Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ÃŽn Neamt am dat lovituri numai la granguri“

„ÃŽn Neamt am dat lovituri numai la granguri“

• spune tîlharul Ioan Purice, „cazat“ în Penitenciarul Bacãu • temutul infractor povesteste cum a tîlhãrit afaceristi nemteni renumiti • tentativa de evadare din arestul IJP Neamt i-a fost dejucatã de un geam de la fereastra celulei • „banii pe care i-am fãcut, i-am cheltuit pe distractii si pentru sãnãtatea mamei mele“, declarã Purice • într-o zi ar vrea s-o ia de la zero •

Temutul tîlhar Ioan Purice, în prezent încarcerat în Penitenciarul de Maximã Sigurantã Bacãu, unde urmeazã sã ispãseascã ani grei de închisoare, a acceptat sã povesteascã cum, împreunã cu un amic, Cristian Duhalmã, a tîlhãrit oameni de afaceri din Neamt. Infractorul a fost de acord sã povesteascã si despre activitatea infractionalã din tãrile Uniunii Europene, unde a dat nenumãrate lovituri. ÃŽn ceea ce priveste jaful comis împotriva afaceristilor nemteni am decis sã nu le facem public numele, victimele avînd suficient de suferit de pe urma celor întîmplate. „ÃŽn Neamt am dat lovituri numai la granguri. Chiar din casa unui afacerist de acolo am luat o casetã înregistratã pe care, dacã o ascultai, sesizai cã erau numai lucruri penale. A fost prima datã cînd am folosit cagulele. Am luat de la un afacerist o colectie de icoane care era asiguratã. I le-am dat unuia de la o pensiune, fãrã bani, pentru cã stiam cã e credincios. I le-am fãcut cadou, pentru cã am vrut sã le dau cu bani, dar nu m-am înteles la pret si m-am supãrat. L-am pîndit pe om vreo lunã, pînã cînd i-am stiut programul foarte bine. Nu-l cunosteam, însã aflasem cã are niste firme. Are o vilã gen castel, cu douã curti, douã garaje, casã cu sistem de alarmã, senzori de miscare peste tot. Numai cu materialele pe care le bãgase într-un zid de sustinere, construiai trei blocuri. Ce mai, era occident curat la el în curte. l-am supravegheat dintr-o vilã neterminatã, care se afla în apropiere. Nu m-a vãzut absolut nimeni. ÃŽi aflasem programul si stiam cã sotia pleca prima, dupã care el. Aveau douã garaje si am decis sã-l atacãm cînd iesea din garaj. ÃŽntr-o dimineatã, l-am asteptat sã iasã. Culmea este cã tocmai atunci nu a iesit din garaj, ci de pe niste scãri. Cînd m-a vãzut s-a blocat. E momentul în care si victimei, dar si infractorului îi este teamã. Stiam cã are pistol si am stat si m-am gîndit bine ce sã fac. Dacã fugeam mã împusca, asa cã l-am atacat. Tovarãsul meu, Cristi Duhalmã, a fugit, însã eu am urcat dupã el. L-am pus jos, l-am imobilizat si i-am dat un spray paralizant în fatã. Nu l-am lovit. I-am spus: stai cuminte, cã nu-ti fac nimic. I-am luat telecomanzile de la alarmã si i-am cerut sã deschidã seiful, dupã care l-am strigat pe Duhalmã. A venit cu un baston si a început sã strige la victimã cã o omoarã, cã-i rupe gîtul, însã nu l-am lãsat sã-l loveascã. Am mers sus cu el, a deschis seiful, am luat banii si am plecat, pentru cã stiam cã a sunat la firma de pazã“, povesteste Purice.
La putin timp de la comiterea acestei fapte, Purice, împreunã cu un complice au mai dat o loviturã, sotia unui afacerist fiind la un pas de moarte. Nu mult dupã asta, infractorii au fost prinsi în urma unui flagrant desfãsurat în Bacãu.

Tentativã de evadare esuatã

Dupã numai cîteva zile de stat în celulã, lui Purice i s-a fãcut dor de libertate. Cu ajutorul unei platbad, smulse de la un pat din celulã, el a reusit sã desloce gratiile de la fereastrã, însã a fost prins la timp de politisti. „Am fost arestat la Bacãu si adus la Piatra Neamt, în Arestul Politiei. Gîndindu-mã la mama si la ce am lãsat afarã, am vrut sã evadez. Am avut sansa sã plec si am simtit cã puteam. Nesansa mea a fost cã a cãzut un geam. Nu am pregãtit nimic. Am vãzut cã se poate evada si am încercat. Am dislocat gratiile, am scos plasa de la geam, iar atunci a cãzut geamul exterior si a fãcut zgomot si asa am fost auzit. Acum nu as mai încerca sã evadez, pentru cã dacã sînt prins pedeapsa se adunã la condamnarea pe care o am. Am condamnãri de 10 ani, 9 ani, 8 ani, 4 ani. Sînt multe, cã nici eu nu le mai stiu, însã adunate ies cîteva sute de ani. ÃŽn 1983, prin metoda ademenirii, comiteam 20-30 de fapte pe zi. Am luat atunci maxim de pedeapsa. Cred cã am executat peste 20 de ani de închisoare în tarã si vreo trei în puscãrii din strãinãtate. ÃŽn general nu am comis fapte cu violentã, iar pe cele pe care le-am fãcut le regret. Fur din 1979. Provind dintr-o familie dezmembratã si nu am avut parte de copilãrie. Mi-as da viata pentru mama. O respect, cred în Dumnezeu si în etica moralã. Stiu cã am gresit. Acum îmi pare rãu de oamenii pe care i-am vãtãmat. Am un jandarm împuscat la Cluj. M-a surprins pe Dealul Feleacului la o spargere si l-am împuscat. M-a surprins si am fugit, iar el s-a luat dupã mine si mi-a dat cîtiva pari. I-am zis sã mã lase în pace si sã-si vadã de treabã, însã nu m-a înteles. Am scãpat si pistolul jos, l-a vãzut, însã nu a renuntat. Atunci am tras 3 focuri, unul în aer, unul jos în pãmînt si unul în umãrul lui. N-am tras sã-l omor“, îsi continuã povestea Ioan Purice.

Purice... europeanul

Tîlharul Purice nu a comis fapte numai în România. El are la activ nenumãrate lovituri date în strãinãtate. A fost prins si încarcerat în închisori din Belgia, Italia, Elvetia si Spania. „Am furat si arme. Cinci mitraliere Kalashnikov si douã pistoale. Mitralierele le-am dat cu 1.000 de euro bucata, în Italia. Cel mai mare tun din viata mea, l-am dat afarã. Am furat si aur si bani, dar si colectii de numismaticã.
Dupã ‘90 am plecat afarã, în Germania. Acolo m-am întîlnit cu un vechi tovarãs de puscãrie, cã din 1979 numai prin case de corectii si penitenciare am stat. Am gustat din toate, am cunoscut toatã Europa. Vorbesc cîteva limbi strãine, franceza, italiana. ÃŽn strãinãtate am comis numai furturi din locuintã. Singurele fapte urîte le-am fãcut la noi, din cauzã cã aveam nevoie de bani pentru a-mi trata mama. Bani am avut multi. Am furat mult afarã, însã cum am fãcut banii, tot asa i-am si dat. ÃŽn Brescia am furat de la un italian 10 kilograme de monedã veche din aur. Am dat marfa la pretul aurului, desi valora mult mai mult. Dupã aceea, mi-a dat un arab un pont si am intrat la unul unde am gãsit droguri, bani si arme. Era în Belgia. De droguri nu m-am atins. Pentru monedele, furate de la unul dintre cei mai mari colectionari din Italia, am primit bani, dar si un Mercedes 270 cadou. Banii i-am cheltuit pe distractie. Tot timpul ziceam cã voi face altii. Acum sînt vegetarian, însã am fumat la viata mea si hasis si am încercat si alte droguri din curiozitate. Nu mai beau si nu voi mai bea în viata mea. Vreau sã-mi recunosc toate faptele, pentru cã doresc sã o iau de la zero“, a conchis Purice. Dar mai are de stat multi ani prin puscãrii.

Articol afisat de 2889 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mickey999 la data 11.11.2008 05:09
Continuarea e penibila!
Hai ca asta e chiar culmea! Ieri am fost tentat sa spun ca in articolul despre jigodia din parnaie folositi un ton cam admirativ Azi bag seama ca il sanctificati! Continuarea relatarii ispravilor unui descreiarat mi se pare de-a dreptul de prost gust , ba chiar e jignitor!
Opinia mea e ca ar trebui spanzurat ..si despre asta nu ar trebui sa scrieti nimic!
Cine poate fi atit de dobitoc incat sa creada ca lepra se poate indrepta? Vrea sa i se ierte pacatele acum? Hai ca asta e de ris!
Ad�ugat de IC la data 11.11.2008 06:42
Penibil
Domnule D.Muraru , nu consuma bunatate de cerneala pe gunoiul asta .Cautarea de senzatie este mult mai inportanta decat bunul simt , bag de seama.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective