Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 19 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÃŽnceputul lumii multipolare

Conferintã de presã, la Moscova, tinutã de Nicolas Sarkozy, din partea Uniunii Europene, si de Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, dupã dialogul mult asteptat între UE si Rusia în chestiunea crizei din Caucaz. Un jurnalist rus îi ridicã la plasã lui Dmitri Medvedev întrebîndu-l asupra lumii unipolare. Rãspunzînd, presedintele rus îsi desfãsoarã conceptia sa, deja stiutã, despre imposibilitatea unei lumi de azi conduse de o singurã putere: SUA, desigur. Argumentul e însã nou. Dacã Mihail Sakasvilli n-ar fi avut în spate o singurã putere - SUA - n-ar fi intervenit militar în noaptea de 7 spre 8 august 2008 împotriva Osetiei de Sud. Fãrã a relua teza presedintelui rus, el ne dezvãluie însã un amãnunt senzational: primul semn al lumii multipolare dorite de Rusia e implicarea Uniunii Europene în rezolvarea crizei din Caucaz. Desigur, Nikolas Sarkozy n-o spune atît de direct. O spune însã mai pe ocolite mîndrindu-se cu acordul smuls de Uniunea Europeanã Rusiei. Potrivit Documentului, Rusia urmeazã sã se retragã din Georgia (nu însã si din Osetia de Sud si Abhazia), UE va trimite observatori în zona de conflict, situatia celor douã provincii va fi discutatã la Geneva în cadrul unei conferinte internationale.
Am urmãrit în direct conferinta pe F24, CNN-ul frantuzesc. Dupã reuniune, prezentatoarea s-a adresat invitatului în platou: un specialist al F24 în politicã internationalã. Domnul cu pricina, angajat al unui post guvernamental, s-a dedat la un veritabil imn înãltat lui Nicolas Sarkozy pentru reusita vizitei la Moscova. Amintind cã Moscova a acceptat retragerea trupelor sale din Georgia si prezenta observatorilor UE în zonã, comentatorul a dibuit pe loc o cedare a Rusiei în fata Europei Unite. Dupã cum spune fisa postului, domnul cu pricina e un specialist în relatii internationale. Nu însã si în Rusia. Dacã s-ar fi priceput cît de cît la Rusia, comentatorul si-ar fi dat seama cã Rusia a cîstigat pe toate fronturile:
1) A obtinut sã nu se retragã din Osetia de Sud si Abhazia.
Amintind, înainte de discutii, cã nu acceptã retragerea, Rusia a apelat la un vechi truc: exagerarea unor pretentii pentru a obtine ceea ce si-a dorit. Acceptînd retragerea din Georgia, a dat sentimentul unei concesii. O adevãratã concesie ar fi fost dacã se retrãgea si din cele douã republici separatiste.
2) A obtinut aducerea la o conferintã internationalã a chestiunii celor douã provincii. Georgia sustine cã ele fac parte din teritoriul ei national. Asa zic si occidentalii, proclamînd necesitatea de-a se respecta integritatea teritorialã a Georgiei. A promova chestiunea celor douã republici în planul unei conferinte internationale înseamnã a recunoaste implicit cã ele nu mai apartin Georgiei.
Cea mai mare victorie a Rusiei tine însã de un alt plan: cel al promovãrii unui alt partener decît SUA în chestiunea rezolvãrii unui litigiu. De la început, asezînd SUA în hotarele unei puteri implicate în conflict, Rusia a refuzat sã discute cu administratia americanã rezolvarea crizei. A admis însã Uniunea Europeanã. Ba mai mult, i-a fãcut unele concesii. Ceea ce a dat lui Nicolas Sarkozy posibilitatea de a vorbi despre un nou actor pe scena internationalã: Uniunea Europeanã. O lume multipolarã e cea în care mai multe puteri decid în chestiuni litigioase. Într-o lume dominatã de SUA, Uniunea Europeanã si Rusia au ajuns la o întelegere fãrã a tine cont de SUA. E o victorie doar a Moscovei?
Dacã ne gîndim la ambitiile UE de a avea o politicã externã proprie, credem cã e vorba si de o victorie a UE.

Articol afisat de 1394 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective