Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Acasã“... la sinistrati

„Acasã“... la sinistrati

• multi dintre sinistratii din Recea se tem cã vor face iarna tot în containere • altii sînt optimisti si „pun osul“ la treabã • „cîrcotasii“ se plîng cã au cumpãrat tablã, cuie, sîrmã din banii lor • primarul comunei Ion Creangã, Petricã Prichici, considerã cã nemultumirile sînt fãrã suport real •

Starea de spirit a sinistratilor din satul Recea, comuna Ion Creangã, este diferitã, unii sînt optimisti cã vor intra în noile case pînã la 15 noiembrie, iar altii se tem cã vor ierna tot în containere, în pofida promisiunilor administratiei locale si a Guvernului. Zilele trecute, într-o dimineatã, pe la 8.30, l-am gãsit în „bãtãturã“ pe sotii Constantin care dãdeau o mînã de ajutor constructorilor. Constantin Constantin, capul familiei, s-a declarat multumit de stadiul lucrãrilor si a mãrturisit cã abia asteaptã sã se mute în casã nouã. „Mai ajutãm si noi pe acesti oameni care ne ridicã casa. Dacã vrem sã nu ne apuce iarna trebuie sã zorim sã terminãm mãcar o camerã. Am primit ajutoare, am primit si bani, sper cã pe 15 noiembrie sã ne putem muta în casã. Nora mea are un copil de douã luni si jumãtate si are nevoie de cãldurã si conditii bune de locuit. Nu mai locuim în container, am amenajat în sopron un loc unde dorm, împreunã cu sotia mea. Dumnezeu a dat sã mai avem cîteva pãsãri si animale prin curte. Dacã vrem ca aceasta sã «nu plece dupã altii», adicã sã fie furate, trebuie sã le pãzim cum putem“, a declarat Constantin Constantin. Acesta a spus cã noua locuinta, peste ceva timp, va suferi modificãri. „Dacã ne va ajuta Dumnezeu, vom mai adãuga o camerã, douã, pentru a face casa mai încãpãtoare. Cu muncã se pot realiza multe. Nu vine nimic din senin. Dacã voi fi sãnãtos si eu si baba le vom rãzbate pe toate. Asa dupã cum a fost fãcutã fundatia si temelia la noua casã sper sã nu mai avem probleme cu Siretul“, s-a arãtat încrezãtor, capul familiei Constantin.

„Ce fel de ajutor avem de la Guvern“?

ÃŽn fata unui container, un bãrbat plinut trãgea dintr-o tigarã si privea scrutãtor spre locul unde constructorii îi ridicã casa. ÃŽnsã acolo nu se vede nici urmã de miscare. „Trãim doar din ajutorul social si alocatia celor trei copii. Este greu sã ne descurcãm. Au venit constructorii si mi-au spus cã dacã nu cumpãr cuie, tablã, suruburi si sîrmã nu va mai lucra nimeni la casã. Cel fel de ajutor avem de la Guvern sau de la autoritãtile locale? ÃŽn container este frig, n-avem cum sã facem si noi o baie. De copii trebuie sã ai grijã sã nu rãceascã. Mã tem cã o sã ne apuce iarna înghesuiti tot în container. ÃŽn plus, dupã ce va fi gata casa, trebuie sã o tencuim noi si la interior si la exterior. Apoi, mai cauti 15 milioane sã-ti cumperi cahle de teracotã pentru o sobã. Firma pune numai cosurile pe casã“, s-a lamentat Vasile Nistor. Anica Banyas, pensionarã, s-a împãcat cu ideea cã a cumpãrat unele materiale de constructie, însã se teme cã iarna bate la usã, iar ea si cu Mihai, sotul, nu vor avea putere de a termina ceea ce va mai rãmîne de fãcut la casã. „Am dat trei milioane pe 12 coli de tablã, un milion pe suruburi, un milion pe cuie si sîrmã si 400.000 de lei pe var. N-ar fi o problemã pentru noi, deoarece eu si bãrbatul meu avem o pensie si ne descurcãm. Am zis cã e bine si cã promisiunile celor mai mari vor fi împlinite. ÃŽnsã iarna bate la usã, iar noi stãm tot în frig, în containere. Cã am cheltuit niste bani, nu-i mare bai, în fond este pentru locuinta noastrã. Mai rãu este pentru alti oameni care n-au cu ce se descurca si nimeni nu se uitã la ei“, a spus din ofurile ei, Anica Banyas.

Locuintã „confort sporit“

ÃŽn spatele containerelor, de la marginea drumului din Recea, pe un teren viran, sub cerul liber, trona un pat acoperit cu niste „hante“. La piciorul patului, se zãrea un pet de doi litri, cu ceva lichid, în interior. Un cãtelandru, cu ochii abia mijiti, încerca neputincios sã se catere în pat. Pe o frînghie agãtatã între doi pari, niste haine groase puse la uscat. Am aflat de la Anica Banyas cã „apartamentul confort sporit cinci stele“ sub cerul liber este a unui localnic, Constantin Dãnilã, în vîrstã de 63 de ani. „Vai de capul lui, copiii l-au «ajutat» sã-si vîndã casa si via. Omul a dat în patima bãuturii si vinde tot ce-i cade la mînã. A mai primit ajutoare, tot a vîndut pentru bãuturã. Cînd va veni înghetul, acest om moare sub cerul liber, dacã nu-l ajutã nimeni. Cînd a plouat peste noapte a fost vai de el. Apa i-a udat toate hainele, iar acum le-a pus la uscat. Are un bãiat aici în sat, însã nici nu vrea sã-l vadã. ÃŽn aceastã dimineatã este plecat probabil, la praznic, în sat“, a spus Anica Banyas.
Primarul comunei Ion Creangã s-a declarat nemultumit de plîngerile oamenilor, considerîndu-le exagerate. „Toate cele 37 de familii sinistrate au primit ajutoare în bani, aparaturã casnicã, mobilã, iar acum nimeni nu mai recunoaste nimic. ÃŽntelegerea cu firma constructoare a fost ca pînã la 15 noiembrie casele sã fie ridicate pînã la tencuialã. Tencuiala cade în sarcina fiecãrei familii. ÃŽnsã sînt multi care stau cu bratele încrucisate si asteaptã ca autoritãtile sã le rezolve toate problemele. Vasile Nistor, care s-a plîns cã nu mai lucreazã nimeni la casa lui, din cauzã cã n-a cumpãrat sîrmã si cuie, n-a fost în stare sã-si batã niste tãrusi pentru fundatie. A spus cã nu-i treaba lui, ci a firmei constructoare. Fiecare familie a primit de la primãrie materiale suficiente pentru casã. ÃŽn fond, dacã mai cumpãrã cîteva cuie si cîtiva metri de sîrmã, tot pentru binele acestora este. Am înteles greutãtile familiei Nistor, însã nu pot fi nepãsãtor cînd vãd cã omul preferã sã fumeze si sã astepte ca altii sã-i ridice casa. Nu înteleg deloc aceastã atitudine“, a spus primarul Petricã Prichici. ÃŽn privinta „sinistratului de circumstantã“, Dãnilã, seful executivului local a precizat cã acestui om i-au fost oferite mai multe sanse, însã bãutura a fost cea care l-a adus în stadiul actual. „Personal, i-am dat o camerã la mine acasã, într-o anexã, însã s-a apucat de bãut si de alte prostii. Copiii, probabil, nu-l recunosc tot din aceastã cauzã. Cînd va fi eliberat primul container, acesta va fi atribuit lui Constantin Dãnilã. Avem mãcar obligatia moralã de a nu-l lãsa sã moarã în frig“, a precizat primul gospodar al comunei Ion Creangã. Primarul Petricã Prichici a încheiat spunînd cã are la dispozitie suma de 160 de milioane, donate de la niste biserici, pe care o va folosi tot în folosul unor sinistrati. „Din acesti bani intentionez sã tencuiesc casele unor familii care nu au putere de muncã sau sînt mai nevoiasi si în vîrstã. Printre familiile vizate, va fi si familia Banyas“, a conchis seful administratiei publice locale din Ion Creangã.

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective