Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TRAI CHINUIT, LA LUMÃŽNARE

TRAI CHINUIT, LA LUMÃŽNARE

• cãtunul „Gorovei“ s-a rupt din satul Bahna Veche • de pe vremea lui Cuza si pînã astãzi, oamenii si copiii au trãit la lumina lumînãrii sau a lãmpii cu gaz • bãtrînii Maria si Petrea Burlacu trãiesc la limita subzistentei • ca sinistrati, nu sînt prea încîntati de noua casã, constienti cã mai este mult de lucru la aceasta • „Acum m-as mai uita si eu, din cînd în cînd la televizor. Bãtrînetile si boala ar fi duse mai usor. Dar ce sã fac cu el? Nu functioneazã cu lumina lumînãrii“, au spus bãtrînii •

15 familii din cãtunul Gorovei, comuna Ion Creangã, n-au avut niciodatã luminã, pentru cã, spun autoritãtile locale, n-ar fi fost bani pentru extinderea retelei de curent electric. Oamenii acestia si tineri si bãtrînii au rãzbit în timp, coplesiti de greutãti, de munca la pãmîntul de proastã calitate. Seara, la lumina lãmpilor de gaz sau a lumînãrilor, pentru cã de bunã vreme nici petrol lampant nu se mai gãseste, au mîncat o hranã sãracã, bazatã pe cartofi, fasole si „buruieni“ de prin grãdinã, iar a doua zi de dimineatã au luat-o de la capãt. Copiii de scoalã au „buchisit“ slovele la flacãra pîlpîindã a lumînãrilor. Pe sotii Maria si Petrea Burlacu, trecuti amîndoi de 80 de ani, i-am gãsit într-o chichineatã care cu greu poate fi numitã casã. Activitatea celor doi bãtrîni, dupã cum am constatat, se desfãsoarã într-o singurã cãmãrutã sãracã, unde cu greu au încãput soba, un pat si o masã cu douã scaune. Pe masã, printre cãni si alte „hodrobeie“ într-o pungã de plastic, un snop de lumînãri, ce vor fi „lucsii“ pentru mai multe seri, anuntate de meteorologi din ce în ce mai friguroase. La Gorovei, bãtrîna a ajuns de opt ani, prin cãsãtoria cu mos Petrea, mai în vîrstã cu 12 ani. „Am mai fost cãsãtoritã, la Cotu Vames, însã omul mi-a murit si m-am retras aici. Am mai avut probleme cu apele, însã nu asa ca în acest an. Acum patru ani, cînd Siretul a venit mare, primarul ne-a ajutat sã ne facem cocioaba aceasta. Am mai avut o casã, însã s-a «risipit»“, s-a destãinuit Maria Burlacu. Bãtrîna s-a plîns cã o duc greu, cu numai trei milioane de lei pensie. „Am dat douã milioane de lei pe un cos de cãrutã de lemne de foc. Aproape tot numai salcie, lemn care sfîrîie pe foc, dar cãldurã nu prea dã. De-ale gurii, cum dã Dumnezeu! Prin ogradã bate vîntul! E greu fãrã pãsãri, fãrã porc. Am mai primit ajutoare, fãinã, zahãr, însã nu poti mînca numai turte toatã ziua, mai trebuie si ceva «udealã», un bors acolo, fie el si de fasole sau barabule. Ne chinuim cum putem seara la lumina lumînãrii. Cînd cumpãr lumînãri, iau cîte un pachet sã-mi ajungã mai multã vreme. Pe deasupra, mai sfîrîie si chiar se mai sting. Au promis cã bagã luminã în fiecare an, însã cred cã n-am sã mai apuc asa ceva“, a spus octogenara.

„Televizorul nu merge cu lumina lumînãrii!“

Mos Petrea se încãlzea la plitã, dupã ce a dat o raitã prin petecul de grãdinã pustie. În curte, lemnele zac grãmadã, însã nimeni nu s-a ocupat sã le stivuiascã sau sã le aseze frumos.
„Al meu este surd de tot si nu mai poate la cei 93 de ani. Nici eu nu-s mai breazã, la 80 ani, însã mai încerc sã mã misc prin ogradã, sã am ocupatie. Gãtitul nu prea mã încurcã, cã nu este mare lucru de pus în oalã“, a mai spus femeia. Aceasta nu pare prea încîntatã cã statul i-a fãcut casã. „Maicã, pînã ne-am vedea mutati în casã nouã va mai trece mult timp. Trebuie tencuitã, vãruitã, cine sã le facã? Mã simteam mai bine aici în cocioaba mea, însã primarul a zis cã e dispozitie de la Prefecturã, sã o dãrîme dupã ce ne mutãm. Au venit zilele trecute cu ajutoare, un pat, saltele si un godin. Ce sã faci cu el, e prea mic pentru a încãlzi ditamai casa“, a mentionat mãtusa Maria. Bãtrîna se plînge si de faptul cã n-a avut un radio sau un televizor în viata ei. „Nu m-am gîndit la televizor sau radio cît am fost tînãrã, însã acum m-as mai uita si eu, din cînd în cînd. Bãtrînetile si boala ar fi duse mai usor. Au vrut sã-mi dea un televizor, dar ce sã fac cu el? Nu functioneazã cu lumina lumînãrii. Poate pînã la Crãciun or mai da ajutoare sã avem si noi ce pune pe masã, de sãrbãtori. Un an mai pãcãtos ca ãsta nu a fost demult! Nu ne-a mai rãmas decît credinta în Dumnezeu“, a încheiat Maria Burlacu. Primarul Petricã Prichici a precizat cã acest mic cãtun dãinuie de pe vremea lui Cuza. „Lucrãrile de extindere în zona aceasta, singura neelectrificatã, n-au putut fi realizate din cauza lipsei fondurilor. Ar fi fost o sumã peste posibilitãtile bugetului local. Asteptãm sã vinã cele cinci miliarde de lei de la Guvern. Prefectura Neamt ar fi vrut ca acest cãtun sã fie strãmutat în Recea si Ion Creangã. Este bine cã nu s-a pus în aplicare aceastã decizie, deoarece electrificarea zonei va deschide oportunitãti pentru construirea de noi locuinte. Mã declar optimist cã în cîtiva ani în zonã se va «naste» un adevãrat cartier“, a declarat primarul Petricã Prichici. Acesta a promis cã, pînã la sãrbãtori, nevoiasii din „Gorovei“ vor mai primi sprijin din partea Consiliului Local Ion Creangã si probabil, si din partea Prefecturii, a Consiliului Judetean Neamt si a Guvernului.

Articol afisat de 1778 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective