Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãsmeritã PSD în Consiliul Judetean

Rãsmeritã PSD în Consiliul Judetean

• în sedinta de mîine, social-democratii se asteaptã la „discutii aprinse“ în legãturã cu plîngerile primarilor PSD, cu transparentizarea deciziilor presedintelui CJ, cu banii pentru drumurile judetene si cu cei din TVA pentru primãrii • „E clar cã în Consiliul Judetean se face o politicã proprie, a presedintelui si a PD-L“, sustine Ioan Munteanu, presedintele PSD • 26 de primari care s-au trezit cu bugetul subtiat au atacat hotãrîrea •

Fruntea judetului se zbate iar în chinuri. Social-democratii nemteni amenintã din nou cu pseudo-revolte, în sedinta de mîine, din cauza unor proiecte aflate pe ordinea de zi. Ioan Munteanu, liderul PSD Neamt, a declarat ieri cã sînt cel putin patru proiecte la care vor exista „discutii aprinse“, iar în cazul a trei din ele, alesii social-democrati vor face opozitie. Primul proiect explicat de Ioan Munteanu, se referã la anularea plîngerilor prealabile depuse de primarii PSD dupã ce li s-au luat bani din buget ca sã fie dati colegilor de la PD-L. Seful PSD Neamt spune cã Vasile Pruteanu „cu multã usurintã încearcã sã mute toatã vina asupra celor care au votat atunci hotãrîrea“. „Este legal, dar domnul presedinte uitã cã el a fost cel cu votul decisiv, al 18-lea. Noi vom continua actiunea în Contencios. Vreau sã cred totusi cã si ceilalti consilieri vor vota alãturi de noi la sedintã, sã realizeze cã, altfel, este posibil sã aducã de acasã cele 23 de miliarde de lei luate de la primarii PSD. Pentru cã hotãrîrea este nelegalã si abuzivã si vom cîstiga în instantã“, spune Ioan Munteanu. Al doilea proiect cu dichis pe masa CJ este initiat de social-democrati, dar acestia se asteaptã ca el sã fie contestat de pedelisti. Vizeazã transparenta decizionalã. PSD a gãsit trei articole în Legea 52/2003, care obligã autoritãtile locale sã dea cuvîntul invitatilor cînd are loc o sedintã publicã. PSD vrea sã treacã asta în regulamentul Consiliului Judetean, ca sã nu se mai întîmple ca data trecutã, cînd „s-a pus pumnul în gurã unor oameni care îi sînt egali domnului presedinte si mã refer aici la primarii PSD“, dupã cum a explicat Munteanu. Celelalte douã proiecte sînt legate de bani. Unul de fondurile alocate pentru drumurile judetene, celãlalt de TVA-ul care vine împãrtit primãriilor. PSD spune cu ironie cã „a avut grijã sã dea la fiecare cîte ceva, dar repartizãrile sînt «echitabile»“. „E clar cã în Consiliul Judetean Neamt se face o politicã proprie, a presedintelui si a PD-L, si cã toti ceilalti nu reprezintã nimic“, a conchis liderul social-democratilor nemteni. „Vreau sã-i aducem sã înteleagã cã nu se conduce ca pe vremea nu stiu cui si sã legea trebuie sã fie una si aceeasi si pentru putere si pentru opozitie“, a mai spus Ioan Munteanu.

Plîngerile prealabile ale primarilor PSD si PNL, respinse ca nefondate

Conducerea CJ Neamt a concluzionat cã plîngerile prealabile depuse de 26 de primari ai PartiduluI Social Democrat si ai Partidului National Liberal nu se justificã, fiind de pãrere cã modificarea hotãrîrii în baza cãreia la începutul anului fiecãrei unitãti administrativ-teritoriale i s-a alocat un buget s-a fãcut conform legii.
La ultima sedintã a CJ, care a avut loc spre sfîrsitul lunii trecute, printr-un proiect, initiat de cãtre presedintele Vasile Pruteanu, coincidentã sau nu, aproape tuturor primarilor pesedisti si a celor penelisti din judetul Neamt li s-a subtiat bugetul despre care au fost anuntati la începutul anului cã îl au la dispozitie pe parcursul lui 2008 pentru a finanta lucrãrile de salubrizate a unitãtilor de învãtãmînt, plata salariilor angajatilor din primãrii, asigurarea cofinantãrii unor proiecte cu fonduri europene, facturi curente, diverse achizitii, etc. Alesii locali care s-au trezit cã nu prea mai au bani în conturi au fãcut front comun, încercînd sã se apere. Legislatia în vigoare prevede cã în astfel de cazuri primarii au obligatia de a se adresa emitentului cu plîngeri prealabile, dupã care intenteazã proces. „Era culmea ca despre aceste plîngeri prealabile Consiliul Judetean sã fi spus cã au temei legal si sã le fi dat dreptate primarilor supãrati!“, a declarat consilierul judetean penelist Andrei Ignat.
„Potrivit prevederilor Legii 554/2004 a Contenciosului administrativ, orice persoanã care se considerã vãtãmatã într-un drept al sãu ori în interes legitim, de cãtre o autoritate publicã, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei care i-a fost cauzatã. (...) Persoana care se considerã vãtãmatã trebuie sã solicite autoritãtii publice emitente în termen de 30 de zile de la data comunicãrii actului. (...) ÃŽn ceea ce priveste actul normativ a cãrui revocare se cere, apreciem cã acesta a fost adoptat cu respectarea conditiilor cerute de lege si propunem mentinerea acestuia în forma aprobatã“, sînt de pãrere cei doi directori executivi din CJ, Neculai Cojocariu si Cristina Mititelu. Cei 26 de primari din ale cãrora bugete s-au luat bani pentru a fi directionati cãtre primãrii pedeliste sînt de la Bicazu Ardelean, Bicaz Chei, Bodesti, Boghicea, Cordun, Costisa, Ghindãoani, Grumãzesti, Girov, Hangu, Ion Creangã, Negresti, Pãstrãveni, Piatra Soimului, Pipirig, Rãzboieni, Rediu, Români, Sãbãoani, Sãvinesti, Tarcãu, Timisesti, Trifesti, Tibucani, Valea Ursului si Vãleni.

Articol afisat de 2179 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective