Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Parteneriat pentru parale europene

Parteneriat pentru parale europene

• primãria pietreanã vrea parteneriat cu Consiliul Judetean pentru restaurarea Curtii Domnesti, amenajarea pîrîului Cuejdi, consolidarea Directiei de Asistentã Socialã si a sediului FIC • în plan este si modernizarea centrului de plasament „Alexandru cel Bun“ •

Pe principiul „unde-s multi, puterea creste“, municipalitatea pietreanã si Consiliul Judetean vor sã se prindã parteneri într-un nou proiect, care sã aducã la Piatra Neamt cãruta cu bani europeni. Primãria are deja la activ cîteva proiecte depuse pentru finantare prin programele operationale, dar vrea sã extindã aria lor de acoperire si asupra unor clãdiri din zestrea CJ Neamt. Iar pentru asta trebuie parteneriat scris. Greul îl va duce municipalitatea, care deja a identificat segmentul de finantare pe care trebuie sã meargã ca sã obtinã banii: sprijinirea dezvoltãrii durabile a oraselor - poli urbani de crestere. Contributia localã e de 2% din valoarea eligibilã a proiectului, iar împãrtitã pe din douã pare mai acceptabilã. Restul banilor vor veni din Fondul European de Dezvoltare Regionalã si de la bugetul de stat. „Pentru a depune proiecte în cadrul acestei axe prioritare, municipiul Piatra Neamt elaboreazã planul integrat de dezvoltare urbanã. ÃŽn cadrul etapelor parcurse pentru întocmirea acestui document, a fost identificatã zona de actiune urbanã, respectiv zona centralã, în interiorul cãreia se doreste aplicarea proiectelor de dezvoltare. S-au avut în vedere atît nevoile de dezvoltare localã, cît si eligibilitatea activitãtilor, asa cum sînt ele descrise în ghidul solicitantului“, precizeazã Nicoleta Husaru, purtãtorul de cuvînt al primãriei.
Parteneriatul cu CJ Neamt a fost initiat de primãrie, urmeazã sã fie acceptat si de partea cealaltã. Dupã care se va trece la proiecte. Prima directie pe care vor sã meargã oficialii este reabilitarea infrastructurii urbane si îmbunãtãtirea serviciilor, inclusiv cele de transport. Asta presupune modernizarea spatiilor publice (strãzi, trotuare, piete, zone pietonale, poduri si pasaje, pasarele, etc.), dezvoltarea si modernizarea iluminatului public si a altor retele urbane, modernizarea si extinderea parcurilor, a grãdinilor publice, plus mai mult mobilier urban. Aici a fost trecut pasajul de peste Cuejdi, în zona Unic, la intersectia strãzilor Dacia si Piata Stefan cel Mare. Ar fi vorba de 200 de metri de platformã construitã peste pîrîu. O altã directie pe care vor sã meargã autoritãtile este restaurarea, consolidarea, protejarea si conservarea clãdirilor de patrimoniu si a celor în care se desfãsoarã activitãti culturale. Mergînd pînã la a le dota cu sisteme de comunicare si informare. Intrã aici zona Curtii Domnesti, cu Teatrul Tineretului, muzeele de Artã si de Etnografie, Beciul Domnesc, Turnul lui Stefan cel Mare. O parte din bani, cei pentru documentatie, sînt deja obtinuti.
O a treia linie pe care se merge este reabilitarea infrastructurii sociale. Se doreste reabilitarea mai multor clãdiri din Piatra Neamt, majoritatea din grija CJ Neamt, care oferã servicii sociale celor defavorizati. Este vorba aici în primul rînd de sediul Directiei de Asistentã Socialã, care trebuie consolidat si reabilitat. Apoi, mai este centrul de îngrijiri comunitare, Fundatia de ÃŽngrijiri Comunitare, care este în tutela CJ Neamt, este si monument istoric si are nevoie urgentã de consolidare, mai ales cã este clãdire cu bulinã rosie în caz de cutremur. O ultimã, dar nu din urmã, clãdire pe care vor sã o reabiliteze oficialii cu bani europeni este centrul de plasament „Alexandru cel Bun“, de asemenea aflat în proprietatea celor de la judet.

Articol afisat de 1797 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective