Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spaniolii au venit sã ne învete cum sã-i tinem pe cãpsunari acasã

• timp de cîteva zile, o delegatie de spanioli cu experientã în atragerea de fonduri europene s-a plimbat pe Valea Muntelui • primarii nemteni vor sã „fure“ din experienta spaniolilor si sã dezvolte comunele lor •

Sapte comune nemtene - Poiana Teiului, Pipirig, Ceahlãu, Hangu, Farcasa, Grinties si Borca - au fost luate la picior timp de cîteva zile de o delegatie spaniolã, care a venit în Neamt cu dorinta de a-i învãta pe primarii de pe Valea Muntelui sã ridice nivelul de trai în comunitãtile de care le pãstoresc. Dupã ce au vãzut frumusetile montane, spaniolii s-au întîlnit cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, cãruia i-au împãrtãsit concluziile vizitei lor. Schimbul de experientã româno-spaniol a fost posibil dupã ce primarii nemteni ai celor sapte comune s-au plimbat prin Spania, în zona din care provine delegatia respectivã si au vãzut cum s-au implementat fondurile europene la ei.

Cum e la ei si ce va fi la noi

Miercuri, 10 septembrie 2008, ora 11.30, la sediul Palatului Administativ a avut loc întîlnirea dintre Vasile Pruteanu, presedintele CJ Neamt, si delegatia Grupului de Actiune Localã (GAL) Los Monegro din regiunea Aragon - Spania. La întîlnire au luat parte Manuel Conte, presedintele GAL Los Monegro, Jose Andres Casana, Eduardo Gimenez, Josan Angulo si Gabriel Ungureanu din partea delegatiei spaniole si Petru Bîia - primarul comunei Poiana Teiului, Lupu Gavril - primarul comunei Hangu, Constantin Schiopu - primarul comunei Ceahlãu, Cristinel Gheorghiu - primarul comunei Farcasa si Marcel Prunã - primarul comunei Pipirig, toti initiatori ai implementãrii Programului LEADER în jud Neamt.
Principalul obiectiv al acestei reuniuni a fost modalitatea concretã de accesare a fondurilor europene prin intermediul Programului LEADER. Lansat în 1991, cu scopul de a ameliora potentialul de dezvoltare a zonelor rurale, acest program încurajeazã teritoriile rurale sã exploreze modalitãti noi prin care sã devinã sau sã rãmînã competitive, sã-si valorifice bunurile la maximum si sã depãsescã dificultãtile pe care le întîmpinã (populatia cu tendintã de îmbãtrînire, niveluri reduse de prestãri servicii, absenta posibilitãtilor de angajare).
În perioada 2007-2013, LEADER nu va mai fi un program separat, ci va fi integrat în toate programele nationale/regionale de dezvoltare ruralã. Datoritã acestui lucru, va fi posibilã aplicarea abordãrii LEADER la o scarã mult mai largã si într-o serie mult mai vastã de activitãti de dezvoltare ruralã decît pînã acum.
În urma discutiilor purtate între cele douã pãrti, Vasile Pruteanu a asigurat toti primarii cã vor beneficia de sprijin de specialitate din partea specialistilor din Consiliul Judetean si de asemenea de partea de cofinantare necesarã accesãrii proiectelor.
„Vã asigur cã voi sprijini initiativa avutã în derularea de proiecte în cadrul Programului LEADER atît prin consultantã de specialitate asiguratã de specialistii Consiliului Judetean cît si prin partea de cofinantare necesarã. Este un lucru benefic pentru judetul Neamt faptul cã se încearcã motivarea tinerilor de a rãmîne în mediul rural prin oferirea de solutii concrete de dezvoltare a zonei în care locuiesc. Sînt sigur cã peste cîtiva ani, cînd se vor vedea rezultatele demersului demarat astãzi, populatia din mediu rural va fi una întineritã si stabilã“, a declarat Vasile Pruteanu, presedintele CJ Neamt
Pînã la optimismul de care s-a fãcut vorbire în timpul întîlnirii, Constantin Schiopu, primarul de Ceahlãu, a spus cã în Spania s-a lucrat în urmã cu cîtiva ani buni la mentalitatea oamenilor, ceea ce face ca acum sã nu mai existe ranchiunã si invidie între comunitãti. „Ei stiu sã punã în valoare fiecare crengutã, copac sau musuroi. Pentru fiecare au atras fonduri europene si pentru fiece lucru au creat o istorie“, a spus primarul Schiopu. Petru Bîia, primarul de Poiana Teiului, a declarat cã atragerea de fonduri si implementarea de proiecte în comunele de pe Valea Muntelui se vor realiza prin Grupul de Actiune Localã. Asta presupune ca în primã fazã sã se realizeze o strategie, care va încorpora urgentele fiecãrei comunitãti, si apoi un portofoliu de proiecte, pe baza cãruia sã se atragã fondurile europene.

Articol afisat de 1913 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective