Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Beta hemoliticul, „atac concertat“ prin grãdinitele din Tîrgu Neamt

• s-au depistat circa 30 de cazuri noi de purtãtori de streptococ, dupã ce sãptãmîna trecutã altii aproape 40 de prescolari au fost trimisi acasã din acelasi motiv • investigatiile continuã, iar copiii afectati nu mai sînt primiti în colectivitate pînã nu efectueazã tratamentul obligatoriu cu antibiotice •

Investigatiile epidemiologice continuã în cele douã grãdinite cu program prelungit din Tîrgu Neamt, unde în fiecare zi se constatã noi cazuri de purtãtori de streptococ beta hemolitic. La cele aproape 40 de cazuri depistate la mijlocul sãptãmînii trecute, se adaugã altele, pe mãsurã ce se recolteazã si analizeazã probele de exudat faringian luate de la prescolarii din grãdinitele nr. 1 si nr. 2. Astfel, la probele recoltate vineri, la douã grupe, a fost evidentiatã prezenta streptococului la 7 copii, iar din cele 80 de probe luate luni, 8 decembrie, rezultatele nu apãruserã încã, dar se pãrea cã rata contaminãrii era de 25%, adicã exista posibilitatea ca 20 de copii din cei 80 testati sã fie purtãtori de streptococ beta hemolitic. Marti s-au recoltat încã 80 de probe, iar ieri, altele 95, de la grupe de copii din ambele grãdinite. Epidemiologii mai au încã de lucru pînã vor termina de evaluat focarele existente la cele douã grãdinite. Medicul Cãtãlin Herghelegiu, seful CTSP Tîrgu Neamt a dispus extinderea recoltãrii de probe pentru toti copiii, peste 500 în total, plus educatoarele si angajatii de la blocurile alimentare, si s-a cerut ca si membrii familiilor din care provin prescolarii sã efectueze exudate faringiene, pentru a se elimina posibilitatea unor focare familiale. Pentru cã surprize au apãrut si aici. La unul dintre prescolarii bolnavi s-a constatat cã, acasã, erau purtãtori de streptococ si tatãl si o sorã, elevã de scoalã. Dupã ce încheie cu grãdinitele, epidemiologii vor merge si pe firul cazurilor noi, din familii, pentru a face investigatii în colectivitãtile din scoli, unde este cazul. „Noi, pe mãsurã ce avem rezultatele la probele trimise, anuntãm pãrintii ca de a doua zi sã nu mai aducã la grãdinitã copiii depistati cu streptococ. Am spus clar directoarelor cã prescolarii purtãtori nu mai pot fi primiti, iar dacã se confruntã cu pãrinti care nu înteleg, le-am zis sã-i trimitã la noi sã le explicãm, pentru cã nu putem face în fiecare zi sedintã cu pãrintii. Oricum, dupã vacantã, în ianuarie, vom permite primirea în colectivitate a copiilor doar dupã un triaj epidemiologic riguros, ce presupune inclusiv rezultatele exudatelor faringiene de la membrii familiilor din care provin“, a spus medicul Herghelegiu. Tratamentul cu antibiotice dureazã cel putin zece zile, medicamentele fiind recomandate de medicii de familie în functie de rezultatul antibiogramei, respectiv de substantã la care este sensibil germenul respectiv, de la caz la caz.
Cu ocazia efectuãrii analizelor s-au depistat si trei purtãtori de stafilococ. Dar cum tratamentul pentru streptococul beta hemolitic era eficient si în cazul stafilococului, nu s-au luat mãsuri suplimentare. „Stafilococul este periculos doar pentru cei din domeniul sanitar, pentru cã poate duce la infectarea unor plãgi, si pentru cei care lucreazã la blocuri alimentare, unde poate genera aparitia unor toxiinfectii alimentare“, a precizat doctorul epidemiolog.
Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã(CTSP) din Tîrgu Neamt a intrat în alertã dupã ce la un laborator privat din oras s-a depistat prezenta streptocopului beta hemolitic grupa A la patru copii de vîrstã prescolarã cãrora li se efectuase exudat faringian. Doi proveneau de la Grãdinita nr. 1 si ceilalti de la Grãdinita nr. 2, astfel cã specialistii epidemiologi au decis sã treacã la verificãri în rîndul grupelor din care fãceau parte copiii bolnavi. Surpriza a fost foarte mare, constatîndu-se cã infectia streptococicã afectase jumãtate dintre prescolarii testati initial, adicã din 80 de copii verificati, aproape 40 erau purtãtori. Aceastã stare de lucruri i-a alarmat pe epidemiologi, care la Tîrgu Neamt nu avuseserã niciodatã atît de multe cazuri. Înainte se înregistrau mai putin de 20 într-un an. Streptococul beta hemolitic poate da afectiuni diverse, de la rosu în gît, faringite, pînã la scarlatinã si complicatii renale, dacã este mai agresiv. Problema constã în faptul cã purtãtori pot fi si copii aparent sãnãtosi, care nu prezintã simptome de rãcealã. De aceea sînt necesare investigatii extinse, pentru a se elimina toate focarele posibile.

Articol afisat de 1828 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective