Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elitele de-a V-a, la „încorporare“

• ieri, cei 25 de elevi din familii sãrmane de la tarã au început un nou drum • ei au declarat cã urmînd gimnaziul si apoi liceul la oras vor reusi sã treacã peste conditia de „viitor tãran“ •

Emotii mari de tot, ieri, la Colegiul National de Informaticã, acolo unde într-o salã de clasã, la ora 9, s-au adunat cei 25 de elevi din mediul rural, de clasa a V-a, capabili de performantã, pãrintii lor si directorii scolilor din care provin. Desi ora anuntatã nu a fost respectatã din mai multe motive - imposibilitatea ajungerii la ora stabilitã a unui elev de la Poiana Teiului, musafirii pe care Inspectoratul Scolar îi avea de la Ministerul Educatiei si altii, dupã aproape 30 de minute de asteptãri, a început ceremonia. ÃŽn tot acest timp, copiii, gîtuiti de emotie, se uitau în stînga si în dreapa, încercînd sã-si identifice viitorii colegi si stînd lipiti de cele care le-au dat viatã. ÃŽn fond, sînt niste copii de 11-12 ani, care acum cîteva zile au aflat cã vor pleca de acasã, din familia lor nevoiasã, pentru cã au trecut cu bine de o evaluare. Dacã programul guvernamental va tine si nu va fi anulat în toamna urmãtoare pentru cã ar putea apãrea un nou Guvern dupã alegerile din toamnã, acesta ar putea reprezenta sansa unor copii buni de a urma scoli pe care nu le-ar putea frecventa fãrã a beneficia de o bursã. Anul acesta, cei 25 de copii - 15 bãieti si 10 fete, vor fi elevi la Info, reprezentînd a zecea generatie de clasa a V-a a acestei unitãti de învãtãmînt. „Copiii se vor bucura de un corp profesoral de exceptie, de o încadrare foarte bunã. Colegii mei au mai predat la gimnaziu, pentru cã de zece ani înfiintãm toamnã de toamnã clasa a V-a. Acesti copii vor studia, ca a doua limbã strãinã, germana. Prima va fi engleza. Dacã în cazul englezei vor fi testati pentru a se stabili nivelul de la care vor pleca, la germanã toti vor fi începãtori. ÃŽn cãmin le-au fost rezervate patru camere, douã pentru bãieti si douã pentru fete, complet mobilate cu piese noi, zugrãvite, parchetate, cu instalatie electricã nouã. ÃŽn fiecare camerã vor fi trei calculatoare, conectate la internet“, a declarat directorul adjunct al CNI, profesorul Vasile Diaconu. Diriginta celor 25 de copii este profesoara Tania Grigoriu.

Program „Scoalã dupã scoalã“

Dupã terminarea orelor din program, cei mai proaspeti elevi ai CNI vor intra într-un alt program, stabilit pe zile. Acesta se numeste „Scoalã dupã scoalã“ si presupune întîlniri cu cîte un profesor, în cîte o zi a sãptãmînii. Timpul rãmas dupã aceastã conlucrare cu dascãlii va fi petrecut cu pedagogii, oameni cu studii superioare, care i-ar putea ajuta la lectii, dacã va fi cazul. ÃŽn acest weekend, copiii, împãrtiti în grupuri, vor strãbate municipiul Piatra Neamt, pentru a vedea cîteva dintre obiectivele principale. „Ne bucurãm cã acesti copii au acest liber pentru a-si trasa un traiect în viatã. Le multumim pãrintilor cã au acceptat oferta, cadrelor didactice pentru cã vor lucra cu ei, iar lor le urãm mult succes si sãnãtate“, a declarat inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu.
Cei 25 de elevi din mediul rural, care au rezultate deosebite la învãtãturã, provin din familii care nu au posibilitãti financiare. Ei vor urma cursurile gimnaziale si liceale în cadrul unui program „sponsorizat“ de Guvernul României. Din 70 de elevi care s-au arãtat interesati sã beneficieze de aceastã bursã, în cazul a patru s-au respins dosarele pentru cã veniturile familiilor din care provin depãseau limita maximã admisã. Asa cã au fost evaluati din punct de vedere al cunostintelor dobîndite si psihologic, 66 de copii care au terminat clasa a IV-a si pentru care învãtãtorii au fãcut recomandãri cã sînt capabili de performantã scolarã. Dintre acestia, au fost alesi cei mai buni 25. Elevii declarati admisi provin de la Pildesti, Stefan cel Mare, Crãcãoani, Piatra Soimului, Bîrgãuani (trei selectati), Bîra (doi selectati), Tãmãseni, Sãbãoani, Secuieni, Pipirig, Negresti, Dochia, Agapia, Bãltãtesti, Pîngãrati, Poiana Teiului, Secuieni, Zãnesti, Podoleni, Tupilati, Sãvinesti si Vãleni. Bursa guvernamentalã de care vor beneficia ei pe perioada anilor de studiu va acoperi cheltuielile cu cazarea, masa si cheltuielile scolare. ÃŽn ciuda vîrstei mici, copiii care au venit ieri la Info au declarat cã urmînd acest liceu au posibilitatea de a ajunge oameni învãtati, lucru imposibiul de realizat dacã n-ar fi spijiniti financiar într-un fel.

Articol afisat de 1319 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective