Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Adevãratii cîstigãtori ai uninominalului

Complicatul mecanism de redistribuire a fãcut ca marea majoritate a vedetelor politice poposite în colegii sã intre în Parlament. Legea electoralã a dat însã si posibilitatea ca un candidat sã acceadã în Parlament dintr-o loviturã, fãrã a mai avea emotii, obtinînd peste 50% din voturi. Desigur, criteriul de deosebire între vedetele politice îl dã accederea sau neaccederea în Parlament. Din acest punct de vedere vedetele care n-au intrat în Parlament se pot considera ca suferind un esec în stare sã le scoatã din viata politicã. Existã însã si un alt criteriu de apreciere a performantei vedetelor la fel de important ca si primul: trecerea pragului de 50%. Diferite publicatii au fãcut nu numai o listã, dar si un top al vedetelor care au dat lovitura. O analizã a listei si a topului ne oferã o concluzie surprinzãtoare: Multe vedete ale partidelor n-au reusit sã obtinã 50% din voturi. Si cum în mai toate cazurile, aceste vedete au avut drept contracandidati anonimi sau candidati la prima lor experientã electoralã, putem trage concluzia cã aceste vedete precum Mircea Geoanã, Adrian Nãstase, Olguta Vasilescu, Roberta Anastase, Daniel Buda, Mihail Hãrdãu, Ioan Oltean, Viorel Hrbenciuc au obtinut 50%. În schimb, alte vedete, unele dintre ele excesiv mediatizate, cum ar fi Cãlin Popescu Tãriceanu, Elena Udrea, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Sulfina Barbu, au fost obligate sã astepte redistribuirea. O notã aparte meritã Cãlin Popescu Tãriceanu. Premierul, lider de partid, n-a reusit în Colegiul Ciofliceni, ales dupã cum i-a vrut inima, sã obtinã 50%. Despre vedetele care n-au reusit sã acceadã în Parlament, precum Serban Nicolae, Norica Nicolai, Doru Ioan Tãrãcilã, Ionut Popescu, n-are nici un rost sã mai vorbim. Cînd s-a avansat uninominalul, s-a fãcut mare caz de confruntarea politicianului român cu adevãrata realitate: cea din colegiu. Cei care au obtinut peste 50 la sutã pot fi considerati drept adevãratii cîstigãtori. Din acest punct de vedere, mi se pare o uriasã prostie atacarea uninominalului, pentru cã unele vedete, desi clasate pe locul întîi n-au intrat în Parlament:
1) Nu le-a oprit nimeni sã obtinã peste 50 la sutã, pentru a fi scutite de mecanismul redistribuirii.
2) Mandatele au fost redistribuite pornind de la procentajele obtinute de partidele lor. Ce-i oprea pe respectivii lideri sã procedeze în asa fel încît partidul sã ia peste 50 la sutã din voturi?
Se vorbeste despre o posibilã modificare a Legii uninominalului. Dacã se va ajunge la asa ceva, primul lucru care trebuie corectat e prevederea cã mandatele obtinute prin procentajul de peste 50 la sutã sã nu fie incluse în mandatele luate de partid la nivel de circumscriptie. În definitiv, scopul votului uninominal e de a încuraja performanta individualã.

Articol afisat de 1607 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Zagura la data 08.12.2008 13:05
De unde privesti problema
Din punctul de vedere al partidelor, asa o fi. Dar eu, ca alegator dece sa fiu inselat? Ce treaba am eu cu rezultatul partidului in alte colegii unde oricum nu pot interveni? Si mi-l baga pe gat pe cel de pe locul trei! Uninominalul s-a vrut a fi cu fata spre electorat, nu spre partide, ca altfel lasam votul 'pe liste'.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective