Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Santaj politic în Consiliul Local Roman

• dupã ce în comisie consilierii au aprobat înfiintarea celor trei noi societãti, în plen s-au abtinut sau au votat împotrivã • liberalii mai vor sã analizeze proiectele, iar social democratii vor sã discute „în cerc restrîns“ • primarul Leoreanu a replicat cã nu se va lãsa santajat si cã-i va convoca iar pe alesii locali pentru aprobarea înfiintãrii societãtilor •

Sedinta de joi a Consiliului Local s-a terminat mai repede decît era estimat, dar asta în conditiile în care vreo zece proiecte din cele 32 au fost retrase de primarul Laurentiu Leoreanu de pe ordinea de zi, dupã ce plenul s-a dovedit ostil propunerilor. Consilierii locali ai PSD au fãcut un tur de fortã, respingînd unele proiecte, încercînd sã demonstreze faptul cã majoritatea în Consiliul Local este relativã. De asemenea, liberalii si-au schimbat si ei atitudinea si au cerut timp pentru a analiza si mai bine unele proiecte, cum ar fi organigrama sau înfiintarea societãtilor Consiliului Local. Singurii care au sprijinit conducerea Primãriei au fost alesii de la PD-L, cîtiva de la PSD si PNDC-istul Sorin Cazan, care l-a încurajat permanent pe primarul Leoreanu.

Vorbãrie multã, voturi putine

Sedinta a debutat greoi, consilierul PNDC Sorin Cazan fiind campion la discutii si amendamente, desi nici una din propunerile sale nu a fost acceptatã de colegi. De exemplu, la o listã propusã legatã de numirea consilierilor si a unor oameni de afaceri în Consiliile de Administratie ale scolilor, alesul a propus, de la sine putere, ca Eugen Pãulet sã reprezinte Seminarul Ortodox, iar Dan Cãrpusor - Scoala de Artã. Dupã hohotele de rîs ale colegilor, amendamentul nu a trecut. La fel s-a întîmplat si cu propunerea de mãrire a numãrului de taxiuri de la 255 la 300, respinsã de colegi, sau cu cea de nu scumpi pretul la biletul de maxi taxi la 1,5 lei, declaratie catalogatã de colegi ca fiind populistã.
Foarte multe discutii s-au referit la legalitatea unor proiecte, fostul primar, consilierul PSD Dan Cãrpusor, atacînd de fiecare datã cînd a prins ocazia modul în care se respectã legislatia. O discutie aprinsã a fost pe modificarea bugetului, unde social democratii au cerut sã se urmãreascã cheltuirea banilor. De asemenea, în cazul amplasãrii unui panou publicitar, consilierii PSD au cerut organizarea unei licitatii, considerînd cã este vorba de concesionarea domeniului public. Juristii Primãriei au spus cã Primãria se asociazã direct cu firma si nu e nevoie de licitatie.

Organigrama cu bucluc si societãti noi... ioc

Proiectul legat de aprobarea noii organigrame a dat peste cap socotelile dinaintea sedintei. Dupã discutii si explicatii legate de cresterea numãrului de posturi si a cheltuielilor legate de personal, proiectul a trecut la limitã, cu 11 voturi, consilierii PNL, alãturi de sase dintre consilierii PSD, neaprobînd proiectul, exceptie fãcînd Dan Cãrpusor, care a avizat propunerea. Dacã la organigramã, consilierii au gãsit o cale comunã de comunicare, proiectele ce vizau înfiintarea celor trei societãti ale Consiliului Local si preluarea în cadrul lor a unor pãrti din patrimoniul AcvaServ au picat, formatiunea liberalã si cea social democratã abtinîndu-se de la vot. Refuzul l-a determinat pe primarul Leoreanu sã iasã la atac: „Nu cedez la nici un santaj. ÃŽn comisie ati aprobat proiectul, iar în plen - nu. Ne batem joc de romascani. Fiti transparenti si oferiti o explicatie. Nu subscriu la santaj“. Edilul a explicat cã va convoca o extraordinarã, sãptãmîna viitoare, si le-a cerut alesilor ca, în cazul în care nu sînt de acord cu varianta propusã, sã vinã cu alte propuneri, dar sã nu punã „bete-n roate“ degeaba. El a fost încurajat si de consilierul Cazan: „Sã nu cedati domnule primar. Au votat organigrama si v-au pus în cîrcã 200 de salariati!“.
Consilierul PSD Vasile Mocanu a propus, la finele sedintei, ca primarul sã cheme la el unu-doi consilieri la o „discutie restrînsã“, în care sã explice mai bine, „pentru cã probabil nu s-a înteles motivatia înfiintãrii acestor societãti“.

Caterincã pe banii contribuabililor

La punctul diverse, dupã douã ore de discutii aprinse, consilierii s-au relaxat, dorind sã-si spunã pãsul. Tot Sorin Cazan a deschis sirul discutiilor. Ironiile între Cazan si Cãrpusor din mandatul trecut au fost reluate, cei doi aruncîndu-si cu „eugenii versus pungi de nylon“ în fatã cînd a venit vorba de încurajarea fãcutã de fostul primar pentru ca la licitatii sã fie primite cu prioritate firmele din Roman. „O firmã din Roman se poate înscrie în alte orase la licitatii, dar, neoficial, nu va fi primitã. Firmele din Roman trebuie sã prospere, pentru a atrage bani la buget si pentru a sustine forta de muncã“, a spus Dan Cãrpusor. Replica lui Cazan a venit imediat: „Eu vreau la licitatii sã vinã si firme din alte orase. Dacã se întîmpla asta în trecut, poate aveam asfalt mai bun pe drumuri. Eu am participat la licitatii în alte orase“, declaratia fiind continuatã de Cãrpusor care i-a explicat consilierului cã nu vorbea de licitatii pe eugenii, fãcînd referire la o parte din activitatea de comert a consilierului Cazan. Acesta din urmã a atacat imediat firma sotiei primarului: „Poate vorbeati de pungile de nylon“.
ÃŽn continuare, Cazan i-a cerut primarului informatii legate de afisele unui circ, care, în opinia sa, sperie romascanii: „Sã se ia mãsuri cu circul, care a umplut stîlpii cu tot felul de animale sãlbatice si nu oferã o imagine bunã. Parcã sîntem în campania electoralã a animalelor, nu a politicienilor. Sînt oameni care se sperie de aceste animale“. Si liberalii au tinut sã ia cuvîntul, prin vocea consilierului Daniela Suman. Aceasta a declarat cã partidul pe care-l reprezintã nu vrea blocarea proiectelor, ci... doar o analizã mai bunã. „Noi nu spunem cã variantele nu sînt bune, ci vrem sã le studiem mai mult“, a spus consilierul Suman. Reamintim faptul cã proiectele sînt gata de sîmbãtã, iar sedinta a avut loc joi, consilierii avînd la dispozitie sase zile de studiu.

Articol afisat de 2104 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective