Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Din ce în ce mai bolnavi

rezultatele analizelor gratuite efectuate în cadrul programului de evaluare a sãnãtãtii aratã cã nemtenii sînt destul de bolnavi • au beneficiat de investigatii 312.903 persoane, suspiciuni legate de probleme majore ale sãnãtãtii fiind în 271.234 de cazuri • 70% sînt predispusi la diabet, 20% la afectiuni cardio-vasculare grave, iar 10 % riscã sã se îmbolnãveascã de cancer • în primele nouã luni au fost luate în evidentã 1.289 de cazuri noi de cancer • în functie de localizarea tumorii, pe primele locuri se aflã cancerul gastric, pulmonar si de sîn •

Sãnãtatea nemtenilor se subrezeste pe zi ce trece, iar viata le este amenintatã de boli extrem de grave. Rezultatele investigatiilor efectuate în cadrul Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate (PNESS) din iulie 2007 pînã în septembrie 2008, au scos la ivealã cã o bunã parte dintre locuitorii judetului prezintã risc major de a se îmbolnãvi de diabet, cancer, afectiuni cardiovasculare, boli renale. Potrivit raportãrilor fãcute de cãtre medicii de familie din judet, precum si de cãtre cele zece laboratoare aflate în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, în intervalul de referintã au beneficiat de investigatii în cadrul acestui program de sãnãtate 312.903 persoane, înscrise dar si neînscrise pe listele de pacienti. Întrucît consultatiile generale au generat suspiciuni legate de probleme majore ale sãnãtãtii pacientilor, la 271.234 dintre acestia li s-au recomandat analize de laborator, respectiv, investgatii radiologice. Dacã o parte dintre pacienti fie s-au speriat, fie au luat în derîdere temerile medicilor de familie, 238.348 de persoane au manifestat interes pentru starea lor de sãnãtate si au profitat de sansa de a afla pe unde si ce hibã au. Astfel, în primele 15 luni ale PNESS au fost efectuate 1.497.984 de analize de laborator, ecografii, radioscopii, radiagrafii, tomografii, etc. Din totalul persoanelor evaluate la risc, pe cîteva mari si importante categorii boli, 3.313 au fost diagnosticate cu afectiuni grave, iar circa 40 % au aflat cã prezintã risc major de a se îmbolnãvi. Circa 70% din totalul persoanelor evaluate, adicã 98.304 sînt amenintate de diabet zaharat, 20%, mai exact, 27.714 prezintã risc de a se îmbolnãvi de afectiuni cardio-vasculare, iar 10%, mai exact, 9.834 sînt amenintate de cancer.

Peste 1.200 de nemteni diagnosticati cu cancer în primele nouã luni

ÃŽn functie de localizarea tumorii, pe primul loc se aflã cancerul uterin - 4.896 de posibile îmbolnãviri, urmat de cel de sîn - 2184, de col - 1.796 si colono-rectal - 985. ÃŽn primele nouã luni ale anului, în Neamt, au fost luate în evidentã 1.289 de cazuri noi de cancer. Cei mai multi dintre pacientii diagnosticati anul acesta au tumori gastrice, pulmonare si de sîn. „ÃŽn urma evaluãrilor de bilant efectuate de medicii de familie în cadrul Programului de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate, fiind suspectate de cancer mamar, s-au prezentat la consult de specialitate în sectiile oncologie multe paciente în cazul cãrora s-au confirmat tumori de sîn. Au fost înregistrate si multe cazuri de pacienti cu grave anemii, în cazul cãrora s-a dovedit a fi vorba despre tumori digestive. Multi dintre acesti pacienti au fost trimisi de cãtre medicii de familie direct în clinicile universitare, unde de asemenea, s-au confirmat cancere în stadiu avansat. Se poate spune cã acest program derulat de 15 luni încoace s-a dovedit util, în sensul cã adresabilitatea populatiei a fost mai mare. Asta demonstreazã o datã în plus cã se impune efectuarea investigatiilor în masã privind depistarea cancerului de col, a aceluia uterin sau colono-rectal. Aceasta ar trebui sã fie urmarea fireascã a Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate. Pe de altã parte, la nivel local, se impune înfiintarea unei unitãti de radioterapie. Multi dintre pacienti nu au posibilitãti materiale sã meargã la radioterapie în centrele universitare si e mare pãcat, cã din acest motiv se pierd destule vieti“, a declarat doctor Doinita Vararu Gavrilescu, coordonator al Programului Oncologie la nivelului judetului Neamt.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Daniela Marcoci, director adjunct al Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, întrucît patologia oncologicã este una dintre cele mai costisitoare, ministerul de resort are în vedere continuarea Programului National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate în sensul serviciilor medicale axate strict pe acest tip de boli.
Pentru a beneficia de investigatii în cadrul PNESS, nemtenii trebuie sã se prezinte la medicul de familie cu talonul primit în plic de la Ministerul Sãnãtãtii. La efectuarea acestor analize gratuite au dreptul si persoanele care nu au calitatea de asigurat pentru sãnãtate. Cum acest program a fost prelungit pînã la sfîrsitul acestui an, persoanele care au primit talonul acasã si nu s-au prezentat la medicul de familie, o pot face de acum încolo, iar acelea care nu l-au primit se pot interesa la sediul Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, ori la sediul primãriei din localitatea de domiciliu. Din ordinul conducerii ministerului de resort, cele peste 60.000 de taloane care au ajuns la sediul forului plãtitor au fost sortate pe localitãti, fiind apoi începutã distribuirea lor cãtre administratiile locale din judet. Zilnic, echipe ale CAS Neamt se deplaseazã în teritoriu pentru a duce plicurile cu taloane de analize gratuite la destinatari.

Articol afisat de 1793 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective