Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Douã note pe fiecare tezã cu subiect unic

• anul acesta, primul evaluator al tezelor cu subiect unic va fi profesorul de la clasã • apoi cel din centru • nota finalã va fi media aritmeticã a celor douã •

Directorii scolilor nemtene au aflat, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, care sînt noutãtile referitoare la organizarea si desfãsurarea tezelor cu subiecte unice. Profesorul Grigorutã Oniciuc, inspector scolar general adjunct, a declarat cã, în mediul rural, tezele cu subiect unic se vor da în fiecare unitate în care existã clase de a VII-a si a VIII-a, în care sînt peste zece elevi. „ÃŽn fiecare astfel de scoalã se va constitui comisie, cu presedinte propriu. Acele cadre didactice care au rude în concurs nu pot sub nici o formã sã facã parte din comisie, nici în scoala cu personalitate juridicã si nici în structuri. Evaluarea tezelor se va face de aceastã datã mai întîi în scoalã, de cãtre profesorul de la clasã. Aceasta va fi prima notã. Ulterior tezele vor fi duse în centre de evaluare - vor fi 25 de astfel de centre în judet - si acolo vor fi corectate de cãtre cadre didactice care au urmat cursurile de evaluare organizare de cãtre Casa Corpului Didactic. Nota finalã va fi nota calculatã ca media aritmeticã, cu douã zecimale, fãrã rotunjire, care se va lua în seamã la admiterea în clasa a IX-a. ÃŽn catalog se va trece nota rotunjitã. Nu vrem sã ne trezim cã vor fi diferente între prima si a doua notã mai mari de un punct si de aceea atrag atentia cã directorul are o foarte mare responsabilitate pentru asigurarea corectitudinii. Dacã se va întîmpla sã nu fie profesori care sã corecteze, vom apela si la colegii metodisti. Mare atentie la asistentii din sãli. Dacã ei nu îsi vor face treaba, ne vom trezi cu teze care seamãnã între ele foarte mult. Vom posta pe site-ul Inspectoratului Scolar Neamt unitãtile scolare care la clase vor avea, la cele trei-patru discipline la care se sustin tezele cu subiecte unice media mai micã de cinci, iar dacã se consultã cataloagele se va vedea o medie de sapte, opt“, a declarat presedintele comisiei judetene care se va ocupa de desfãsurarea tezelor cu subiecte unice, profesorul Grigorutã Oniciuc.

Directorii, la dat cu subsemnatul

Pentru a se lua o marjã de sigurantã cã metodologia în privinta acestor lucrãri va fi respectatã, pînã miercuri, 12 noiembrie, directorii scolilor din Neamt vor trimite prin fax, la inspectorat, o declaratie pe propria rãspundere cã toti cei implicati în desfãsurarea tezelor - membri, asistenti si evaluatori - nu au rude în concurs. Se acceptã ca asistenta la teze sã fie asiguratã de cãtre educatoare sau învãtãtori, sau de cãtre alte cadre didactice din unitate, care nu predau obiectele la care se sustine evaluarea si nici nu asigurã corectura. Numãrul de membri ai comisiei variazã între unu si patru, în functie de numãrul de clase. Primul evaluator va fi profesorul clasei, care va fi înlocuit, cu avizul comisiei judetene, dacã are rude în concurs. ÃŽn sãli, elevii se vor aseza pe clase, în ordine alfabeticã. Lucrãrile se vor da pe tipizate, care se vor completa de cãtre elevi si apoi se vor stampila, dar fãrã a se semna de cãtre director. „Este interzis sã se divulge aspecte constatate în lucrãri, acele «perle», continutul tezelor fiind considerat «secret de serviciu». Pe perioada sustinerii ori corectãrii lucrãrilor nu intrã nimeni în scoalã. Spre deosebire de anul trecut, de aceastã datã contestatiile vor fi semnate si de cãtre pãrinti, nu doar de elevi. Tezele se pãstreazã în arhiva scolii coordonatoare timp de doi ani“, a spus inspectorul scolar Camelia Neta.
Durata unei teze este de 120 de minute. Acest interval va fi depãsit în cazul copiilor cu deficiente, dacã problemele acestora vor fi dovedite cu certificat medical în original, valabil în acest an. Si în cazul în care vreun elev trebuie sã dicteze rãspunsul la subiecte unei persoane, el fiind în imposibilitate de a scrie, trebuie adusã al ISJ adeverintã de cãtre directorul scolii unde acesta este înscris. Pînã acum s-au primit deja patru astfel de dosare de la Grumãzesti, Roman Musat si douã de la Zãnesti.
Evaluarea tezelor în scoalã nu va depãsi trei zile, iar în centru, patru. Calendarul permite ca în centre corectarea sã se facã în zilele de week-end, astfel cã profesorii evaluatori nu vor fi scosi de la ore. Mai trebuie precizat faptul cã încã nu se stie dacã este interzis ca în scoalã sã corecteze profesori necalificati (dacã acesta este statutul profesorilor de la clasã), dar acest rãspuns va fi aflat de cãtre conducerea ISJ Neamt, marti, 11 noiembrie, la o întîlnire la MECT. Se sperã cã totusi se va stabili ca notele sã fie date de cãtre profesionisti, fie ei si pensionari, care automat sînt calificati. Nu se va da însã dezlegare sã corecteze la geografie un profesor care toatã viata a predat istorie, desi are dublã specializare, si nici invers. Elevii cu cerinte educationale speciale cuprinsi în scolile de masã sînt oligati sã dea teze cu subiecte unice, în vreme ce acei din scolile speciale, nu.

Articol afisat de 2173 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective