Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Imaginea de premier

Dacã votul uninominal rãmîne incert (ceva îmi spune cã în distileriile Cotrocenilor se pregãteste o loviturã!), decalarea prezidentialelor de parlamentare e certã la scrutinul din 30 noiembrie 2008. În aceste conditii, dupã cum am mai scris, rolul de locomotivã a partidului la parlamentare va reveni candidatului la postul de premier. De aici o realitate cu care se vor confrunta, inevitabil, strategii de campanie ai partidelor. Si anume, dacã la alegerile anterioare figuratia candidatilor la sefia guvernului a contat destul de putin în 2008, mai ales prin prezenta la nivel central, rolul candidatului va fi extrem de important. Suprapunerea prezidentialelor cu parlamentarele punea în umbrã personalitatea viitorului premier. Prim-planul campaniei revenea în covîrsitoare parte personalitãtii candidatului la presedintie. Acum campania va de posibilitatea afirmãrii depline a candidatului la functia de premier. Viitorul prim-ministru va deveni vedeta campaniei desfãsurate de un partid. De aici însã se va ivi o realitate nemaiîntîlnitã din 1990 pînã acum: rolul urias al personalitãtii celui desemnat drept candidat la functia de premier. Chiar dacã votul uninominal va reduce din influenta vedetei asupra procentajului obtinut de un partid, mai ales la nivel central, cu deosebire în dezbaterile de la televiziuni, prestatia candidatului la sefia guvernului va conta serios. De ce ar trebui sã se tinã cont înainte de toate în orientarea acestei prestatii? Evident de necesitatea ca personalitatea candidatului sã corespundã asteptãrilor electoratului în ce priveste functia de premier. Aceastã regulã a functionat si în cazul prezidentialelor de pînã acum. S-ar putea obiecta cã în toate campaniile pentru Cotroceni, candidatii au promis si chestiuni tinînd de prerogativele premierului. Da, asa e. Numai cã aceste promisiuni au corespuns asteptãrilor electoratului fatã de seful statului: un soi de Tãtuc bun la toate, un Ceausescu ales prin vot direct si universal.
În privinta premierului, electoratul are deja o imagine formatã. De la un candidat la functia de premier se asteaptã înainte de toate angajamente tinînd exclusiv de fisa postului. Nu credem cã electoratul va fi sensibil la planul politico-ideologic sau la cel de politicã externã. Pentru români, premierul e un soi de primar mai mare, un edil sef al României. Un enorm avantaj îl va avea Cãlin Popescu Tãriceanu. Premier în exercitiu, el are posibilitatea sã demonstreze în concret cum va fi si va actiona dupã ce va ajunge premier. Toate actele sale de prim-ministru de pînã la 30 noiembrie 2008 vor fi gesturi electorale. Si Theodor Stolojan e bine plasat din acest punct de vedere. Trece drept tehnocrat, dar mai ales drept om dintr-o bucatã. Prin raportare la aceastã exigentã, cel mai prost stã Mircea Geoanã. Dar, mai stii? Poate cã PSD se rãzgîndeste în privinta candidaturii sale.

Articol afisat de 1297 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective