Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Manipulare electoralã cu porci

Manipulare electoralã cu porci

PD-L demascat în Colegiul 3

doi tineri declarã cã au fost pusi de PD-L sã împartã purcei în numele lui Culitã Tãrâtã • Ionut Daniel Dãnilã si Andrei Apostol spun cã li s-a promis cîte 1.500 de euro pentru asta, bani pe care însã nu i-au primit • „Nu ne-au dat banii cã au zis cã n-a iesit bine cu porcii, cã n-au avut nici un rezultat. Eu stiam cã fac asta pentru PSD, dar s-a vãzut cã pînã la urmã am fãcut pentru PD-L“, spun ei indicîndu-l drept plãtitor pe Daniel Nitã, din staff-ul de campanie al pedelistului Vlad Marcoci • „Eu nu am ce sã declar la asemenea tîmpenii“, infirmã Nitã orice legãturã cu aceastã afacere • „Institutiile statului trebuie sã reactioneze si sã ia mãsuri“, solicitã Culitã Tãrâtã •

Godacul electoral dat cadou zilele trecute în colegiul 3 Roznov a intrat sub incidenta Codului Penal. Se poate spune de acum cã e mitã electoralã clarã, condamnabilã. Mai mult, s-ar pãrea cã, de unde se credea initial cã e rosu PSD - cel putin asa clamau liderii PD-L pe toate televiziunile - purcelul este portocaliu pedelist pînã în vîrful cozii. Zilele trecute, Culitã Tãrâtã a aflat cã în zona Roznov se împart purcei în numele sãu. Candidatul PSD a negat imediat, vehement, cã ar fi fãcut asa ceva, clamînd atacuri din partea rivalilor de la PD-L. Candidatul acestui partid, Vlad Marcoci, a negat orice implicare a portocaliilor, vorbind chiar de „cît de jos s-a ajuns, ca un candidat sã împartã porci si apoi sã dea vina pe contracandidatii sãi“. Iatã cã acum, la cîteva zile de la izbucnirea scandalului, se dovedeste cã a avut dreptate Culitã Tãrâtã, iar Vlad Marcoci nu e strãin de povestea porcului electoral. Doi din cei trei tineri care au distribuit purceii au recunoscut în declaratii oficiale cã au fost angajati de PD-L ca sã facã aceastã treabã, cã urmau sã primeascã 1.500 de euro si cã nu i-au primit, desi si-au îndeplinit munca.

Ionut Dãnilã: „N-am stiut cã era o diversiune a PD-L Roznov“

Ionut Daniel Dãnilã, 27 de ani, din Botosani, este student la Iasi. Pe 28 octombrie spune cã a fost agãtat de un coleg, Dorian Surdu, fiul fostului primar Surdu de la Pîngãrati, care l-a rugat sã îl ajute cu închirierea a douã masini. „Pentru o campanie electoralã, care urma sã aibã loc la sfîrsitul sãptãmînii, în orasul Piatra Neamt. Mi-a propus sã caut o masinã mai mare, pentru a distribui niste purcei la cetãtenii din zonã. Am închiriat douã masini, una luatã de la un prieten (un Logan negru cu geamuri fumurii) si cealaltã închiriatã de la o firmã de rent a car (Logan rosu MCV). Prima masinã i-am dat-o lui, pentru a se deplasa cu cîteva zile înainte la Piatra Neamt, urmînd sã vin si eu acolo la sfîrsitul sãptãmînii. Am ajuns sîmbãtã seara, pe 1 noiembrie 2008, la el acasã, în Pîngãrati. Am încãrcat purceii în masina rosie, ne-a dat veste rosii sã le luãm pe noi si afise cu PSD si cu Culitã Tãrâtã, pe care sã le lipim pe masinã, si o camerã de filmat sã filmãm actiunea. Apoi ne-am deplasat în comuna Piatra Soimului, unde ne-a arãtat un bar unde sã împãrtim purceii în numele lui Culitã Tãrâtã. Am împãrtit purceii si le-am zis oamenilor sã îi anunte pe consãteni cã miercuri o sã vinã în fatã la primãrie pentru cã urma sã vinã în fatã la primãrie un camion plin cu purcei pentru tot satul, din partea lui Culitã Tãrâtã. Am terminat treaba si ne-am întors la el acasã. Cînd am ajuns acasã am constatat cã înregistrarea nu era de calitate. A doua zi ne-am deplasat în comunele Mãrgineni si Români, unde am procedat exact la fel ca si în celelalte comune, în schimb înregistrarea video a fost perfectã, fiind fãcutã în plinã zi. Dupã ce am terminat, i-am dat prietenului meu Surdu camera video si am plecat sã spãlãm masinile pentru cã erau pline cu bãlegar de porc, dupã care am plecat spre sediul PSD din localitatea Roznov, pentru a ne lua banii pentru munca prestatã. Cînd am ajuns la Roznov, am rãmas surprins cã, în loc sã intru în sediul PSD pentru care am stiut cã fac munca, am fost condus de Surdu Dorian în sediul PD-L. Acolo ne-a întîmpinat seful lui pentru care lucra pe perioada verii la turnat asfalt, un om mic de staturã, slãbut, tuns scurt, care s-a recomandat sub numele de Nitã. ÃŽn loc sã primesc banii promisi, 1.500 de euro, Nitã i-a zis lui Surdu sã îi dea un numãr de cont, urmînd sã îl anunte cînd a depus banii, bani pe care nu i-am primit nici în ziua de azi. Zilele trecute, am rãmas surprins cã imaginile ce au fost filmate de mine au fost publicate pe YouTube, fãrã acordul si stiinta mea. Pe data de 24 noiembrie, am fost contactat de cãtre Culitã Tãrâtã, care m-a întrebat în mod direct cine m-a pus sã distribui porci în numele dumnealui, de unde i-am luat si unde i-am distribuit. Am rãmas surprins cînd am fost pus în fata faptului împlinit si de detaliile amãnuntite despre acea actiune. I-am zis cã nu am fãcut altceva decît sã muncesc, sã cîstig niste bani, nestiind cã de fapt era o diversiune a PD-L Roznov“, spune tînãrul.

Andrei Apostol: „Mi-au promis 1.500 de euro, dar nu i-am mai luat“

Al doilea tînãr, de fel din Roman, student în anul I la Iasi, confirmã spusele colegului. „Eu nici n-am stiut ce am fãcut. M-a angajat un coleg de la facultate, de la Iasi. Nici nu prea îl stiu bine. Mi-a zis dacã vreau sã fac niste bani, sã împart în campanie electoralã niste porci pentru PSD. Eu fiind student, am nevoie de bani. Mi-au promis 1.500 de euro, dar n-am mai luat acesti bani. Trebuia sã merg cu un coleg, cu un Logan rosu în care erau purcei, iar bãiatul care m-a angajat avea un Logan negru, cu geamuri fumurii, si mergea în fatã si ne zicea unde sã dãm. Masinile erau închiriate de colegul meu. Cînd sã-mi iau banii pentru munca pe care am prestat-o, în loc sã intru la sediul de campanie al PSD am intrat la PD-L. M-a mirat treaba asta, dar colegul mi-a zis sã stau linistit. Nu m-am bãgat. Era un domn care, din cîte mi-a zis el cã eu nu îl cunosc prea bine, se ocupã cu asfaltarea. Mi-a zis cã a filmat ca sã vadã cã dãm porcii si nu facem altceva cu ei. Erau în jur de 20 de purcei. Din cîte am înteles eu de la colegul, erau cumpãrati de el de undeva de pe la Tupilati. Cînd am venit noi erau cumpãrati. Am vãzut filmuletul pe YouTube si asta m-a deranjat cã nu mã asteptam. La ce sã fiu eu dat pe YouTube, cã eu am muncit, n-am fãcut altceva. Sînt un simplu student pînã la urmã. Cînd am vãzut treaba asta am zis cã mai bine fac eu public. Nu mi-au dat banii cã au zis cã n-a iesit bine cu porcii, cã n-au avut nici un rezultat. Eu stiam cã fac asta pentru PSD, dar s-a vãzut cã pînã la urmã am fãcut pentru PD-L, iar la PD-L este domnul Marcoci“, povesteste Andrei Apostol.

Daniel Nitã: „Haideti sã fim seriosi“

Daniel Nitã, membru marcant al staff-ului de campanie al candidatului PD-L Vlad Marcoci, administrator al firmei Trust CCDP Girov specializatã pe reabilitãri de drumuri în special judetene, cu contracte, spune cã el n-a contractat pe nimeni. „Haideti sã vorbim de lucruri serioase. Eu nu am ce sã declar la asemenea tîmpenii. Infirm categoric asta. Haideti sã fim seriosi. Nu am nici o legãturã cu asta“, a declarat Daniel Nitã. E drept, nu si-a putut explica - si nici nouã - cum numele sãu a ajuns atît de cunoscut în mediile studentesti de la Roman si Botosani, într-atît încît ambii tineri l-au indicat pe el ca fiind cel care trebuia sã le dea banii. N-a putut explica nici cum cei doi stiau exact cu ce se ocupã si cum aratã sediul PD-L din Roznov. „Eu stiu ce fel de combinatii s-au fãcut cu PD-L si cu toatã treaba asta? De unde sã cunosc eu problema asta? Nu stiu dacã e implicat altcineva de la PD-L si nu este treaba noastrã“, a zis el.

Culitã Tãrâtã: „Cel care a gîndit asta are o minte bolnavã“

„Este a nu stiu cîta încercare de manipulare pe care o demontez. Asta, nu mai rezist, trebuie fãcutã publicã, pentru cã e vorba de înselarea oamenilor“, a declarat Culitã Tãrâtã. „Se mizeazã pe faptul cã oamenii sînt necãjiti. Si asa sînt, e adevãrat, dupã patru ani de guvernare portocalie. Sînt oameni disperati, care cred aproape orice. Este o miselie însã sã profiti de aceastã disperare a lor pentru a cîstiga tu capital. Eu mã implic în dezvoltarea satelor din colegiul meu. Am spus-o de atîtea ori. Numai cã eu mã implic real, ajutînd agricultorii si asociatiile agricole. Mã implic în proiecte. ÃŽn nici un caz nu-mi pot permite sã dau purcei drept mitã electoralã. Cel care a gîndit asta are o minte bolnavã, obisnuitã cu combinatii politicianiste, de genul «Ã®mi sap seful ca sã-i iau locul si sã-i preiau contractele». Eu nu am timp acum sã mã implic, sã vãd dacã organele statului îsi vor face datoria, pentru cã sînt în campanie electoralã. Realã. Eu stau de vorbã cu oamenii. ÃŽnsã institutiile statului trebuie sã reactioneze si trebuie sã ia mãsuri“, a adãugat acesta.

De la „mîrlãnia mîrlãniilor“ la scenarii cu Pãcalã si Tîndalã

„Ce rãspuns pot sã am?“, s-a întrebat siderat Ioan Munteanu, presedintele PSD Neamt. „Se confirmã lucruri care tin de o viatã la unii oameni. Eu în varã cînd strigam, nu mã credea nimeni. Se demonstreazã astfel cã acei care fac abuzurile de fapt sînt cei îmbrãcati în portocaliu. Este mîrlãnia mîrlãniilor. Asa au fãcut dintotdeauna, asa continuã sã facã“, a spus acesta. Liberalul Serban Strãtilã e de aceeasi pãrere: „Avînd în vedere cum s-au manifestat si în alte localitãti, avînd în vedere superficialitatea lor, lipsa de programe si agresivitatea de care au dat dovadã pînã acum, nu mã mirã ce au fãcut pe colegiul 3. Dacã la mine în colegiu au tãiat panourile si bannerele, vãd cã în alte localitãti au apelat la scenarii demne de Pãcalã si Tîndalã. Sper ca de data aceasta organele abilitate sã-si facã datoria. Cã le vãd cam timide“. Prefectul Mioara Manea a declarat cã institutia sa nu se poate implica în asta, pentru cã nu face anchete. „Institutia prefectului nu face campanie electoralã si nici nu intrã în conflictele dintre partidele politice“, a spus prefectul de Neamt, adãugînd cã se ocupã doar de organizarea alegerilor, iar abaterile din campania electoralã trebuie sanctionate de institutiile în drept. Pînã ieri dupã-amiazã, Biroul Electoral Judetean nu primise încã o sesizare în acest sens. „Mai este timp pînã la sfîrsitul programului, iar, dacã nu o înregistrãm astãzi, poate o vom primi mîine“, a declarat judecãtor Cristina Marazliu, presedintele BEJ Neamt.
Legea electoralã (35/2008), spune la articolul 55:
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze un anumit candidat, precum si primirea acestora de cãtre alegãtor, în acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
Dacã aceste fapte sînt reale, înseamnã cã am asistat la o operatiune de manipulare grosolanã. Asteptãm implicarea realã a politiei, nu de formã.

Politistii i-au identificat pe cei care au primit „porcii electorali“

Ancheta Politiei Neamt în cazul porcilor electorali a înaintat, oamenii legii reusind sã identifice persoanele care apar în înregistrarea video apãrutã pe internet. „Ca urmare a verificãrilor efectuate au fost identificate toate persoanele care apar în înregistrarea video, în numãr de 4: trei persoane sînt din comuna Români si o persoanã din comuna Mãrgineni, fatã de care se efectueazã cercetãri. ÃŽn continuare se desfãsoarã investigatii pentru identificarea persoanelor care au oferit acele bunuri”, se aratã în comunicatul Biroului de presã al IJP Neamt. Reamintim cã Politia s-a autoseziat în acest caz în urma aparitiei, pe un post central de televiziune, a unui material în care se prezenta faptul cã, în orasul Roznov, persoane necunoscute ar fi oferit bunuri pentru determinarea alegãtorilor sã voteze cu un anumit candidat la alegerile parlamentare.

Articol afisat de 2878 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mickey999 la data 27.11.2008 05:11
Falsh! Totu-i un falsh!
Am vazut io cu ochii mei si cu masca de sudura pe mecla cum s-au intimplat lucrurile.
In primul rind, nu erau porci ci porumbei calatori cunoscuti sub numele de "ciori vopsite".
Cei doi flacai sint si dobitoci.De fapt ei nu au distribuit nimic in numele nimanui.Ci respectivii porumbei calatori s-au luat dupa ei si i-au urmat pina si in curtea acelor gospodari din Romani si Margineni cind flacaii nosti au intrat sa ceara cite o cana cu apa si o bucata de piine ca deh ... asa-i datina la romani! hahahahahahaha
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective