Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sefii Acvaterm si Civitas, departe de lefuri cît ale unui secretar de stat

• Costel Apintiloaie si Iustin Lungu declarã cã firmele lor nu pot suporta cresterea salarialã decisã de legiuitori pentru ianuarie 2009 • conform unui act normativ, salariul directorilor societãtilor de interes local trebuie sã fie de circa 56 milioane vechi •

O hotãrîre a Consiliul Local Tîrgu Neamt, care respectã prevederile ordonantei guvernamentale referitoare la salariile directorilor firmelor de interes local, pare sã fie greu de aplicat ad-literam în localitate. Directorii Acvaterm si Civitas afirmã la unison cã nici nu se poate pune problema ca din ianuarie 2009 sã încaseze o leafã cît a unui subsecretar de stat, adicã de peste 56 de milioane de lei vechi, asa cum se întelege din textul actului normativ, pentru cã societãtile pe care le conduc nu au cum sã le sustinã o astfel de crestere salarialã, de peste 100%. Fiindcã pe lîngã remuneratiile lor, ar trebui sã se majoreze si cuantumul indemnizatiilor pentru membrii AGA si din consiliile de administratie, care sînt plãtiti cu pînã la 20% din salariul directorului, iar fondurile de salarii sînt limitate. Costel Apintiloaie, seful Civitas, este de pãrere cã ordonanta se referã de fapt la limita maximã pînã la care poate ajunge salariul unui director. „Am vrea sã luãm salarii asa de mari, dar nu le putem majora la un asemenea nivel. Salariile se dau pe cresterea productivãtãtii muncii. Mai mult de 10% nu pot creste, iar la anul, dimpotrivã, le înghetãm chiar. Noi avem o limitã la fondul de salarii pe care nu putem sã o depãsim, fiindcã astfel intrãm pe «rosu». O majorare salarialã a directorului atrage si cresterea sumelor acordate pentru indemnizatiile membrilor din AGA si Consiliul de Administratie(CA), si nu dispunem de astfel de posibilitãti de platã“, sustine Costel Apintiloaie. De la Acvaterm lucrurile se vãd asemãnãtor, iar o piedicã în calea majorãrii salariale este si faptul cã firma se aflã în reorganizare judiciarã. A avut loc si o sedintã reunitã a AGA si CA, s-a dezbãtutut problema, dar nu s-a hotãrît nimic, urmeazã ca discutiile sã fie reluate într-o sedintã din ianuarie. Directorul Iustin Lungu crede cã nu poate fi pus semnul egalitãtii între firmele din orasele mici si cele mari.

„Pãrerea mea este cã ordonanta este gresitã“

„La noi nici nu s-a pus nici o clipã problema acordãrii acestui salariu, fiindcã nu este de unde. Deocamdatã sîntem în reorganizare, trebuie sã vorbim cu administratorul juduciar, avem alte probleme. Pãrerea mea este cã ordonanta este gresitã si cã cei care au dat-o vor trebui sã gãseascã niste paliere. Departajarea s-ar face cel mai bine, cred eu, în functie de cifra de afaceri a firmelor de interes local, pentru cã nu poate fi pusã egalitate între Acvaterm si firma similarã din Piatra Neamt, de exemplu“, a declarat Iustin Lungu.
Actul normativ specificã faptul cã directorii generali ai societãtilor comerciale la care o unitate administrativ teritorialã este actionar unic sau majoritar, beneficiazã de o remuneratie lunarã acordatã prin contractul de mandat, compusã din o sumã fixã, egalã cu indemnizatia lunarã acordatã prin lege pentru functia de subsecretar de stat si o sumã acordatã în functie de importanta activitãtii, responsabilitate, nivelul subventiilor, etc. Sînt prevederi ale ordonantei guvernamentale, reluate în hotãrîrea legislativului din Tîrgu Neamt, cãruia i-a revenit doar sarcina de a stabili ce sumã pot primi în plus sefii firmelor de interes local, în cazul în care firmele lor au înregistrat profit cu o lunã înainte. La propunerea executivului local s-a stabilit ca nivelul acestui bonus sã fie de 565 de lei, adicã 10% din valoarea indemnizatiei lunare a unui subsecretar de stat. În luna octombrie, indemnizatia lunarã stabilitã pentru functia de subsecretar de stat a fost de 5.648 lei (peste 56 de milioane de lei vechi). Un calcul simplu aratã cã directorii Acvaterm si Civitas ar putea încasa din ianuarie 2009 o leafã lunarã de 56 milioane de lei vechi, iar dacã merg pe profit, ar mai putea primi în plus aproape sase milioane de lei vechi, rezultînd un total de 62 de milioane de lei vechi. Rãmîne de vãzut ce se va întîmpla anul viitor, poate legiuitorii vor tine cont si de situatiile firmelor mici, unde legea nu se poate aplica în forma initialã.

Articol afisat de 1244 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective