pe metru cub, dar transportat la temelia casei sinistratilor ajunge si el sã aibã un pret aproape dublu.

Articol afisat de 2846 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective