Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Plan de scolarizare, în functie de dascãli si nu de elevi

• conducerea ISJ acuzã unii directori cã nu sînt realisti cînd întocmesc planurile de scolarizare •

Conducerile unor unitãti de învãtãmînt pun carul înaintea boilor atunci cînd întocmesc planurile de scolarizare. Adicã propun înfiintarea de clase urmãrînd sã nu afecteze colegii de catedrã, în loc sã se adapteze vointei elevilor si numãrului acestora. „Acum, dupã parcurgerea etapelor din calendarul de mobilitate, se impune sã facem cîteva precizãri. Dacã în judetul Neamt sînt circa 8.700 de cadre didactice în sistem, de la an la an numãrul de elevi care intrã în clasa I este tot mai mic, iar din strãinãtate se întorc tot mai putini fatã de cîti pleacã. Asta înseamnã cã trebuie sã se facã restrîngere de activitate pentru unii dintre colegii nostri. Prima etapã s-a desfãsurat în luna martie, dar de atunci si pînã în august, au mai plecat elevi în strãinãtate, ceea ce înseamnã cã au avut loc si alte restrîngeri. Unitãtile scolare, prin consiliile de administratie, stabilesc oferta educationalã pentru anul ce urmeazã. Exist însã conduceri de scoli care gîndesc planul de scolarizare prin prisma cadrelor didactice calificate si nu prin prisma elevilor si pãrintilor. Un exemplu este Grup Scolar Constructii de Masini Roman. Conducerea a cerut înfiintarea a patru-cinci clase de-a IX-a si cu mare greutate le-am dat douã. Au reusit sã facã înfiinteze abia o clasã de liceu si una de scolã de arte si meserii. Profilul oferit de scoalã - mecanica - este neatractiv pentru elevi. Asta înseamnã cã la stabilirea ofertei educationale trebuie adaptãri pentru ce se întîmplã pe piatã. Admiterea în clasa a IX-a se face acum computerizat si dacã elevul nimereste la un profil care nu îi convine, se prezintã la noi si solicitã transfer. Existã alte unitãti de învãtãmînt care prezintã oferte tentante, dar nu existã resurse umane cu care sã se poatã înfiinta profilurile propuse“, a declarat profesorul Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct al inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Pentru a se rezolva unele dintre problemele legate de lipsa specialistilor în învãtãmînt, reprezentantii Inspectoratului Scolar din departamentul POS-DRU au realizat un proiect pentru reconversie profesionalã a cadrelor didactice, care vor sã se perfectioneze în alte domenii decît cele în care s-au pregãtit în timpul anilor de studiu. Aceste reconversii sînt gratuite. „Avem în vedere sã parcurgã aceste module cadrele didactice în restrîngere de activitate, titularii si suplinitorii calificati“, a declarat profesora Gabriela Banu, celãlalt adjunct al ISJ Neamt.

Articol afisat de 1930 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective