Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dosare penale pentru pãrintii care nu-si lasã odrasele la scoalã

Proiectul noului Cod penal redactat de cei din Ministerului Justitei are mai multe noutãti, iar dacã acestea vor fi aprobate noile norme ar putea intra în vigoare de la începutul anului viitor. Una din cele mai importante prevederi se referã la limitarea accesului la învãtãmînt, din partea pãrintilor. ÃŽn cazul în care pãrintii interzic copiilor sã urmeze cursurile învãtãmîntului general obligatoriu ei se vor alege cu dosar penal. Pînã acum aceast lucru nu era infractiune si nici unul din cei care cu intentie au tinut copiii acasã si nu i-au dat la scoalã nu au ajuns în fata judecãtorilor. Proiectul de incrimineazã „împiedicarea accesului la învãtãmîntul general obligatoriu“ motivat de cresterea alarmantã a abandonului scolar în ultimii ani. Conform noilor prevederi legale pãrintele care, în mod abuziv, îsi retrage copilul minor de la studii sau îl împiedicã sã meargã la scoalã, desi ar fi avut toate conditiile sã studieze, va fi pedepsit penal“. Sînt exonerati de consecintele penale cei care nu-si pot da copii la scoalã din cauza situatiei materiale precare, „caz în care statul trebuie sã intervinã prin alte mijloace“. Deocamdatã, dupã cum sustine conducerea Inspectoratului Scolar Neamt, în judet nu se înregistreazã astfel de cazuri, desi nu se poate spune cã nu ar exista cazuri de abandon scolar. „Noi am analizat foarte atent situatia din scolile nemtene si nu am identificat vreun caz în care pãrintii sã le interzicã propriilor copii sã frecventeze unitãtile de învãtãmînt, preferînd sã îi foloseascã la diverse munci sau pur si simplu sã le interzicã studiul. Avem cazuri de abandon scolar, dar acesta se produce din alte motive decît interdictia din partea pãrintilor“, a declarat preofesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general al Inspectoraului Scolar Neamt.
O altã noutate a viitorului Cod penal este coborîrea cu un an a vîrstei rãspunderii penale. În cazul în care legea intrã în vigoare, minorii rãspund pentru infractiunile comise de la 13 ani si nu de la 14 cît este în prezent. Modificarea a fost motivatã de cresterea numãrului minorilor care sãvîrsesc infractiuni si care nu rãspund penal deoarece au vîrsta sub limita prevãzutã de lege. În ce priveste infractiunea de viol definirea a fost diversificatã apãrînd o incriminare distinctã, agresiunea sexualã. La fel s-a întîmplat si la infractiunea de fals, unde au apãrut douã noi incriminãri, falsul informatic si falsificarea mijloacelor de platã electronice. Din cuprinsul faptelor penale nu au fost uitate infractiunile electorale, pentru care a fost creat un capitol aparte ce include infractiuni cum ar fi violarea confidentialitãtii votului. Sanctiunea este mai durã dacã autor este un membru al sectiei de votare si nu un simplu alegãtor. Apare si sanctionarea încercãrii de intimidare a judecãtorului prin declaratii publice defãimãtoare ca infractiune care poate fi pedepsitã cu închisoarea de pînã la un an. Alte infractiuni noi sînt violarea sediului profesional al persoanei fizice sau a sediului persoanei juridice, precum si violarea confidentialitãtii datelor cu caracter personal. Noul Codul penal urmãreste un mecanism flexibil al pedepselor, în sensul în care sanctiunea sã fie proportionalã cu gravitatea faptei dar sã asigure si recuperarea socialã a infractorului. Amenda apare la multe infractiuni în paralel cu închisoarea. Calcularea amenzii se poate face prin intermediul zilelor-amendã, în determinarea acesteia urmînd a se tine cont de starea materialã a inculpatului.

Articol afisat de 1524 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective