Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ultimul Ignat dinaintea asomãrii

Ultimul Ignat dinaintea asomãrii

• de Ignat, orice tãran va sacrifica probabil ultimul porc traditional pentru cã UE a impus alte reguli • din 2009 porcul va fi mai întîi asomat • sãtenii sînt decisi sã nu apeleze la pistolul cu glont tranchilizant sau la fiole cu anestezice • în acest fel, ritualul înjunghierii porcului va dispare din traditia româneascã • tãranii sustin cã asomarea va „ucide“ un obicei vechi •

Porcii îsi duc ultimele clipe de viatã în gospodãriile romascanilor care trãiesc la case, sau în localitãtile învecinate, avînd doar cîteva zile pînã pe data de 20 decembrie, la Ignat, nestiind cã urmasii lor, din 2009, vor avea parte de un sfîrsit mai... „omenesc“, prin asomare. Ritualul sacrificãrii porcilor va dispare odatã cu 2008, an în care reprezentantii ANSVSA au dat o derogare de la noile normative, astfel cã sãtenii pot sã taie ultimul porc asa cum au învãtat de la pãrinti si bunici. Aceastã veche traditie cu sorginte pãgînã, asteptatã cu nerãbdare, în special în mediul rural, se va pierde în negura vremii, printre regulamentele si normele europene, care, din „umanitate“ sacrificã animalele doar în abatoare si în conditii speciale. Anul acesta, conform numãrãtorii inverse, fiecare tãran va sacrifica ultimul porc, în mod „barbar“. La fel ca în toti anii, pregãtirile vor începe din timp, dupã acelasi tipar de mii de ani. Ignatul este o zeitate precrestinã, fiind patronul focului sacru, iar data la care este sãrbãtorit reprezintã modelul pregãtirilor pentru sãrbãtorile de iarnã. ÃŽn fiecare bãtãturã, „mãcelarii sau casapii“ de circumstantã vor avea, si în acest an, sculele pregãtite si... bine ascutite. Dupã ce animalul va fi înjunghiat, pe fruntea lui va fi crestatã o cruce, pentru purificarea si ferirea de rele. Imediat ce va începe sã curgã sîngele, copii vor primi cîte un „benghi“ în frunte, iar mezinul se va alege cu o bucãticã de ureche, pentru a creste mare. Ritualul are reguli stricte, chiar si în privinta cãrnii. ÃŽn unele sate numai o femeie poate amesteca sîngele, scurs din gîtul animalului, cu mãlai si sare pentru caltabos sau sîngerete. Urmeazã pîrlirea animalului, spãlarea si curãtarea lui, dupã care urmeazã transarea. „Am ajuns la concluzia cã aceste obiceiuri trebuie pãstrate undeva. Tãierea porcului de Ignat este unul dintre cele mai importante ritualuri ale tãranului român. Din pãcate, nici astãzi nu se mai practicã întocmai vechile rînduieli. Conform noilor normative europene vom fi nevoiti sã renuntãm la tãierea traditionalã a porcului de Crãciun si a mielului de Paste. Consider cã este o nedreptate, pentru cã, în acest fel, se pierde identitatea românului“, a declarat Petricã Prichici, primarul comunei Ion Creangã.
ÃŽn traditiile populare, Ignatul este o divinitate solarã care a preluat numele si data de celebrare a Sfîntului Ignatie Teoforul din calendarul ortodox. Porcul se taie în aceastã zi si este preparat conform obieciului locului. Dupã tãiere, se face „pomana porcului“, cei care au ajutat la tãiere fiind ospãtati cu soric, fripturã si un pahar cu vin ori tuicã fiartã. ÃŽn popor, existã credinta cã oamenii milosi si buni la suflet nu trebuie sã asiste la tãierea porcului, fiindcã, astfel, carnea lui va prinde gust rãu ori guitãtorul moare greu. Cu toatã legislatia europeanã, tãranul este decis sã-si pãstreze traditiile trecînd peste toate obstacolele. „Cum adicã sã-mi asomez porcul înainte de a-l înjunghia? Auzi vorbã, sã-l tranchilizez! ÃŽn felul acesta nici sîngele nu se va scurge cum trebuie si carnea se va închide la culoare. De ce nu ne lasã europenii în pace si de ce trebuie sã vinã cu tot felul de idei fanteziste. Se va pierde traditia popularã iar copii nostri vor învãta cît de frumos este în Spania, Italia sau mai stiu eu care tarã din Europa, de ce sã nu ne promovãm valorile exact asa cum le-am preluat de la înaintasi? România va fi uitatã acolo într-un colt de geografie, un nume trecut în coada listei cu statele europene. Nici pe vremea lui Ceausescu nu se tãiau vite, cu toate cã viteii erau «beliti» prin toate gospodãriile. Ãia din Europa sã-si vadã de treaba lor, pentru cã noi stim ce avem de fãcut. S-o creadã ei cã eu, din 2009, nu voi mai tãia în bãtãturã mea porc, dupã cum am învãtat de la pãrintii, bunicii si strãbunicii mei!“, a spus, decis în vorbe, bãtrînul Vasile Huci, din localitatea Ion Creangã.

Articol afisat de 1501 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective