Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 20 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sclavii consumului

Vineri, pe la sase seara, Focsani, zi de 15 din lună. În drum spre Găgesti mă opresc la supermarketul de curînd asezat la marginea orasului, pe soseaua de centură, pe dreapta, cum te duci spre Bacău. Trebuie să iau ceva provizii pentru cît voi sta acasă. Nici un cărut la locurile stiute ca fiind pline de obicei. Parcarea, în schimb, dă peste margini de atîtea masini. Cînd să intru mă opreste cineva.
Pretul popularitătii dobîndite prin aparitia seară de seară la TV.
-Nu mai intrati, domnule Cristoiu! La casă e o coadă de vreo două ore. Mă nedumeresc suficient de convingător pentru ca binevoitorul să-si dea seama că e nevoie de o explicatie. Azi, 15 ale lunii, e zi de salariu în Focsani. Aproape tot orasul, de cum a luat leafa, a dat fuga la supermarket. Nu mai e nevoie să merg mai departe cu taifasul. Stiu ce se va întîmpla. Vor cumpăra fel de fel de prostii, sedusi de etichetele de pe rafturile asezate de o parte si de alta a coridoarelor largi. Îsi vor burdusi portbagajul cu fleacuri. A doua zi, treziti din betia shoppingului, vor realiza că nu mai au nici un ban. Si vor începe să bombăne împotriva nedreptătii din România si, mai ales, să se jeluiască, pentru că sînt constrînsi să tragă mîta de coadă. Mi-am amintit scena asta într-o seară, nu demult, cînd am mers după cumpărături la supermarketul de la Unirii, în Bucuresti.
Rămîi stupefiat văzînd balamucul de la supermarket. Sute de oameni împing cărucioarele printre rafturi, fac cozi la casă, îsi umplu cu vîrf si îndesat vehiculele, se ciocnesc unii de altii, loviti de o incredibilă patimă a cumpăratului cu orice pret. Toti străinii nimeriti pe aceste meleaguri sînt descumpăniti de aglomeratiile de la supermarketuri. În Bucuresti si în împrejurimi s-au deschis numeroase complexe comerciale. Altele sînt pe cale să se deschidă. Toate sînt arhipline. În Occident, nu vei întîlni un astfel de fenomen. Cum se explică el la noi? Prin natura eminamente nechibzuită a românului. Ca si în trăirile interioare, unde ard cu vîlvătaie o zi, după care se răcesc inevitabil, românii nu stiu să-si orînduiască viata pe termen lung. Chiar din debutul anului, occidentalul îsi împarte banii pentru toate cele 365 de zile. Atîta pentru mîncare, atîta pentru benzina masinii, atîta pentru concediu. Orice cumpărătură mai deosebită ca pret e chibzuită îndelung. De unde luăm banii pentru a putea plăti?! Românul e străin de o asemenea chibzuintă. Rob al clipei, dar mai ales discipol al Norocului, al Întîmplării, el face credit cu buletinul pentru a-si lua, inconstient, televizor, masină de spălat, combină muzicală si computer lui ăla micu’. Orice credit trebuie rambursat. Se gîndeste românul la asta? Nici vorbă. Orizontul lui nu trece de ziua de azi.
E fericit că poate lua atît de usor banii si, evident, că îi poate prăpădi în doi timpi si trei miscări. Cotropit de bucuria clipei prezente, nici nu-i trece prin cap că va trebui să dea banii înapoi si cu dobîndă.
Dacă îi amintesti asta, se uită la tine lung, semn că nu pricepe de loc avertismentul. Dacă insisti, îti va răspunde cu un dat din mînă semnificativ: Om trăi si om vedea!

Articol afisat de 1067 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective