Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 20 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sclavii consumului

Vineri, pe la sase seara, Focsani, zi de 15 din lunã. În drum spre Gãgesti mã opresc la supermarketul de curînd asezat la marginea orasului, pe soseaua de centurã, pe dreapta, cum te duci spre Bacãu. Trebuie sã iau ceva provizii pentru cît voi sta acasã. Nici un cãrut la locurile stiute ca fiind pline de obicei. Parcarea, în schimb, dã peste margini de atîtea masini. Cînd sã intru mã opreste cineva.
Pretul popularitãtii dobîndite prin aparitia searã de searã la TV.
-Nu mai intrati, domnule Cristoiu! La casã e o coadã de vreo douã ore. Mã nedumeresc suficient de convingãtor pentru ca binevoitorul sã-si dea seama cã e nevoie de o explicatie. Azi, 15 ale lunii, e zi de salariu în Focsani. Aproape tot orasul, de cum a luat leafa, a dat fuga la supermarket. Nu mai e nevoie sã merg mai departe cu taifasul. Stiu ce se va întîmpla. Vor cumpãra fel de fel de prostii, sedusi de etichetele de pe rafturile asezate de o parte si de alta a coridoarelor largi. Îsi vor burdusi portbagajul cu fleacuri. A doua zi, treziti din betia shoppingului, vor realiza cã nu mai au nici un ban. Si vor începe sã bombãne împotriva nedreptãtii din România si, mai ales, sã se jeluiascã, pentru cã sînt constrînsi sã tragã mîta de coadã. Mi-am amintit scena asta într-o searã, nu demult, cînd am mers dupã cumpãrãturi la supermarketul de la Unirii, în Bucuresti.
Rãmîi stupefiat vãzînd balamucul de la supermarket. Sute de oameni împing cãrucioarele printre rafturi, fac cozi la casã, îsi umplu cu vîrf si îndesat vehiculele, se ciocnesc unii de altii, loviti de o incredibilã patimã a cumpãratului cu orice pret. Toti strãinii nimeriti pe aceste meleaguri sînt descumpãniti de aglomeratiile de la supermarketuri. ÃŽn Bucuresti si în împrejurimi s-au deschis numeroase complexe comerciale. Altele sînt pe cale sã se deschidã. Toate sînt arhipline. ÃŽn Occident, nu vei întîlni un astfel de fenomen. Cum se explicã el la noi? Prin natura eminamente nechibzuitã a românului. Ca si în trãirile interioare, unde ard cu vîlvãtaie o zi, dupã care se rãcesc inevitabil, românii nu stiu sã-si orînduiascã viata pe termen lung. Chiar din debutul anului, occidentalul îsi împarte banii pentru toate cele 365 de zile. Atîta pentru mîncare, atîta pentru benzina masinii, atîta pentru concediu. Orice cumpãrãturã mai deosebitã ca pret e chibzuitã îndelung. De unde luãm banii pentru a putea plãti?! Românul e strãin de o asemenea chibzuintã. Rob al clipei, dar mai ales discipol al Norocului, al ÃŽntîmplãrii, el face credit cu buletinul pentru a-si lua, inconstient, televizor, masinã de spãlat, combinã muzicalã si computer lui ãla micu’. Orice credit trebuie rambursat. Se gîndeste românul la asta? Nici vorbã. Orizontul lui nu trece de ziua de azi.
E fericit cã poate lua atît de usor banii si, evident, cã îi poate prãpãdi în doi timpi si trei miscãri. Cotropit de bucuria clipei prezente, nici nu-i trece prin cap cã va trebui sã dea banii înapoi si cu dobîndã.
Dacã îi amintesti asta, se uitã la tine lung, semn cã nu pricepe de loc avertismentul. Dacã insisti, îti va rãspunde cu un dat din mînã semnificativ: Om trãi si om vedea!

Articol afisat de 1325 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective