Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Brantner si viceprimarul Chitic au scurtat metrul

Brantner si viceprimarul Chitic au scurtat metrul

La scoalã, în anii ‘60-’70 ai secolului trecut, se învãtau cel putin douã definitii ale metrului, ca unitate fundamentalã a Sistemului (Metric) International. Una avea legãturã cu cercul meridian, dar omitea turtirea Pãmîntului. A doua se referea la lungimea unui pendul gravitational cu perioada de oscilatie de douã secunde si nu tinea cont cã perioada de oscilatie a pendulului depinde de acceleratia gravitationalã, care variazã si ea cu latitudinea. Era si o a treia definitie, ceva mai savantã, însemnînd 1.650.763,73 lungimi de undã în vid ale radiatiei ce corespunde unei tranzitii complicate (ceva cu nivele stiute de oamenii de stiintã) la atomul de Kripton.
Dupã 1983, s-a ajuns la definitia curentã: distanta parcursã de luminã în vid în a 1/299.792.458 parte dintr-o secundã.
De sãptãmîna trecutã, la Piatra Neamt, metrul s-a scurtat pînã la... 5,9 cm.
Venind în întîmpinarea si domolirea nemultumirii multor pietreni în legãturã cu amplasarea tarcurilor si (euro)pubelelor pentru deseuri, viceprimarul Dragos Chitic declara pentru editia de vineri a Monitorului de Neamt: „Mai sînt încã foarte multe nemultumiri legate de pozitia acestor tomberoane. Noi mai intervenim si modificãm locul acolo unde solicitarea este întemeiatã. Vreau sã precizez cã existã o prevedere legalã care spune cã aceste tomberoane nu pot fi amplasate la mai putin de 5 metri de zidul, de fereastra unui bloc“. Dupã care puncta transant: „Si nu existã nici un asemenea caz în Piatra Neamt. Deci, din punctul ãsta de vedere, ele sînt amplasate conform legii“. Pentru a elimina neîntelegerile, a tinut sã accentueze un detaliu: „Repet, legea zice cã nu trebuie sã fie la mai putin de 5 metri de fereastra de bloc si din acest punct de vedere legea este respectatã în toate locurile“.
Fiind la început de mandat administrativ, puternic sustinut prin aparitiile constante în presã si fermitatea abordãrilor, viceprimarul Chitic este de creditat cu bune intentii. Încrederea sa în colaboratori si subalterni este vizibilã la un inginer care vine dintr-o firmã privatã de prestigiu, avînd si o experientã substantialã la Camera de Comert si Industrie a judetului. Festa jucatã de încredere este una de zile mari.
Nu trebuie sã alergi prin cartiere, prin cotloane, pentru a descoperi tarcuri ilegale. O asemenea împrejmuire, purtînd tãblita de identificare de rigoare, se aflã într-o zonã centralã din Piatra, sub balcoanele (foto) unor contribuabili nevinovati, dar egali în drepturi cu edilii si operatorii de gunoaie. Distanta fatã de zidul blocului este de exact 29,5 cm. Probabil cã mai aproape nu încãpea!... Pentru o confirmare suplimentarã, poate depune mãrturie Cornelia Tudorancea, consilier local. Vede tarcul pe geam în fiecare zi si trece pe lîngã el de cîte ori are treabã la garaj.
ÃŽntrebat de confortul „legal“ al pietrenilor proprietari de locuinte cu (euro)pubele plantate sub balcon, viceprimarul Chitic a mãrturisit luni, 8 septembrie, cã a luat de bune informatiile oferite de operatorul Brantner si certificate de salariatul primãriei însãrcinat cu problema deseurilor. A multumit pentru sesizare, promitînd cã face verificare la fata locului în cîteva ore. Pînã la încadrarea cu tarcul în lege, retinem rezultatul unei simple împãrtiri: 5,9 cm la metru pentru cei (minim) 5 metri distantã de bloc!

Articol afisat de 2353 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective