O tonã de carne cu dioxinã a stat pe masa nemtenilor
O tonã de carne de porc a fost folositã la procesul de fabricatie a produselor si preparatelor din carne în amestec cu alte cãrnuri si ingrediente, produse distribuite în perioada 21 - 25 octombrie 2008. „Facem mentiunea cã procesul de participare a cãrnii de porc avînd provenienta Irlanda a fost de 15-20%. De asemenea, informãm cu maximã responabilitate cã în urma verificãrilor ulterioare s-a constat faptul cã în judetul Neamt, dupã data de 20 octombrie 2008, nu a mai intrat nici un fel de transport de carne porc lucru cu provenientã Irlanda. Controalele vor continua, luînd în calcul de asemenea si toate informatiile si deciziile Autoritãtii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si a celorlalte Directii Sanitar Veterinare din tarã, informatii care vizeazã în mod direct trasabilitatea produselor si natura relatiilor comerciale între diverse societãti comerciale de procesare, depozitare si distribuire. ÃŽn asigurãm pe consumatorii din judetul Neamt cã riscurile contaminãrii cu dioxinã sînt minime, tinzînd spre zero, acest fapt fiind argumentat si de specialistii în domeniul alimentatiei“, a declarat doctor Sorin Ulea, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt.
Inspectorii sanitar-veterinari nemteni au verificat în perioada 8-12 decembrie 2008, unitãtile de depozitare, procesare si comercializare din judet. ÃŽn urma verificãrilor s-a confirmat faptul cã o tonã de carne de porc din Irlanda, pe traseul Irlanda - Cluj - Neamt, a ajuns în galantarele din judet. „Conform precizãrilor specialistilor din domeniul alimentatiei, dorim sã asigurãm populatia judetului cã riscurile contaminãrii cu dioxinã sînt minime“, a spus prefectul Mioara Manea.
Comisia Europeanã a invitat, la începutul acestei sãptãmîni, toate statele membre UE sã blocheze si sã verifice toate produsele din carne de porc importate din Irlanda, dupã descoperirea unei contaminãri cu dioxinã în fermele irlandeze. Carnea de porc contaminatã cu dioxina poate avea efecte asupra sãnãtãtii populatiei doar dacã este consumatã continuu, timp de cîteva luni, iar în astfel de situatii pot fi afectate pielea si ficatul. Potrivit notificãrilor primite de la Comisia Europeanã, nivelul dioxinei din carnea contaminatã care provine din Irlanda este de la 20 pînã la 100 de ori mai mare decît limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grãsime de porc. În urma studiilor, s-a stabilit cã numai în cazul unui consum continuu, timp de cîteva luni, al alimentelor contaminate cu dioxinã ar putea sã aparã efecte asupra pielii si a ficatului, iar în anumite cazuri, cînd se consumã cantitãti extrem de mari, ar putea apãrea forme de cancer la adulti.
|