Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Viitorul guvern, dependent de liberali

Tagma bogatã a analistilor, între care nu mã numãr, avanseazã formule guvernamentale. Nu sînt mari diferente între formulele care vor guverna dupã alegerile din finalul lunii noiembrie. Liberalii, spun cei mai multi, detin cheia urmãtorului guvern chiar dacã ei sînt creditati cu circa 20 la sutã din voturile ce vor fi exprimate. Pe locuri fruntase sînt asezati PSD si PD-L sau PD-L si PSD, în functie de balansul sufletesc al analistului, om si el, muncit de simpatii si antipatii. Atît social-democratii lui Geoanã, cît si popularii lui Traian Bãsescu (la vedere cîrma este asiguratã de Boc si Stolojan), sînt învredniciti cu scoruri apropiate, în jur de 30 la sutã din optiunile electoratului. Se ia în calcul un absenteism de aproape 50 la sutã din alegãtorii cu drept de vot. Liberalii, chiar dacã au mai putin, vor fi mireasa curtatã de doi pretendenti. Vor opta Tãriceanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Hasotti, Norica Nicolai pentru un mariaj cu fostul partener PD, devenit între timp PD-L? Greu de presupus. Dupã divort au încãput în prãpastia dintre cele douã partide sicane, drumuri la DNA, cãtuse chiar, excluderi de ministri, multe dintre aceste miscãri avîndu-l la butoane pe Traian Bãsescu. Se vor lipi liberalii, pentru a întregi o majoritate, de PSD? Îi desparte prãpastia doctrinei. Altfel, liberalii si social-democratii au exersat, la vedere si în culise, o guvernare comunã, cea actualã. Fãrã PSD, partidul lui Tãriceanu ar fi fost demult pe banca opozitiei. Multi avanseazã ideea cã urmãtorul guvern va aseza în Palatul Victoria ministri pesedisti si ministri liberali. O asemenea perspectivã îndoaie sub crampe picioarele mobilierului de la Cotroceni si-l determinã pe Emil Boc sã declare cã un guvern viitor fãrã PD-L l-ar îndemna sã demisioneze în secunda urmãtoare. N-am înteles din ce va demisiona. Din functia de primar ales al Clujului? Din cea de presedinte la vedere (pe deasupra-i vopsit gardul!) al PD-L? Oricum, politica ne-a învãtat, aici si aiurea, cã marile dusmãnii se atenueazã în fata unei mese pline cu bucate, iar prãpãstiile sînt depãsite asa cum ai trece un pîrîias.
În Israel, alãturi de cele douã mari partide de stînga si de dreapta, fiinteazã cîteva partide mici, chiar minuscule - partidele religioase. Ele fac împreunã un scor de 2-3 la sutã, iar celelalte douã cîte 48-49 la sutã. Jocul partidelor religioase i-a dat dureri de cap, nu o datã, lui Benjamin Nataniahu, politician care nu se prea joacã la negocieri, dar se înmoaie într-o asemenea situatie. Am fãcut cîndva un interviu cu el, la Ierusalim, si stiu ce fortã si abilitate ascunde. Din jocul partidelor religioase, care întotdeauna cer ceva dintr-o parte si din alta si merg acolo unde oferta e mai avantajoasã, ies uneori lucruri caraghioase. De pildã, liderii religiosi au cerut odatã interzicerea reclamelor cu femei mai dezbrãcãtele în programele de televiziune. Unii au înghitit cu noduri cererea, dar au satisfãcut-o. În consecintã, un mare producãtor de lenjerie intimã de damã pentru a-si promova sutienele si chiloteii, a fost nevoit sã apeleze la un subterfugiu. N-a închiriat-o pe Naomi Campbell, ci cîteva femele de urangutan de la un circ. A îmbrãcat maimutele cu bikini trecuti cu un snur prin fund si le-a pus sã defileze în fata unei asistente nãucite. Fireste cã ideea israelianului i-a adus o nesperatã glorie. Scandalul si spectacolul umoristic iscat au atras atentia, însã, asupra anomaliilor generate de jucãtorii politici, în aparentã, nesemnificativi. E cazul liberalilor la noi? Fireste cã nu. Partidul Brãtienilor a urcat vertiginos si ocupã legitim dreapta în politica româneascã. Popularii lui Bãsescu existã doar prin cota lui, încã bunã, în sondaje, dar nimeni nu-i crediteazã cu o doctrinã de dreapta. Jocurile doctrinare de la stînga la dreapta au fost prea abrupte pentru a fi credibile.
Se apropie prima editie a alegerilor uninominale. Analistii zic, si uneori aproape cã-i cred, cã în Parlament vor intra doar cele trei partide mai sus mentionate si, eventual, UDMR-ul, în aliantã cu formatiunile surori. Va fi mai simplu pentru scena politicã sau mai complicat?

Articol afisat de 1454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective